menu
Топ 7 съвета как да увеличите паричния си актив
Топ 7 съвета как да увеличите паричния си актив
7 съвета как да управлявате добре активите си

Богатство - почти всеки го иска, но малко хора всъщност знаят какво трябва да направят, за да го получат. Да станеш богат изисква комбинация от късмет, умения и търпение. Важно е да знаете как и къде да инвестирате средствата си, за да може те да нарастват. Вижте нашите топ 7 съвета как да организирате времето и средствата си, така че да ви носят пари.

1.Инвестирайте пари на фондовия пазар.

Инвестирайте пари в акции, облигации или други средства за инвестиция, които ще ви осигурят годишна възвръщаемост на инвестициите, достатъчно голяма, за да ви поддържа след пенсиониране.

Научете се да инвестирате в дългосрочен план. Изберете добри акции и пасивни фондове със стабилни основи и отлично лидерство в отрасли, които са подготвени за бъдещ растеж.

Ако започвате с малка сума пари за инвестиране, индексните фондове може да са добър вариант за вас, тъй като имат ниски такси и могат да ви осигурят относително сигурна експозиция на фондовия пазар.

2. Спестете пари за пенсиониране.

Продължавайте да спестявате. Изглежда, че малко хора спестяват достатъчно за пенсиониране. Някои смятат, че може никога да не успеят да се пенсионират. Не се доверявайте изцяло на социалното осигуряване. Въпреки че е добър залог, не е 100 % сигурно, че социалното осигуряване ще продължи да работи през следващите 20 или повече години.  Някои данни сочат, че ако няма радикални промени в системата - чрез повишаване на данъците или намаляване на обезщетенията - социалното осигуряване няма да бъде достъпно в сегашната си форма.

3. Инвестирайте в недвижими имоти.

Относително стабилни активи като имоти под наем или потенциална земя за застрояване в постоянно разрастващ се район, са добър начин да инвестирате.

Както при всяка инвестиция, все пак няма гаранции. Много хора обаче са се справили доста добре с недвижимите имоти. Такива инвестиции вероятно ще поскъпнат с времето. Например, много хора смятат, че един апартамент в проспериращ град почти гарантирано ще повиши стойността си за всеки петгодишен период.

4. Инвестирайте времето си.

 Например, може да искате да имате свободно време, така че да имате няколко часа на ден,в които да не правите нищо. Но ако трябваше да инвестирате тези няколко часа в забогатяване, бихте могли да заработите средства за 20 години свободно време (24 часа на ден!) с ранно пенсиониране.

От какво можете да се откажете сега в замяна на това да бъдете богати по-късно? Чували ли те мотот „Живей като никой друг днес, за да можеш да живееш като никой друг утре“? Има логика, нали?

5. Избягвайте покупки, които има вероятност да се обезценят бързо.

Похарчването на 50 000 евро за кола понякога се смята за загуба, защото е вероятно тя да не струва и половината след пет години, независимо колко работа сте вложили в нея. Веднага след като изкарате нова кола от партида, тя се обезценява с около 20%-25% като стойност и продължава да го прави всяка година, когато я притежавате. Това прави покупката на кола много важно финансово решение.

6. Не харчете пари за глупави неща.

Достатъчно трудно е да си изкарваш прехраната. Болезнено е когато нещата, за които харчите трудно спечелените си пари, са финансови черни дупки. Преоценете нещата, за които харчите пари. Опитайте се да разберете дали те наистина си „заслужават“. Ето някои неща, за които вероятно не бива да харчите толкова много пари, ако планирате да станете богати:

Казина и лотарийни билети. Малцината късметлии правят пари. Останалите от нас го губят.

Пороци като цигарите. Заклетите пушачи могат само да гледат как парите им отиват в дим.

Огромни надценки като бонбони в киното или напитки в клуб.

Кабини за солариум и пластична хирургия. Можете да получите рак на кожата безплатно навън, ако желаете. А операциите на носа и инжекциите с ботокс изглеждат ли някога толкова добре, колкото обещават? Научете как да остарявате грациозно! Не си единственият, който остарява.

Първокласни самолетни билети. Какво получавате срещу тези допълнителни $1000? Топла хавлия  и допълнителни10,2 см. място за краката? Инвестирайте тези пари, вместо да ги изхвърляте.

7. Пазете парите си.

Трудно е да станеш богат, но още по-трудно е да останеш богат. Вашето богатство винаги ще се влияе от пазара, а пазарът има своите възходи и падения. Ако се чувствате твърде комфортно когато времената са добри, бързо ще се върнете към изходна позиция, когато пазарът удари спад.

Ако получите повишение или ако възвръщаемостта на инвестициите ви се покачи с процентен пункт, не харчете допълнително. Запазете предимстовото си за когато бизнесът се забави и вашата възвръщаемост на инвестициите спадне с два процентни пункта.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!