menu
Tоп 10 най-стари живи хора в света
Tоп 10 най-стари живи хора в света
Научете кои са

Въпреки че средната продължителност на живота в света е около 71,5 години (68 години и 4 месеца за мъжете и 72 години и 8 месеца за жените), всичките десет души в този списък не се подчинявят на тези числа и са свръх столетници или хора, които са живели отвъд техният 110-ти рожден ден.

 

Всички най-възрастни живи хора в света са жени, тъй като жените обикновено живеят по-дълго от мъжете - освен това най-възрастните живи хора в света (с валидиране от Gerontology Research Group, която следи най-възрастните хора в света) са били жени .

 

Доскоро мнозинството от жените в този списък бяха от Япония, която според Световната здравна организация има най-високата продължителност на живота в света. Въпреки това, настоящият списък на най-възрастните живи хора има хорс от много различни части на света.

 

През пролетта на 2021г. беше проведено проучване относно кои хора са най-старите в света. 

 

Този списък ще представи резултатите от това проучване. 

 

Затова и информацията в този списък е възможно най-точна към април 2021 г. 

 

10. Телма Сътклиф (1 октомври 1906 г. – днес)

 

Настояща възраст (към април 2021 г.): 114 години, 6 месеца, 13 дни

 

Страна на произход: САЩ

 

Пол: женски

 

Предишна професия: Работеща за военно министерство през 1940 г. и домакиня

 

В момента Телма Сътклиф е втората най-стара жива американка след Хестър Форд. Сътклиф е родом от Небраска и е най-възрастният човек, регистриран някога в щата, с нейните 114 години. Тя отпразнува последния си рожден ден в старческия си дом, но не можа да има външни посетители поради продължаващата пандемия от COVID-19.

 

Сътклиф се жени, когато е на 17 години и въпреки че тя и съпругът й никога не са имали деца, Сътклиф не е работила извън дома. Преди да се премести в дом за възрастни хора през 2017 г., Сътклиф живееше сама и според данните всяка сутрин спортува, пере сама и игра бридж няколко пъти седмично. Сътклиф все още е много проницателна и обича да играе бридж със други хора.

 

Любопитен факт 

 

По време на Втората световна война Телма Сътклиф работи за военното министерство на САЩ.

 

9. Текла Юниевич (10 юни 1906 г. – днес)

 

Настояща възраст (към април 2021 г.): 114 години, 10 месеца, 4 дни

 

Страна на произход: днешна Украйна (бивша Австро-Унгария)

 

Пол: женски

 

Предишна професия: миньор

 

Текла Юниевич е най-дълголетният човек в историята на Полша и в момента е на 114 години – следващият й рожден ден е това лято. Юниевич е родена в част от Австро-Унгарската империя, която сега е Украйна. От края на Втората световна война Юниевич живее в Гливице, Полша.

 

Според Юниевич тя е посещавала училището на сестрите Шаритки в Пржеворск, Полша, където се е научила как да бъде „добра домакиня“. Тя се научава да шие, да бродира и да готви. Докато живее в Пшеворск, Юниевич среща бъдещия си съпруг, който е с 22 години по-възрастен от нея. Двойката има две дъщери. Съпругът на Юниевич умира през 1980 г., когато е на 96 години и тя продължава да живее сама до 103-годишна възраст. Сега живее с внука си.

 

Любопитен факт 

 

Текла Юниевич е първият валидиран суперстолетник в историята на Полша, достигнал възрастта 112, 113 и 114 години.

 

8. Ноеми де Силвейра Фрейтас  (7 септември 1905 г. – днес)

 

 Настояща възраст (към април 2021 г.): 115 години, 7 месеца, 7 дни

 

Страна на произход: Форталеза, Сеара, Бразилия

 

Пол: женски

 

Предишна професия: шивачка

 

Ноеми де Силвейра Фрейтас е друга свръхстолетница, чиято възраст все още не е потвърдена от Gerontology Research Group. Според доклад от 2019 г. Фрейтас е родена през 1905 г., което би я направило на 115 години. Ако твърденията на Фрейтас са верни, тя е един от най-старите живи хора в Южна Америка.

 

Фрейтас е доста здрава, но страда от някои проблеми с щитовидната жлеза и също така има ограничена подвижност. Дъщеря й Елизабет се грижи за нея и Фрейтас я нарича „светица“, защото не я изоставя като останалата част от семейството им.

 

Любопитен факт 

 

Ноеми де Силвейра Фрейтас се омъжва за своя любим в тийнейджърска възраст, а той почива на 98-годишна възраст.

 

7. Хестър Форд (15 август 1905 г. – днес)

 

 Настояща възраст (към април 2021 г.): 115 години, 7 месеца, 30 дни

 

Страна на произход: Ланкастър, Южна Каролина, САЩ

 

Пол: женски

 

Предишна професия: земеделски работник и бавачка

 

Хестър Форд е най-старият жив човек в Съединените щати и тя ще навърши 116 това лято. Според по-стари новини, както и записите на Геронтологичната изследователска група, годината на раждане на Форд е посочена като 1905 г. Въпреки това, по-нови данни гласят, че семейството на Форд открива стари записи от преброяване, които показват, че Форд може действително да е родена през 1904 г. Изследователската група по геронтология застава зад своите открития обаче и казва, че Форд е родена през 1905 г.

 

Форд е роден в Южна Каролина и е работила във ферма, изпълнявайки различни дейности. През 1953 г. Форд се премества в Северна Каролина и работи като бавачка повече от 20 години. Форд и съпругът й Джон Форд имат 12 деца и има сведения, че тя има 68 внуци, 120 правнуци и 126 пра-правнуци.

 

Любопитен факт 

 

През годините Хестър Форд се поддава на деменция, но изненадващо,  все още помни перфектно някои библейски стихове.

 

6. Антония да Санта Круз (13 юни 1905 г. – днес)

 

 Настояща възраст (към април 2021 г.): 115 години, 10 месеца, 1 ден

 

Страна на произход: Бразилия

 

Пол: женски

 

Предишна професия: Домашен майстор

 

Възрастта на Антония да Санта Крус е проверена на 4 февруари 2021 г. На 115 години, Санта Крус е вторият най-възрастен жив човек в Бразилия и цяла Латинска Америка. 

 

Санта Круз е родена на празника на Свети Антоний, поради което се казва Антония.

 

Круз отглежда 11 деца и дори осиновява един от племенниците си. Към 2017 г. Санта Круз има 68 внуци, 110 правнуци и 35 пра-правнуци. В момента за Санта Круз се грижи за една от дъщерите си, която казва, че Санта Круз не приема никакви лекарства, но се нуждае от много помощ, за да се придвижва, поради напредналата си възраст.

 

Любопитен факт 

 

На 18 февруари 2021 г. Антония да Санта Круз получава първа доза ваксина срещу COVID-19, като стана най-възрастният известен човек, получил ваксината.

 

5. Жана Бот (14 януари 1905 г. – днес)

 

 Настояща възраст (към април 2021 г.): 116 години, 3 месеца

 

Страна на произход: Франция

 

Пол: женски

 

Предишна професия: Счетоводител

 

Жана Бот е вторият най-възрастен жив човек във Франция след Лусил Рандон и отпразнува 116-ия си рожден ден по-рано през годината. Бот е родена на 14 януари 1905 г. във военните казарми на Мон-Луи, където баща й Луис е бил подофицер.

 

Бот прекарва 50 години като счетоводител в гараж за коли и никога не се е женилa, нито е ималa деца. В момента Бот все още живее самостоятелно в собствения си апартамент и се издържа финансово сама. Племенникът на Бот, който е на 71 години, също я посещава на всеки няколко дни.

 

Любопитен факт 

Жана Бот все още е в добра физическа форма, тя може да се движи с помощта на проходилка и освен известно затруднение със слуха, Бот няма сериозни здравословни проблеми.

 

4. Франсиска Селса дос Сантуш (21 октомври 1904 г. – днес)

 

 Настояща възраст (към април 2021 г.): 116 години, 5 месеца, 24 дни

 

Страна на произход: Бразилия

 

Пол: женски

 

Предишна професия: Икономка и търговец на дрехи

 

Франсиска Селса дос Сантос е ново попълнение в този списък, тъй като нейната възраст беше потвърдена през лятото на 2020 г. 

 

Селса дос Сантос в момента е на 116 години и е най-възрастният жив човек в Латинска Америка. 

 

Въпреки че е четвърта в този списък, Селса дос Сантос е технически най-възрастният човек, чиято възраст е потвърдена от Gerontology Research Group.

 

Селса дос Сантос е родена и израснала в Бразилия и е работила като икономка и търговец на дрехи. През 1935 г. тя се жени за Раймундо Селсо и двойката има шест деца. Селса дос Сантос и нейният съпруг са заедно, докато той почива през 1979 г. и тя никога повече не се омъжва повторно. Оттогава Селса дос Сантос се грижи за останалите си деца и внуци.

 

Любопитен факт 

 

Въпреки че Франсиска Селса дос Сантос вече не е много осъзната, физическото й здраве не е толкова лошо и тя не приема никакви лекарства и рядко се разболява.

 

3. Мария Кононович (27 май 1904 г. – до момента)

 

Настояща възраст (към април 2021 г.): 116 години, 10 месеца, 18 дни

 

Страна на произход: Беларус

 

Пол: женски

 

Предишна професия: земеделски работник

 

Мария Кононович е една от малкото суперстолетници в света, чиято възраст все още не е потвърдена от Gerontology Research Group. Въпреки това, според новинарските доклади, в паспорта на Кононович е посочена рождената дата 27 май 1904 г., което означава, че тя трябва да бъде включена в този списък.

 

Кононович е най-възрастният човек, живеещ в Беларус и Източна Европа. Въпреки напредналата си възраст, според няколко сведения, Кононович все още е активна и може да върши различни задачи за къщата си. 

 

Социален работник проверява Кононович два пъти седмично и журналисти често се отбиват, за да отразят нейната история.

 

Към 2021 г. възрастта на Кононович все още не е потвърдена и няма скорошни актуализации за нейното здраве.

 

Любопитен факт

 

Мария Кононович все още обича градинарството и допреди няколко години дори отглежда пчели и извлича меда им, като просто поставя гребен върху тензух и изцежда меда.

 

2. Лусил Рандън (11 февруари 1904 г. – днес)

 

Текуща възраст (към април 2021 г.): 117 години, 2 месеца, 3 дни

 

Страна на произход: Франция

 

Пол: женски

 

Предишна професия: Медицинска сестра; в момента служи като католическа монахиня

 

Лусил Рандон е вторият най-стар верифициран от Gerontology Research Group жив човек в света и най-възрастният жив човек във Франция. 

 

Преди няколко месеца Рандън отпразнува 117-ия си рожден ден.

 

Според френски новини от 2017 г.,

Рандън все още е активна монахиня. 

 

След настъпването на пандемията от COVID-19 през 2020 г. Рандън в момента е най-възрастният човек, оцелял от вируса след като в старческия й дом вирусът избухва в началото на 2021 г.

 

Днес Рандън е известна като сестра Андре и в момента служи като заместник-декан на Вароа. Рандън казва, че е избрала името си, сестра Андре, в чест на по-големия си брат, който се е грижил за нея. 

 

Въпреки че Рандън вече е сляпа и е в инвалидна количка, паметта й все още е изключително остра. Рандън оцелява през двете световни войни и все още си спомня колко тежки са били тези години.

 

Любопитен факт

Преди да стане монахиня през 1944 г., Люсил Рандън е била гувернантка и учителка и е работила за различни домакинства по време на Първата световна война.

 

1. Кейн Танака (2 януари 1903 г. – днес)

 

Текуща възраст (към април 2021 г.): 118 години, 3 месеца, 12 дни

 

Страна на произход: Япония

 

Пол: женски

 

Предишна професия: Собственик/работник на магазин за оризови торти и юфка

 

Кейн Танака отпразнува 118-ия си рожден ден в началото на годината и в момента е най-възрастният жив човек в света и един от няколкото японски суперстолетници. Тя е родена през 1903 г. и в момента живее в старчески дом във Фукуока. Танака стана най-старият жив човек в света след смъртта на Чийо Мияко на 22 юли 2018 г. От септември 2020 г. Танака вече е най-дълго живелият японец на всички времена и третият най-възрастен човек в историята, чиято възраст е потвърдена.

 

През 2016 г. големият племенник на Танака Гари Окада Фунакоши и съпругата му Линда я посетиха в Япония, за да отпразнуват нейния 113-ти рожден ден. Фунакоши казва, че леля му обича да пише поезия и все още си спомня пътуването си до САЩ през 70-те години, за да посети роднините си в Калифорния (Фунакоши са от Калифорния) и Колорадо. Той казва още, че тя отдава дългия си живот на вярата си в Бог.

 

Любопитен факт

 

Когато e на 103 години, Кейн Танака e диагностицирана с рак на дебелото черво и оцелява и оттогава ракът не се е завърнал. ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!