menu
Етикет на поведение
Етикет на поведение
Знаете ли как да се държите, така че да правите добро впечатление?

Етикет на поведение

Хората сме социални същества и обществените отношения се развиват непрекъснато. Макар етикетът на поведение да се е изменял през вековете, способността да оставяме у хората, с които се срещаме добро впечатление се е запазила. Има различни ситуации, в които етикетът се различава. Например на официална вечеря и в офиса вероятно ще се държим различно; на бизнес парти и на гости при приятели – също. Но ако държите доброто ви възпитание да личи винаги, тези няколко съвета ще са ви от полза.

Как да говорим

Винаги казвайте „благодаря“ и „моля“. Да, всички знаем това, но е полезно да си го припомним. Представяйте се с името си и се обръщайте към другите по име, за да скъсите дистанцията. Правете комплименти само когато има причина, а когато някой сгреши, не го превръщайте в център на внимание. Слушайте другите, задавайте им въпроси, касаещи живота им, но не и прекалено лични. Въздържайте се от обиди, сарказъм и от теми, за които знаете, че присъстващите не одобряват. Общоприето е, че темите „политика“ и „пари“ не се обсъждат в добра компания.

Как да се движим

Бъдете точни. Допустимо е да закъснеете или подраните 2-3 минути, но точността ви показва уважението към другите. Задържайте вратата за този след вас, независимо дали е мъж или жена. Винаги предлагайте помощ на някой, който носи много предмети или изглежда объркан. Когато се запознавате с нови хора, гледайте ги в очите, докато се здрависвате, а за да им запомните името по-лесно, го повторете или веднага се обърнете към тях с него. Обличайте се според случая, а ако не знаете какъв е дрескода, попитайте. Предложете да помогнете на домакините и не настоявайте, ако ви откажат. Мястото на телефона е в чантата или в джоба, освен ако не искате да покажете нещо на някого. Винаги чукайте на затворена врата, независимо къде сте. Ако водите приятел на непознато за него място, представете го на останалите, за да не се чувства изолиран.

Как да не досаждаме

Водете телефонните си разговори насаме. Ако сте с компания, извинете се и се оттеглете някъде преди да отговорите на обаждането. Недейте да пускате видеа със звук без слушалки. Ако имате нужда от помощ, попитайте домакините на събитието, не разпитвайте всеки, когото срещнете. Избягайте силно миришеща или натрапчива храна, ако наоколо има много хора или ви предстои да говорите пред публика. Ако не знаете как да се обърнете към някого, попитайте го. Обръщението „господине“ или „госпожо“ е универсално и ще свърши работа, докато разберете как човекът предпочита да го наричат. Ако сте сгрешили, извинете се веднъж, не десет пъти. Ако на вас ви се извиняват, приемете го без обяснения.

Етикетът на поведение е нещо, с което израстваме, но и търпи промени през живота ни. Може да се изкушим да го игнорираме понякога, за по-лесно. Ако обаче искаме хората, с които комуникираме да ни имат доверие и да се чувстват добре в наше присъствие, е по-добре да го спазваме.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!