menu
Топ 5 на най-богатите жени в Америка, които сами са спечелили парите си
Топ 5 на най-богатите жени в Америка, които сами са спечелили парите си
Кои са те и с какво се занимават?

Нашият свят отдавна вече не е само мъжки. Жените доказаха, че по никакви качества и възможности не отстъпват на мъжете. Жените в тази класация сами са спечелили състоянията си или в равностойно бизнес сътрудничество. Четвъртата позиция се поделя от две дами с равни капитали. 

5. Тай Лий

Тай Лий е главен изпълнителен директор на IT provider SHI International , която има продажби на стойнсот 12,3 милиарда долара и над 15 000 клиенти, включително Boeing и AT&T.

Родена в Банкок, Лий израства в Южна Корея и се премества в САЩ. Бащата на Лий е виден икономист, който пътува по света, рекламирайки плана за следвоенно развитие на страната си. Той е първият кореец  завършил Амхърст.

Лий е магистър по бизнес администрация в Харвард, работила е в Procter & Gamble и American Express преди SHI. Лий и сегашният й бивш съпруг платиха по-малко от 1 милион долара за дистрибутор на софтуер през 1989 г. - предшественика на SHI.

4. Мариан Илич

Мариан Илич и нейният съпруг Майк, който почина през 2017 г., съосноваха Little Caesars Pizza през 1959 г. Сега Мариан  притежава веригата за пицарии, която реализира над 4 милиарда долара годишни продажби.

Тя също притежава Detroit Red Wings и MotorCity Casino Hotel. Илич помага за изграждането на спортен и развлекателен център в Детройт на стойност 1,4 милиарда долара, в който главната сграда има прозорци във формата на пица. В първите дни тя трябваше да попречи на съпруга си да раздава безплатни пици. Забавно.

4. Джонел Хънт

През 1961 г. Джонел Хънт и нейният покоен съпруг продават дома си и вземат заеми, за да започнат бизнес за опаковане на ориз. Осем години по-късно двойката купува пет камиона и седем ремаркета, за да стартира транспортната фирма J.B. Hunt Transport Services.

Бизнесът им в Арканзас стана публичен през 1983 г. и сега е сред от най-големите транспортни компании в Америка с 12,2 милиарда долара продажби.

Хънт, който се оттегли като корпоративен секретар през 2008 г., остава най-големият индивидуален акционер на фирмата със 17% дял. Тя дари 5 милиона долара на J.B. и Johnelle Hunt Family Ozark Highlands Center, който отвори врати в Спрингдейл, Арканзас през декември 2020 г.

3. Джуди Лав

Джуди Лав и нейният съпруг Том отварят първата си бензиностанция в Уатонга, Оклахома, през 1964 г., използвайки заем от 5000 долара от родителите на Том. Джуди води счетоводството и управлява компанията с Том до 1975 г., когато решава да се върне в колежа.

Днес тяхната Love's Travel Stops & Country Stores има повече от 590 магазина в 41 щата и прогнозни приходи от 25,5 милиарда долара. Джуди е изпълнителен секретар на Love's и служи в борда на Love Family Fund. Съпругът й Том е председател на Love; три от четирите деца на двойката работят за компанията.

2.Джъди Фолкнър

Джуди Фолкнър основава компания доставчик на софтуер за медицинска документация - Epic Systems, в мазе в Уисконсин през 1979 г. Сега тя е най-голямата компания от този вид в Америка.

Фокнър, която е компютърен програмист, е главен изпълнителен директор на компанията, която има  3,8 милиарда долара продажби през 2021 г. Тя притежава 47% от нея.

Epic поддържа медицинските досиета на над 250 милиона пациенти и се използва от водещи медицински центрове като Johns Hopkins и Mayo Clinic.

Фокнър подписа Giving Pledge през 2015 г. и се съгласи в крайна сметка да даде 99% от активите си на частна благотворителна фондация.

1.Даян Хендрикс

Даян Хендрикс оглавява ABC Supply - един от най-големите дистрибутори на едро на покриви, сайдинг и прозорци в Америка.

Хендрикс съосновава бизнеса с покойния си съпруг Кен в Белойт, Уисконсин, през 1982 г. Тя го управлява след смъртта му през 2007 г. Днес компанията има близо 800 клона и близо 15 милиарда долара приходи за 2021 г.

Хендрикс доведе ABC до двете най-големи придобивания в историята си, купувайки конкурента Bradco през 2010 г. и дистрибутора на строителни материали L&W Supply през 2016 г.

Даян е похарчила милиони за местно икономическо развитие, възстановявайки цели блокове в Белойт и въвеждайки няколко нови бизнеса в щата.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!