menu
Как да бъдем по-добри приятели
Как да бъдем по-добри приятели
Приятелството изисква усилия.

Как да бъдем по-добри приятели

Приятелите са изключително важна част от живота ни. Имаме нужда от тях, разчитаме на тях да ни подкрепят или да ни помогнат и даваме същото в замяна. Приятелството изисква усилие, но често, фокусирани върху себе си, забравяме това и допускаме грешки, които могат да струват взаимоотношенията ни дори с най-близките ни приятели. Изграждането на поддържането на приятелства в различните етапи от живота се случва по различен начин; с някои приятели се разделяме безболезнено, но отношенията си с други са по-сложни. Понякога не знаем защо приятелите ни реагират странно и не намирайки причина, правим погрешни залючения. Ето как да бъдем по-добри приятели.

Комуникация

Случвало ли ви се е някой приятел да прекъсне комуникацията си с вас внезапно? Може би той има проблем, за чието решение точно в момента не можете да помогнете. Случвало ли ви се е приятел да не ви покани на важно събитие? Може би това е пропуск, който няма нищо общо с вас. Не винаги нашата гледна точка е същата като чуждата, така че просто попитайте директно какъв е проблемът. И приемете смирено отговора.

Разказвате ли на други хора личните неща, които приятелите ви споделят с вас? Как бихте се почувствали, ако някой разпространява вашите лични чувства? Клюкарстването е на пръв поглед невинна дейност, но ако не знаете как ще се почувства приятелят ви, по-добре не го правете. Споделените на четири очи неща би трябвало да останат лични.

Критика

Приятел ви разказва за нещо, което го вълнува и радва, но вие знаете, че то безсмислено, погрешно или вредно, затова веднага се нахвърляте да го оборите. Познато? Дори да сте сигурни в себе си и да имате добри намерения, такава критика няма да се приеме като помощ. По-ценно е да се опитате да научите подробности и след това да споделите мнението си. Ако критикувате с лека ръка близките си, от това ще ги заболи, дори да не си признаят и ще започнат да преосмислят отношенията ви.

Емоции

Не винаги успяваме да съпреживеем емоциите на приятелите си, защото не винаги се намираме на едно и също „място“ в емоционален аспект. Дори да не успеете да им влезете в положението, е важно да засвидетелствате подкрепата си. Понякога сме прекалено вглъбени в себе си, за да забележим как дадено събитие се отразява върху емоционалното състояние на приятелите ни, но винаги трябва да помним, че тяхната реакция може да се различава коренно от нашата и това е нормално. Ако не намирате сили да споделите радостта или тъгата на близките си, или не смятате, че реакцията им е оправдана, най-добре споделете това с тях. Иначе може да се почувстват отхвърлени от вас.

Всички сме различни личности, но с някои хора ни свързват достатъчно неща, за да си станем близки. Отношенията ни изискват усилия и ако само едната страна полага такива, е вероятно такова приятелство да не продължи дълго. Ако обаче искате да задържите приятелите си, трябва да обърнете внимание на техните чувства, виждания и житейски стремежи, като се опитате да ги видите през техния поглед. Точно каквото и вие очаквате от тях, нали?

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!