menu
Идентичност и репутация
Идентичност и репутация
Колко често това, което смятаме за себе си съвпада с начинът, по който ни виждат другите?

Идентичност и репутация

Когато не можем да предвидим поведението на другите спрямо нас или нашите действия, често обвиняваме тях, че не се държат адекватно, а по-неуверените сред нас търсим причината в себе си. Разбира се, истината е някъде по средата: нашите собствени представи за себе си могат да се различават от начините, по които другите ни виждат и това ще доведе до несъответствия между очакванията ни към тях и реалността.

Аз и другите

Идентичността е представата ни за самите себе си, която изграждаме на базата на опита си, но и чрез комуникацията си с останалите. Репутацията е това, което другите виждат у нас, но двете рядко съвпадат. Никой няма напълно „реалистична“ представа за себе си, но както ние не можем да вникнем напълно в усещанията на другите, така и те не могат да се поставят напълно на наше място. Звучи ли ви объркано? В проучване с над 1000 двойки, в което те трябвало да отговарят на въпроси за себе си и за партньора си, се оказва, че между двете представи има около 50 % съвпадение. Ние познаваме другите, такива, каквито те се виждат, едва наполовина. Както и обратното.

Проблеми

Разминаването между идентичност и репутация може да е причина за различни неприятни преживявания, стрес и дори по-тежки емоционални проблеми. Всеки иска да бъде разбран, а се оказва, че не успяваме да го постигнем. При по-голямо съвпадение на идентичността с репутацията ни, действията на другите спрямо нас стават по-предвидими, така че ако често се изненадвате от това как хората реагират, докато общувате, вероятно причината е, че не ви разбират. Или вие тях.

Сближаване

Решението е на пръв поглед очевидно – просто комуникираме себе си по-добре. Но това е трудно постижимо по няколко причини:

Хората сме социални същества. Разбирането и приемането от групата е от ключово значение за усещането ни за удовлетвореност от живота. Ако не можем да се впишем, или сме наранени от това, че не ни разбират, последното нещо, което ще направим е да даваме обяснения за себе си.

Ако другите не разбират нас, е вероятно и ние да не разбираме тях, тоест грешим в преценката си за ситуацията, а хората не обичаме и да грешим. 

Често другите виждат по-ясно някои от нашите характерни черти, така че когато срещнем разминаване между репутацията и идентичността си, ще трябва да преразгледаме и двете и да се опитаме да си обясним защо е така. Това ще ни помогне да намерим и верния път на сближаване на двете перспективи.

Прекалено големите различия между това, което ние смятаме за себе си и това, което другите виждат, могат да са източник на изключително негативни преживявания и са предпоставка за неуспехи в живота. Близките ни приятели ще помогнат много, за да избегнем това, така че не се колебайте да споделяте с тях, ако имате съмнения, че представата ви за себе си се разминава с репутацията ви.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!