menu
Топ 5 на интересните факти за съня
Топ 5 на интересните факти за съня
Сънят е все още загадка за нас в по-голямата си част.

Прекарваме една трета от живота си в сън, а все още не знаем защо точно ни е необходимо да спим и какво всъщност се случва с нас когато сме в "страната на сънищата". Все пак науката малко повдига завесата. Ето топ 5 на интересните факти за съня.

5. Учим в съня си

Да, отчасти. Много от информацията, която е преминала през ума ни през деня, се затвърждава в мозъка ни през нощта докато заспим. След като преспим, новите мозъчни връзки за новите знания вече са по-силни. Но това е всичко. Правени са многобройни опити да се научи спящ човек на нещо ново чрез пускане на записи и какви ли не други методи, но всички те са се проваляли. Учим през деня, затвърждаваме през нощта. Ще трябва да се задоволим с това.

4. Повече сън не винаги е полезно

Всички знаем добре колко вредно и опасно е недоспиването. Но знаете ли, че твърде много сън също не е добра идея? Според препоръките възрастните хора трябва да спят между 7-9 часа, а тийнеджърите между 8-10. За малките децта препоръките за още повече часове. Прекалено много време в спане обаче се свързва с проблеми като затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания и дори по-висока смъртност. Възможно е не самият сън да е виновен за това, а просто хората с умствени и психички проблеми да спят повече. Ако редовно ви се спи много през деня или спите твърде много, потърсете причината за това.

3. Общите съвети за добър сън не помагат

Избягвайте кофеин в по-късните часове, бъдете по-активни през деня, дремнете през деня за кратко, избягвайте физическа активност непосредствено преди лягане. Оказва се, че всичко това са митове и тези дейности не пречат на добрия сън. Ако страдате от безсъние, причините са по-сериозни от тези. Консултирайте се с вашия лекар.

2. Сънят лекува ума

Нарушенията на съня може да са симптом на различни психически разстройства, например тревожност или депресия. Обратното също е вярно. Ако подобрите съня, умът се лекува. С подобряването на съня, се подобрява и психическото състояние. Връщането на добрия сън може да предотврати развитие на психично разстройство. Така че задължително се работи и в двете посоки - и върху разстройството, и върху нарушенията на съня.

  1. Липсата на сън ще ви убие

Съществува рядко срещано заболяване, при което човек не може да заспи. То се дължи генетични мутации. Засега са регистрирани само 24 случая в световен мащаб, всички завършили фатално в рамките на 12-18 месеца след първите симптоми.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!