menu
Гневът и как да го управляваме
Гневът и как да го управляваме
Ядът и гневът си имат своите причини.

Гневът и как да го управляваме

Гневът е емоция, често предизвикана от събития или действия, които ни причиняват болка. Може да варира от слабо раздразнение до неконтролируем изблик на агресия. Гневът може да бъде и нещо полезно – начин да изразим негативните си емоции и да се освободим от тях. В повечето случаи обаче да се гневим е контрапродуктивно и неспособността да се справим с емоциите си може да навреди на работата и личния ни живот.

Защо се гневим

Емоциите, които изпитваме може да са причинени от външни или вътрешни причини. Гневът обаче по-често се дължи на външни фактори. Едва ли е изненада, че гневът е резултат от чувството за безсилие, а не израз на сила. Безсилие да променим или предотвратим ситуацията, която ни е наранила. Емоцията може да бъде много силна, съпроводена с ускорен пулс, учестено дишане и повишено кръвно налагане – признаци, че тялото ни е поставено в състояние на стрес.

Как изразяваме гнева си

Най-обичайният начин да се освободим от емоцията си е чрез агресия. В крайна сметка, причината за неприятното усещане трябва да си понесе последствията. През цялата ни еволюция, агресията върви ръка за ръка с инстинкта за самосъхранение: ако нещо ни нарани, трябва да отвърнем.

В контекста на съвременния свят обаче, не можем да проявяваме агресия спрямо останалите хора или обекти, не само заради законите и социалните норми, ами и защото това никак няма да помогне за решаване на проблема.

Как да преодолеем гнева

За някои хора гневът е неконтролируема, всепоглъщаща емоция, която вероятно крие по-сериозни емоционални проблеми. Мнозинството от нас обаче намира съзнателни и несъзнателни начини да се справи с това усещане, така че то да не навреди на живота ни.

Основните стратегии са три: изразяване, потискане и успокояване.

При изразяването си позволяваме да проявим своите негативни емоции, но без агресия. Правим го с уважение към себе си и другите и с разбирането, че това е необходимо, за да продължим да сме пълноценни личности.

Потискането на гнева означава пренасочването му навътре. В някои случаи това може да доведе до пасивно-агресивно поведение при което човек изразява агресията си, но без да посочва причините.

Ако често критикувате другите и имате твърде цинично и арогантно поведение, вероятно не сте научили да изразявате гнева си конструктивно. Такива хора често не успяват да изградят стабилни връзки.

Третият метод е успокояване отвътре. Това значи да използваме техники, с които да се успокоим физически и емоционално, но без да игнорираме причините за гнева си.

Когато тези методи не сработят, се налага да управляваме гнева си. Това може да стане чрез различни стратегии, които целят да се научим да не проявяваме агресия. Не можем да избегнем всички събития и ситуации, които ни разгневяват, но можем да се научим да контролираме собствените си реакции.

Някои хора се ядосват по-лесно от други и по-трудно сдържат гнева си. Причините са както генетични така и социални, но в основата стои възпитанието. Макар гневът да е естествено явление, рядко насърчаваме децата да се справят с него, както например се действа с други емоции като тревожност и страх, а вместо това ги караме да не го изразяват.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!