menu
Как да се справим с несигурността
Как да се справим с несигурността
Едно от най-болезнените и неприятни усещания.

Как да се справим с несигурността

Несигурността предизвиква дискомфорт у повечето хора. Да не знаем какво ще се случи е едно от най-страшните неща за мозъка ни, еквивалентно на опасност. За това има дълбоки еволюционни причини: мозъците ни са така устроени, че да надценяват всяка опасност и да подценяват способността ни да се справим с нея. Това е било от полза през хилядите години еволюция, защото е допринесло директно за оцеляването ни – само който успее да се спаси от опасността, живее достатъчно, за да остави наследници.

Но как да се спасим, ако не знаем каква е опасността? Мозъкът си въобразява най-лошото. Днес този механизъм не ни е нужен, затова се налага да го заобиколим. Във времената на промени, в които живеем, усещането за несигурност относно какво ще ни донесе бъдещето е източник на изключително много негативни емоции, които ни пречат да се развиваме и може да ни навредят. Ето няколко стратегии за справяне с несигурността:

Приемете я

Бъдещето е несигурно. Не знаем дали утре няма да си загубим работата; не знаем дали ще можем да се грижим за семейството си; не знаем какво ще се случи. В такива ситуации мозъкът обикновено измисля най-черните сценарии. Вместо да се оставяте на спекулациите, е по-добре да приемете, че несигурността за бъдещето е естественото състояние на нещата. Посрещнете живота такъв, какъвто е, не си го представяйте.

Фокусирайте се върху това, което владеете

Плановете са полезни, но по-често ни се случват непредвидени неща, а още по-често не знаем дали ще успеем да осъществим плановете си. Но това са събития от бъдещето. Ако се фокусираме върху това, което можем да контролираме, ще успеем донякъде да компенсираме за несигурността относно бъдещето. Грижете се за себе си и близките си, вложете усилия в нещата, които обичате, изграждайте връзките си, правете малки стъпки в желаната посока.

Дръжте ума си отворен

Ако вече сме си въобразили изход от дадена ситуация, а реалността се окаже друга, в повечето случаи ще се съпротивяваме срещу това и няма да се чувстваме комфортно. Недейте да изпреварвате събитията, особено ако не можете да им повлияете. Оставате ума си отворен и работете с това, което ви предоставя живота.

Променете си перспективата

Несигурността наистина ще бъде с нас завинаги. Ако винаги я приемаме като нещо лошо, има голям шанс това да ни спъва на всяка крачка. Гледайте на проблемите като на възможности; нека трудностите са предизвикателства, а неуспехите – опит. Ако търсите решения и позитивни емоции, това е, което ще откриете.

Имайте си доверие

Едно от най-трудните неща на света е да признаем провал. Но е много лесно да си го представим и именно това правим винаги, когато сме изправени пред несигурност. Ако имате цели и приоритети в живота и се стремите да вършите нещата, които обичате, едва ли има нещо, което да ви спре. Доверете се на себе си, че ще се справите с предизвикателството и просто действайте. Най-лошото, което може да се случи е да натрупате опит и да научите няколко ценни урока по „трудния начин“. А това всъщност е полезно.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!