menu
Как да изберете най-подходящата кариера за вас?
Как да изберете най-подходящата кариера за вас?
Трябва да имаме много фактори предвид когато правим своя избор.

Като млад човек сте изправени пред този важен избор или мислите да смените настоящата си професия? Това е нелека задача и е добре да се ориентирате как най-успешно може да изберете поприще, което ще ви приляга и ще и носи радост.

Вижте нашите осем полезни съвета по темата:

1. Изследвайте себе си.

Това, което обичате да правите и това, което цените, може да бъде полезен индикатор за това как искате да прекарвате работното си време. Не говорим за намиране и следване на вашата страст – този подход обикновено е подвеждащ и объркващ, но е нормално да искате да харесвате това, което правите.

Помислете върху следните въпроси относно вашите интереси, ценности и качества:

Интереси:

 • Какво ви харесва да учите?
 • Как обичате да прекарвате времето си?
 • Обичате ли ръчния или умствения труд?
 • Обичате ли да работите навън или на затворено?

Ценности:

 • Кое е най-важното в живота ти?
 • Какви са вашите приоритети в живота?
 • Къде намирате смисъл?

Качества:

 • Какво означава успехът за вас?
 • На коя от вашите силни страни се радвате най-много?
 • С кое от уменията си се гордеете най-много?

2. Обмислете мотивацията си.

Може би искате кариера, която ще ви носи по-висока начална заплата или такава, която обещава повече гъвкавост, така че да можете да работите отвсякъде.

Повечето кариери няма да включват всичко, което бихте искали, така че е важно да разберете приоритетите си:

 • заплата
 • привилегии
 • автономия
 • баланс между работата и личен живот
 • гъвкавост
 • кариерно израстване

3. Помислете за дългосрочните си цели.

Как изглежда вашият перфектен живот? Направете списък с вашите дългосрочни цели, както лични, така и професионални, за да ви помогне да разберете какво може да е необходимо, за да ги постигнете.

Например: Искате ли да се издигнете над мениджърските рангове и да преминете към C-suite на компания? Искате ли да притежавате къща? Искате ли да можете да пътувате - и колко често? Списъкът, който съставите, също може да ви помогне да подходите по-конкретно към търсенето на работа.

4. Направете различни тестове за самооценка.

Има редица тестове, които можете да направите, за да оцените всичко - от вашата личност до вашите силни страни до коя кариера може да е подходяща за вас.

Тестовете са склонни да налагат категории. Вместо да разчитате на тях за окончателен отговор, използвайте ги, за да продължите да научавате повече за себе си и своите основни мотивации.

5. Разгледайте секторите за работа.

Научаването на повече за всеки сектор и съответните му цели може да ви помогне да определите къде бихте се вписали силно. Помислете кои цели ви звучат най-интересни. В частния или публичния сектор се виждате, а може ви в дружество с нестопанска цел?

6. Разгледайте индустриите.

Наред със секторите, проучването на различни индустрии може да ви помогне да идентифицирате няколко, които биха могли да бъдат подходящи. Потърсете утвърдени индустрии, за да видите дали някоя си струва да се проучи допълнително. Обичайните индустрии включват енергетика, потребителски стоки и медии и развлечения. Направете списък с всички, които звучат интересно, направете допълнителни изследвания, за да разберете за основните роли, кариерни траектории и прогнози за растеж.

7. Потърсете професионални ресурси.

В допълнение към обмислянето на посочените по-горе области, можете също да се обърнете към различни ресурси за помощ/

Център за кариерно развитие в колежа: Ако все още сте в колеж, възползвайте се от ресурсите за кариера, които вашият колеж или университет може да предложи. Може да успеете да се срещнете със съветник или консултант, обучен да ви помогне да преминете от колеж към кариера.

Кариерен съветник: Можете да намерите кариерен съветник, обучен да помага на клиентите да научат повече за това какви видове работа биха им подхождали най-добре.

8. Проучване на възможностите за кариера

След като вече сте събрали достатъчно информация и виждате по-голяма картина за себе си, започнете да провеждате проучвания за различните възможности. Можете да използвате списъка, който сте направили по отношение на вашите интереси, ценности и черти, съчетан с най-добрите ви мотивации, за да започнете да търсите кариери или индустрии, които може да са подходящи.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!