menu
Топ 11 на най-смъртоносните болести
Топ 11 на най-смъртоносните болести
Добре е да ги знаем, за да се предпазим

11 болести, причиняващи най-много смъртни случаи в света

Когато хората мислят за най-смъртоносните болести в света, в умовете им вероятно изскачат болести, които бързо покосяват хората и са в заглавията на медиите. Но всъщност много от тези видове болести не се нареждат в топ 10 на причините за смъртните случаи в света. 

 

Приблизително 56,4 милиона души са починали по света през 2015 г., като 68 процента от тях се дължат на заболявания, които прогресират бавно.

 

Може би още по-изненадващо е, че няколко от най-смъртоносните болести са предотвратими. 

 

Повлияващите фактори включват къде живее даденото лице, достъпа до и качеството на здравните грижи. Всички тези фактори допринасят за нивото на риск от заболяване. Но има и някои стъпки, които всеки може да предприеме, за да намали риска си да се разболее.

 

Прочетете тази статия, за да видите топ 11 болести, причиняващи най-много смъртни случаи в света, според Световната здравна организация (СЗО).

 

1. Исхемична болест на сърцето или коронарна артериална болест

Най-смъртоносната болест в света е коронарната артериална болест (КАБ). Наричана още исхемична болест на сърцето, КАБ възниква, когато кръвоносните съдове, които доставят кръв към сърцето, се стеснят. Нелекуваната КАБ може да доведе до болка в гърдите, сърдечна недостатъчност и аритмии.

 

Въпреки че все още е водещата причина за смърт, нивата й на смъртност са намалели в много европейските страни и в Съединените щати. Това може би да се дължи на по-доброто обществено здравно образование, достъпа до здравеопазване и формите за превенция. 

 

Въпреки това, в много развиващи се нации смъртността от КАБ нараства. Увеличаването на продължителността на живота, социално-икономическите промени и рисковите фактори свързани д начина на живот играят роля за това нарастване.

 

Рискови фактори и превенция

 

Рисковите фактори за КАБ включват:

високо кръвно налягане

висок холестерол

тютюнопушене

фамилна анамнеза

диабет

наднормено тегло

 

Говорете с Вашия лекар, ако имате един или повече от тези рискови фактори.

 

Можете да предотвратите КАБ с лекарства и като поддържате добро здраве на сърцето си. Някои стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска, включват:

 

редовни упражнения

поддържане на здравословно тегло

хранене с балансирана диета с ниско съдържание на натрий и високо съдържание на плодове и зеленчуци

избягване на пушене

пиене на алкохол само в умерени количества

 

2. Инсулт

Инсулт възниква, когато артерия в мозъка ви е блокирана или спукана. Това кара лишените от кислород мозъчни клетки да започнат да умират в рамките на минути. По време на инсулт започвате да усещате внезапно изтръпване и объркване или имате проблеми с ходенето и зрението.

 

 Ако не се лекува, инсултът може да причини дълготрайна инвалидност.

 

Всъщност инсултите са водещата причина за появата на дълготрайни увреждания. Хората, които получават лечение в рамките на 3 часа след инсулта им, са по-малко склонни да имат увреждания според Центъра контрол и превенция на заболявания. 

 

Този център също така съобщава, че 93 процента от хората знаят, че внезапното изтръпване на едната им страна е симптом на инсулт. Но само 38 процента са наясно с всички симптоми, които трябва да ги накарат да потърсят спешна помощ. 

 

Рискови фактори и превенция

 

Рисковите фактори за инсулт включват:

високо кръвно налягане

фамилна анамнеза за инсулт

пушене, особено когато се комбинира с орални контрацептиви

афро-американски произход

женски пол 

 

Някои рискови фактори за инсулт могат да бъдат намалени с превантивни грижи, лекарства и промени в начина на живот. Като цяло, добрите здравословни навици могат да намалят риска.

Методите за предотвратяване на инсулт могат да включват контролиране на високото кръвно налягане с лекарства или операция. 

 

Трябва също така да поддържате здравословен начин на живот, допълнен с редовни упражнения и здравословна диета с ниско съдържание на натрий. Избягвайте да пушите и пийте алкол само умерено, тъй като тези дейности увеличават риска от инсулт.

 

3. Инфекции на долните дихателни пътища

Следващата болест в списъка е инфекцията на дихателните пътища и белите дробове. Тя може да се дължи на:

грип или настинка

пневмония

бронхит

туберкулоза

 

Вирусите обикновено причиняват инфекции на долните дихателни пътища. Въпреки това, те също така могат да бъдат причинени от бактерии. 

 

Кашлицата е основният симптом на инфекцията на долните дихателни пътища. Може също да почувствате задух, хрипове и стягане в гърдите. Нелекуваните инфекции на долните дихателни пътища могат да доведат до дихателна недостатъчност и смърт.

 

Рискови фактори и превенция

 

Рисковите фактори за инфекция на долните дихателни пътища включват:

грип

лошо качество на въздуха или често излагане на белодробни дразнители

пушене

слаба имунна система

претъпкани детски заведения (засяга основно бебетата)

астма

ХИВ

 

Една от най-добрите превантивните мерки, които можете да предприемете срещу инфекции на долните дихателни пътища, е всяка година да се ваксинирате срещу грип. Хората с висок риск от пневмония също могат да получат ваксина.

 

 Мийте ръцете си редовно със сапун и вода, за да избегнете предаването на бактерии, особено преди да докоснете лицето си и преди хранене. 

 

Останете вкъщи и си почивайте, докато се почувствате по-добре, ако имате респираторна инфекция, тъй като почивката подобрява лечението.

 

4. Хронична обструктивна белодробна болест

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е дълготрайно, прогресиращо белодробно заболяване, което затруднява дишането. Хроничният бронхит и емфиземът са видове на ХОББ. 

 

През 2004 г.  е отчетено, че около 64 милиона души по света са живели с ХОББ

 

Рисковите фактори за ХОББ включват:

тютюнопушене или пасивно пушене

белодробни дразнители като химически изпарения

семейна история, като генът AATD е свързан с ХОББ

история на респираторни инфекции като дете

 

Няма лечение за ХОББ, но прогресията му може да се забави с лекарства. 

 

Най-добрите начини за предотвратяване на ХОББ са избягване на пушене и други белодробни дразнители.

 

 Ако имате някакви симптоми на ХОББ, получаването на лечение възможно най-скоро подобрява перспективата ви.

 

5. Рак на трахеята, бронхите и белите дробове

Респираторните ракови заболявания включват рак на трахеята, ларинкса, бронхите и белите дробове

 

Основните причини за тях са тютюнопушенето, пасивното пушене и токсините от околната среда. Но замърсявания на въздуха като тези от горива и мухъл също допринасят.

 

Проучване от 2015 г. съобщава, че ракът на дихателните пътища е причина за около 4 милиона смъртни случая годишно. В развиващите се страни изследователите отчитат 81- до 100-процентно увеличение на респираторните ракови заболявания поради нарастващото замърсяване и тютюнопушене. 

 

Много азиатски страни, особено Индия, все още използват въглища за готвене. Това е от значение, защото емисиите от твърди горива представляват 17 процента от причините за случаи от рак на белия дроб при мъжете и 22 процента при жените.

 

Рискови фактори и превенция

Ракът на трахеята, бронхите и белите дробове може да засегне всеки, но е най-вероятно да засегне тези, които имат дълга история на пушене или друга употреба на тютюн.

 

 Други рискови фактори за тези видове рак включват фамилна анамнеза и излагане на фактори на околната среда, като дизелови изпарения.

 

Освен избягването на изпарения и тютюневи изделия, не е известно дали има нещо друго, което може да се направи за предотвратяване на рак на белите дробове. Ранното откриване обаче може да подобри перспективите ви и да намали симптомите на респираторния рак.

 

6. Захарен диабет

Диабетът е група от заболявания, които засягат производството и използването на инсулин от тялото. При диабет тип 1 панкреасът не може да произвежда инсулин. Причината не е известна. При диабет тип 2 панкреасът не произвежда достатъчно инсулин или инсулинът не може да се използва ефективно. Диабет тип 2 може да бъде причинен от редица фактори, включително лоша диета, липса на упражнения и наднормено тегло.

 

Хората в страните с ниски до средни доходи са по-склонни да умрат от усложнения от диабет.

 

Рисковите фактори за диабет включват:

наднормено телесно тегло,

високо кръвно налягане

по-напреднала възраст

нередовни упражнения

нездравословна диета

 

Въпреки че диабетът не винаги е предотвратим, можете да контролирате степента на симптомите, като спортувате редовно и поддържате добро хранене. Добавянето на повече фибри към вашата диета може да ви помогне да контролирате кръвната си захар.

 

7. Болест на Алцхаймер и други деменции

Когато става дума за болестта на Алцхаймер или деменцията, може би да мислите за загуба на памет, но по-скоро не мислите за загуба на живот. 

 

Болестта на Алцхаймер е прогресивно заболяване, което нарушава паметта и прекъсва нормалните умствени функции. Тези функции включват мислене, разсъждение и нормално 

поведение. 

 

Болестта на Алцхаймер е най-често срещаният тип деменция - 60 до 80 процента от случаите на деменция всъщност са от болестта на Алцхаймер. 

 

Заболяването започва с усещане на леки проблеми с паметта, затруднено припомняне на информация и проблеми със спомените. С течение на времето обаче болестта прогресира и може да нямате памет за големи периоди от време. 

 

Проучване от 2014 г. установи, че броят на смъртните случаи в Съединените щати поради болестта на Алцхаймер може да е по-висок от очаквания, дори с до 40% повече.

 

Рисковите фактори за болестта на Алцхаймер включват:

да сте на възраст над 65 години

фамилна анамнеза за заболяването

наследяване на гени за болестта от вашите родители

съществуващо леко когнитивно увреждане

Синдром на Даун

нездравословен начин на живот

да сте жена

предишна травма на главата

да сте изолирани от общността или да имате слаб контакт с други хора за продължителни периоди от време

 

В момента няма открит начин за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Изследванията не са донесли яснота защо някои хора я развиват, а други не. Докато учените работят, за да разберат това, те също така работят за изработване на превантивни методи.

 

Едно нещо, което може да бъде полезно за намаляване на риска от заболяването, е здравословната за сърцето диета. Диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци, ниско съдържание на наситени мазнини от месо и млечни продукти и високо съдържание на източници на добри мазнини като ядки, зехтин и постна риба може да ви помогне да намалите риска от много повече от сърдечни заболявания – те могат да предпазят мозъка ви от болестта на Алцхаймер също.

 

8. Дехидратация поради диарийни заболявания

Диария е състояние, при което отделяте три или повече редки изпражнения на ден. Ако диарията ви продължи повече от няколко дни, тялото ви губи твърде много вода и сол. Това причинява дехидратация, която може да доведе и до смърт. Диарията обикновено се причинява от чревен вирус или бактерии, предавани чрез замърсена вода или храна. Това е особено широко разпространено в развиващите се страни с лоши санитарни условия.

 

Диарийните заболявания са втората водеща причина за смърт при деца на възраст под 5 години. Около 760 000 деца умират от диарийни заболявания всяка година.

 

Рисковите фактори за диарийни заболявания включват:

живот в район с лоши санитарни условия

липса на достъп до чиста вода

възраст, като децата са най-склонни да изпитат тежки симптоми на диарийните заболявания

недохранване

отслабена имунна система

 

Според УНИЦЕФ, най-добрият Метод за превенция е спазването на добра хигиена. Добрите техники за миене на ръцете могат да намалят случаите на диарийни заболявания с около 40 процента. 

 

Подобрената хигиенизация и по-високото качество на водата, както и достъпът до ранна медицинска намеса също могат да помогнат за предотвратяване на диарийни заболявания. 

 

9. Туберкулоза

Туберкулозата (ТБ) е заболяване на белите дробове, причинено от бактерии, наречени Mycobacterium tuberculosis. Това е бактерия, предавана по въздуха, като някои нейни щамове са резистентни на конвенционалните лечения. 

 

Туберкулозата е една от основните причини за смърт при хора с ХИВ. Около 35 процента от смъртните случаи, свързани с ХИВ, се дължат на туберкулоза.

 

Случаите на туберкулоза са намалявали с 1,5 процента всяка година от 2000 г. насам. 

Целта е да се сложи край на туберкулозата до 2030 г.

 

Рисковите фактори за туберкулоза включват:

диабет

ХИВ инфекция

по-ниско телесно тегло

близост до други болни с туберкулоза

редовна употреба на определени лекарства като кортикостероиди или лекарства, които потискат имунната система

 

<p class="MsoNormal" style="

 

Най-добрата превенция срещу туберкулоза е да получите ваксина срещу бацила на Калмет-Герен (БКГ). Тази ваксина обикновено се дава на деца. Ако смятате, че сте били изложени на туберкулозни бактерии, можете да започнете да приемате лекарство за лечение, наречено химиопрофилактика, за да намалите вероятността си от развитие на заболяването.

 

10. Цироза

Цирозата е резултат от хронично или дългосрочно увреждане на черния дроб. Увреждането може да е резултат от бъбречно заболяване или може да бъде причинено от състояния като хепатит и алкохолизъм. 

 

Здравият черен дроб филтрира вредните вещества от кръвта ви и изпраща здрава кръв към тялото ви. Тъй като някои вещества увреждат черния дроб, често се образуват наранявания на черния дроб.При образуването на повече наранявания, черният дроб трябва да работи по-усилено, за да функционира правилно. В крайна сметка черният дроб може да спре да работи.

 

Рисковите фактори за цироза включват:

хронична употреба на алкохол

натрупване на мазнини около черния дроб (неалкохолна мастна чернодробна болест)

хроничен вирусен хепатит

 

Избягвайте навици, което могат да доведат до увреждане на черния дроб, за да предотвратите цирозата. 

 

Дългосрочната употреба и злоупотреба с алкохол е една от водещите причини за цироза, така че избягването на алкохол може да ви помогне да предотвратите този вид увреждане. 

 

По същия начин можете да избегнете неалкохолна мастна чернодробна болест, като ядете здравословна диета, богата на плодове и зеленчуци и с ниско съдържание на захар и мазнини.

 

И на последно място, можете да намалите вероятността си от заразяване с вирусен хепатит, като използвате защита по време на секс и като избягвате да споделяте всичко, върху което може да има следи от кръв. Това включва игли, бръсначи, четки за зъби и др.

 

11. Малария

Маларията е животозастрашаваща болест. Обикновено се предава чрез ухапване от заразен комар Anopheles. Заразените комари носят паразити, наречени Plasmodium паразити. Когато такъв комар ви ухапе, паразитът се освобождава в кръвта ви. След като паразитите вече са в тялото ви, те пътуват до черния дроб, където узряват. След няколко дни зрелите паразити навлизат в кръвта ви и започват да заразяват червените ви кръвни клетки. В рамките на 48 до 72 часа паразитите в червените кръвни клетки се размножават, което води до разрушаване на заразените клетки. Паразитите продължават да заразяват червени кръвни клетки, което води до симптоми, които се изразяват в цикли, които продължават от два до три дни.

 

Маларията обикновено се среща в тропически и субтропичен климат, където паразитите могат да живеят според данни на Световната здравна организация (СЗО). Организацията също така посочва, че през 2016 г. е имало около 216 милиона случая на малария в 91 страни.

 

В Съединените щати Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) съобщават за 1700 случаяна малария годишно. Повечето случаи на малария се развиват при хора, които пътуват до страни , където маларията е по-често срещана.

 

Маларията се предава по кръвен път, така че може да се предава и чрез:

трансплантация на орган

трансфузия 

използване на общи игли или спринцовки

 

Симптомите на малария обикновено се развиват в рамките на от 10 дни до 4 седмици след инфекцията. В някои случаи симптомите може да не се развият няколко месеца. Някои маларийни паразити могат да са влезли в тялото, но да бъдат латентни за дълги периоди от време.

 

Честите симптоми на малария включват:

втрисания, които могат да варират от умерени до тежки

висока температура

обилно изпотяване

главоболие

гадене

повръщане

коремна болка

диария

анемия

мускулна болка

конвулсии

кома

кървави изпражнения

 

Вашият лекар ще може да диагностицира малария. По време на диагнозата ви лекарят ще прегледа здравната ви история, включително всяко скорошно пътуване до тропически климат. Ще бъде извършен и физически преглед. Вашият лекар също ще може да определи дали имате увеличен далак или черен дроб. Ако имате симптоми на малария, Вашият лекар е много вероятно и да назначи допълнителни кръвни изследвания, за да потвърди диагнозата Ви.

 

Тези тестове ще покажат:

дали имате малария

какъв тип малария имате,

дали инфекцията ви е причинена от паразит , който е устойчив на определени видове лекарства,

дали заболяването е причинило също и анемия

дали заболяването е засегнало някой от вашите жизненоважни органи

 

Маларията може да причини редица животозастрашаващи усложнения. Може да възникнат следните усложнения :

подуване на кръвоносните съдове на мозъка или церебрална малария

натрупване на течност в белите дробове, което причинява проблеми с дишането или белодробен оток

органна недостатъчност на бъбрецитечерния дроб и далака

анемия поради разрушаването на червени кръвни клетки

ниска кръвна захар

 

Лечението на заболяването обикновено се извършва в болница. Вашият лекар ще предпише лекарства въз основа на вида на паразита, който имате. В някои случаи предписаното лекарство може да не изчисти инфекцията поради резистентност на паразитите към лекарства. Ако това се случи, може да се наложи Вашият лекар да използва по-голяма доза  от едно лекарство или да промени напълно лекарствата, за да лекува Вашето състояние.

 

Хората с малария, които получават лечение, обикновено имат добра дългосрочна перспектива. Ако възникнат усложнения в резултат на малария, перспективите може да не са толкова добри. 

 

Церебралната малария, която причинява подуване на кръвоносните съдове на мозъка, може да доведе до увреждане на мозъка.

 

Няма налична ваксина за предотвратяване на малария. Говорете с Вашия лекар, ако пътувате до район, където маларията е често срещана, или ако живеете в такъв район. 

Може да ви бъдат предписани лекарства за предотвратяване на заболяването.

Тези лекарства са същите като тези, използвани за лечение на болестта и трябва да се приемат преди, по време и след вашето пътуване.

 

Говорете с Вашия лекар за дългосрочна профилактика, ако живеете в район, където маларията е често срещана. Слагането на мрежа против комари на прозореца може да помогне за предотвратяване на ухапване от заразен комар. Покриването на кожата ви или използването на спрейове за насекоми, също може да помогне за предотвратяване на инфекцията.

 

Ако не сте сигурни дали маларията е разпространена във вашия район, проучете в интернет. 

 

Заключение

Докато смъртните случаи от някои заболявания са се увеличили, тези от други сериозни състояния са намалели. 

Някои фактори, като увеличаване на продължителността на живота, естествено увеличават честотата на заболявания като КАБ, инсулт и сърдечни заболявания. Но много от болестите в този списък са предотвратими и лечими. Тъй като медицината продължава да напредва и образованието относно здравната превенция расте, може да очакваме да видим намаляване на смъртността от тези заболявания.

Един добър подход за намаляване на риска от някое от тези състояния е да водите здравословен начин на живот с добро хранене и упражнения. Избягването на пушене и пиене в умерени количества също може да помогне. При бактериални или вирусни инфекции правилното измиване на ръцете може да помогне за предотвратяване или намаляване на риска.

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!