menu
Денталното здраве
Денталното здраве
Правите ли всичко възможно, за да имате блестяща усмивка?

Денталното здраве

Когато обсъждаме здравословният начин на живот, често пропускаме нещо много важно, касаещо здравето на целия организъм. Това е денталното здраве. Зъбите са жива тъкан, която има една изключително важна функция: дъвченето е първата стъпка в процеса храносмилане. Повечето хора обаче се сещат за важността на зъбите си едва когато възникне проблем с тях, а някои от нас пропускаме посещенията при зъболекар, които би трябвало да правим на всеки 6 месеца. Зъбите имат връзка с всички останали органи и системи в тялото и тяхното състояние може да ни даде информация за други процеси в тялото. Заболяванията на зъбите и венците ще повлияят негативно върху целия ни организъм, но в някои случаи ще забележим ефекта едва когато стане необратим. Кое определя здравето на зъбите ни и какво можем да направим, за да го подобрим?

Гените

Знаем, че гените играят роля за здравето на зъбите, макар някои детайли да са неясни. Идентифицирани са над 30 гена, които оказват влияние върху разположението на зъбите и образуването на кариеси, като при различните хора, тяхната роля е различна. На гените може да благодарите за усмивката си, формата на челюстта, захапката, съдържанието и количеството на слюнката и повишеният риск към развитие на пародонтоза. Но останалото зависи най-вече от нас.

Фактори от средата

Устната кухина е дом на много бактерии, а поддържането на баланса на тази микрофлора е от съществено значение за здравето на зъбите. Консистенцията и съдържанието на слюнката помагат за почистването на зъбите и поддържането на оптимална бактериална флора. Всичко, което консумираме може да наруши този баланс. Пушенето на цигари, храните и напитките с повече захар, както и алкохола ще окажат негативно влияние  върху зъбите именно чрез промяната бактериалната среда. Дори да сте по-предразположени генетично към образуване на кариеси, можете да намалите риска като почиствате редовно зъбите си. Повредените зъби не само не могат да си вършат работата правилно, причиняват ни дискомфорт, но и са свързани с повишен риск от преминаване на бактерии от устната кухина към други части на тялото. Това може да доведе до сериозни заболявания на сърцето, белите дробове и кръвта. Същевременно, неподдържаните зъби имат силен психологически ефект, тъй като чрез усмивката си ние се представяме пред другите. Това, което ядем и пием, в комбинация със слюнката и бактериалната флора образуват зъбен камък, който се натрупва в основата на зъбите и кара венците да се отдръпват, което е предпоставка за заболявания.

Профилактика

Въпреки че първият „комплект“ зъби е така да се каже временен, колкото по-рано научите детето да поддържа зъбна хигиена, толкова по-добре. Това включва четкане, използване на конци за зъби и вода за уста по 1-2 пъти на ден. За да сте сигурни, че зъбите ви ще ви служат дълго, се налагат и редовни посещения при зъболекар, за почистване на зъбния камък и кариесите и за профилактика на заболявания, които може да минат незабелязани в началните си стадии.

Звучи досадно, но въпреки напредъка на денталната медицина, собствените зъби винаги ще бъдат най-доброто решение и с малко усилия, можем да направим много, за да ни служат дълго време.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!