menu
Двете страни на съня и заспиването
Двете страни на съня и заспиването
Сънят е сред най-важните неща за доброто ни здраве, но как да успеем да спим достатъчно?

Двете страни на съня и заспиването

Ако сте от хората, които поставят приоритет на здравето си, вероятно знаете, че добрият сън е ключов, за да бъдем в оптимална физическа и умствена кондиция. Сънят е времето, през което тялото се освобождава от отпадни вещества в нервната система и „пренастройва“ психиката. Ако не си доспиваме, рискуваме да навредим на тялото и ума си.  Но как да спим добре, при толкова неща за вършене и толкова стрес в днешната реалност?

Физиология

Когато стане дума за безсъние, обикновено фокусираме вниманието си върху физиологичните аспекти на съня и влиянието на мелатонина за заспиването. В тази посока са насочени и усилията на лекарите, когато третират инсомния. Физиологията обаче не винаги е основната причина да не се наспиваме; тя е само едната страна на съня и за да спим пълноценно, трябва да адресираме едновременно и другата.

Психология

Ако сте стояли до късно, зяпайки в тавана и смятайки колко часа остават докато ви звънне алармата, не сте сами. Често си мислим, че понеже ни се спи, лягайки си, заспиването ще се случи от само себе си, но това рядко е така. Стресът от работа, натрапчивите мисли, дори мисълта, че няма да успеем да се събудите навреме за важна среща могат да попречат на съня. На другия ден със сигурност ще сме раздразнителни и ще се фокусираме трудно, а ако това се повтаря често, може да влошим здравето и дори отношенията си с близките.

Решения

За да адресираме психологическия аспект на съня, трябва да обърнем поглед навътре към себе си.

Ако имате добра физическа активност, по-скоро не ползвате екрани вечер и си отделяте достатъчно време за сън, но все пак не се наспивате, обмислете внимателно какви фактори носят стрес в живота ви.

Неприятни събития, проблеми с колегите или трудности от лично естество могат много лесно да се загнездят в ума ни и да предизвикат ниски нива на стрес, които не усещаме съзнателно, но влияят върху заспиването ни. Помислете как може да адресирате такива проблеми през деня и избягвайте да ги обсъждате вечер.

Прекарвайте повече време със себе си и идентифицирайте елементите, които ви създават стрес. Отношенията но с другите могат да са източник на негативни емоции, но нашата перспектива към тях е главният виновник за чувствата ни. Опитайте се да погледнете нещата под друг ъгъл и не се критикувайте докато се опитвате да заспите.

Умовете ни са силно податливи на манипулация, особено ако тя идва от нас самите, а когато започнем да се отпускаме, често ни спохождат натрапчиви мисли. Отделете си малко повече време преди лягане, вземете си душ, медитирайте, отпуснете се за малко на дивана без телефон и телевизор или излезте на терасата да подишате въздух. Всичко, което ни дразни вътрешно може да причини безсъние, дори ако има нужните физиологични условия за да заспим, защото умът и тялото ни са свързани. Ако тялото получи сигнал от ума, че се намираме в „опасност“, то просто няма да заспи, затова е полезно да му създадем спокойна обстановка не само отвън но и отвътре и това изисква целенасочени усилия.

 

Източник: Psychology Today

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!