menu
Как да общуваме ефективно?
Как да общуваме ефективно?
Добрата комуникация е от решаващо значение във всяка сфера от живота.

Независимо от вашата възраст, произход или опит, ефективната комуникация е умение, което можете да научите. Някои от най-великите лидери на всички времена са и фантастични комуникатори и оратори. С малко самочувствие и познания за основите, ще можете бързо и лесно да изложите мнението си.

Ето с какво да започнете:

Създаване на правилната среда

1.Изберете правилното време.

Както се казва, за всичко има време и място и общуването не е по-различно. Избягвайте да започвате дискусии по тежки теми късно вечер. Малко хора ще бъдат заинтересувани от обсъждането на големи проблеми като финанси или дългосрочно планиране, когато са най-уморени.

 Вместо това изпращайте съобщения и провеждайте дискусии по тежки теми сутрин или следобед, когато хората са нащрек, на разположение и е по-вероятно да могат да отговорят ясно.

2. Улеснете откритият интимен разговор.

Изберете правилното място, което предоставя свобода на комуникацията. Ако трябва да кажете на някого нещо, което няма да му хареса (като новина за смърт или раздяла), не го правете публично, около колеги или близо до други хора. Бъдете уважителни и внимателни към човека когато общувате с него и изберете правилното място за това. Това също ще осигури пространство за отваряне на диалога към по-широко и по-ангажирано взаимно разбиране и ще гарантира, че двупосочният процес функционира правилно.

3. Премахнете разсейващите фактори.

Изключете цялата електроника, която може да прекъсне разговора. Не позволявайте на външни фактори да разсейват вас или вашите събеседници. Един непрекъсното издаващ звуци ефективно ще убие комуникацията.

Организиране на вашите комуникации

1.Организирайте и изяснете идеите в уиима си.

Това трябва да се направи преди да се опитате да съобщите някакви идеи. Ако се чувствате запалени по дадена тема, идеите ви може да се объркат, ако все още не сте набелязали някои ключови точки, към които да се придържате, когато общувате. Ключовите моменти ще действат като котви, внасяйки фокус и яснота във вашата комуникация.

Добро правило е да изберете три основни точки и да поддържате комуникацията си фокусирана върху тях. По този начин, ако темата се отклони от курса, ще можете да се върнете към една или повече от тези три ключови точки, без да се чувствате обезпокоени. Записването на точките, ако е подходящо, също може да помогне.

2. Бъдете кристално ясни.

Пояснете какво се надявате да предадете от самото начало. Например целта ви може да бъде да информирате другите, да получите информация или да инициирате действие. Ако хората знаят предварително какво очаквате от комуникацията, нещата ще вървят по-гладко.

3. Останете на темата.

След като започнете да предавате трите си основни точки, уверете се, че всичко, което казвате, добавя към посланието, което възнамерявате да комуникирате, и го укрепва. Ако вече сте обмислили проблемите и сте ги дестилирали до най-важното, вероятно е полезни уместни фрази да останат в ума ви. Не се страхувайте да ги използвате, за да подчертаете точките си. Дори уверени, добре познати оратори използват повторно ключовите си реплики отново и отново за подчертаване и подсилване. Не забравяйте да поддържате цялостното послание ясно и директно.

4. Благодарете на вашия слушател(и).

Благодарете на лицето или групата за времето, отделено за изслушване и отговор. Без значение какъв е изходът от вашата комуникация, дори ако отговорът на вашия разговор или дискусия е бил различен от очаквания, завършете го учтиво, като правилно уважавате приноса и времето на всеки.

Общуване с реч

1.Успокойте слушателя.

Направите това, преди да започнете разговора или презентацията си. Понякога може да помогне да започнете с любим анекдот. Това помага на слушателя да се идентифицира с вас като с човек, който се държи като тях и има същите ежедневни грижи.

2. Говорете възможно най-просто и ясно.

Важно е да предадете съобщението си ясно и недвусмислено, така че то да бъде възприето по начин, който всеки слушател може да разбере. Вашите думи ще се запомнят, зако хората веднага разберат какво казвате. Това изисква да предавате думите си ясно и да използвате по-прости думи, а не по-сложни.

3. Изразете ясно.

Говорете с ниво на звука, което гарантирано ще бъде чуто и което не изглежда твърде тихо или неангажирано. Обърнете специално внимание на правилното формулиране на ключови точки, за да избегнете всякакъв вид недоразумения. Ако мърморенето е защитен навик, в който сте изпаднали поради страх от общуване, тренирайте посланието си у дома пред огледалото.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!