menu
Странни медицински лечения, използвани в миналото
Странни медицински лечения, използвани в миналото
Медицината наистина се е развила много

В областта на медицината e имало огромно развитие започващо още от ранни времена.

Например, в миналото пациентите са били транспортирани от едно място на друго чрез специално проектирани триколки. 

Също така различните хирургически инструменти са нямали никакво ниво на безопасност. Инструментите, които са използвани, са били изработени от желязо и много пъти са ръждясвали и причинявали инфекции и други усложнения. 

В минали епохи, медицината е била по-малко наука и повече изкуство.

И затова и има някои много странни медицински практики, които са били използвани през последните няколко века.

Какво ще кажете да надникнем в няколко медицински лечения и терапии, които днес вече не се прилагат?

Лечение с живак 

Ние използваме този елемент като основен компонент в термометрите. Установено е обаче, че живакът е бил използван в медицината много преди човекът да го използва като термометър. 

Човекът винаги е бил очарован от този елемент заради свойствата му, поради които не залепва за никаква повърхност и естествения му блясък, поради който мнозина го считат за ценен.

В областта на медицината обаче живакът намира друго приложение. Този течен метал, въпреки че сега ни е известно, че е силно токсичен, всъщност е бил поглъщан с цел лечение на различни заболявания от древните цивилизации. 

Има много инициативи за повишаване на осведомеността относно продуктите, които съдържат живак, целящи да покажат на жените, че живакът е вреден за тялото. Живакът е съставка в много продукти и причинява вреда, след като се натрупа в тялото.

Преди време обаче хората са смятали живака за лек за много заболявания. Това е лъскав елемент и всички знаем, че хората харесват лъскави неща. Хората са го намазвали върху нараняванията си и също така е бил съставка, използвана в женския грим. 

Въпреки това, това той е довел до много смъртни случаи, много преди учените да открият, че това е токсичен елемент.

Говори се, че първият император на Китай Цин Ши Хуанг е бил погребан в гробница заобиколена от реки от течен живак, което е малко иронично, тъй като той е починал, след като е погълнал токсични количества от тежкия метал, опитвайки се да се направи безсмъртен. Този план за безсмъртие очевидно не е проработил- той не е доживял до 40 години.

Живакът е бил използван като антисептик и за лечение на кожни заболявания и е бил съставен в ежедневни продукти като физиологични разтвори и козметика. Ако сте имали нещастието да страдате от сифилис, преди пеницилинът да се появи на сцената през 40-те години на миналия век, вашият лекар вероятно щеше да лекува вашето полово предавано заболяване с живак, предписвайки ви живак - мехлем, хапче или отвара - за излекуване на проблема. Живаците обаче са създавали цял нов набор от проблеми, всичко от загуба на зъби до увреждане на органи (често черния дроб и бъбреците) и централната нервна система до най-големия проблемен страничен ефект от всички: смърт.

Прилаган в малки количества, той се е използвал за лечение на болки в гърдите, сърдечни и чернодробни проблеми, мускулни спазми и почти всяко заболяване в света. 

Смятало се е , че е сред най-важните елементи от древните традиции и се е смятал за небесен дар от самите богове. 

Върнете се един-два века назад и също ще бъдете смятани за глупави, ако нямате малко количество от този течен метал в тялото си.

Въпреки това, поради токсичния си характер, поглъщането на живак е отнемало много животи в миналото, но поради липсата на познания тогава, хората са обвинявали начина си на живот и самия починал, казвайки, че той/тя е бил твърде слаб по природа. 

Въпреки това, той наистина е имал и някои добри ползи в медицината и когато служи като популярно лечение. Използван е при лечението на полово предавани болести (полово предавани болести) и има доказателства, че се е оказал много ефективен. Имал е около 50% успех, но драстично е намалил продължителността на живота на лекуваните.

Въртящи се столове

Те са част от движението от средата на 19-ти век, което цели да се противопостави на предишните практики на оковаване и заключване на психично болните в тъмни, нехигиенични килии.

Това течение се стреми към по-хуманни (поне смятани за такива по онова време) психиатрични лечения. Тези лечения също така включват душове или вани с ледена вода, пургативи (слабителни), инсулинова кома терапия и дори фронтална лоботомия.

Въртящият се стол е точно това, което звучи: това е стол, модифициран със система от пружини и лостове, използвани за въртене на пациенти, докато не припаднат. Вярването е било, че цялото това въртене ще излекува състояния като шизофрения и други психични заболявания чрез разместване на съдържанието на мозъка.

Радиоактивна вода

Началото на 21-ви век ни донесе манията по напитката комбуча, но в началото на 1900 г. радиоактивната вода е била тази, която изхвърча от рафтовете.

В медицинската общност се смята, че тя лекува психични заболявания и дори предотвратява стареенето поради способността си да стимулира клетъчната активност. Ч

Това твърдение е толкова популярно, че дори американски хирурзи по това време го считат за добро лечение на диария и малария.

Радият започва да се появява не само във вода, но и в шоколадови бонбони, контрацептиви, паста за зъби и супозитории (за да назовем само няколко от многото). 

Някои хора започват да посещават радиеви минерални извори – преди това представяни като добродушно звучащите „горещи извори“ – с цел използване на техните лечебни напитки и бани.

Днес знаем, че излагането на радиация е смъртоносно и че въпреки че тялото е в състояние да филтрира около 80 процента от токсичния радий, който може да погълнем, останалите 20 процента се събират в нашите кости, кръв и тъкани. И тази способност не стимулира клетъчната активност. Напротив- тя увеличава шансовете ни за рак (като рак на костите, левкемия и лимфом) и други здравословни проблеми.

Уротерапия

Оказва се, че Tang не е единствената напитка, сервирана в космоса. 

Специално проектирана система за рециклиране на отпадъци от тоалетната до кран позволява на астронавтите да рециклират урината си в гориво - и в питейна вода. 

Но това е полезна система, защото използва ограничените ресурси, с които космическите пътешественици трябва да се справят, а няма някакви предполагаеми ползи за здравето.

Водата е основната съставка във вашата урина, но не всичко е вода – следващият забележителен компонент е уреята, а уреята се счита за съдържаща антимикробни свойства: антибактериални, противогъбични и антивирусни. 

Въпреки този евентуален лечебен потенциал, няма доказателства, че урината има някакви здравни или лечебни ползи. 

Има време обаче, когато медицинската общност смята пиенето на урина или прилагането й като лапа за ефективно лечение на заболявания, вариращи от акне и астма до мигрена и рак.

 Някои все още вярват, че дори ще избели зъбите. 

И въпреки че вероятно не е опасно, ако пиете в малки количества, уринотерапията не се препоръчва като лек за каквото и да било. 

Вибратори за лечение на женска “истерия“

Имало е време, когато всички “знаят” със сигурност, че жените нямат оргазъм.

Жените обаче са склонни да страдат от психиатрично разстройство, наречено истерия, и се нуждаят от техния лекар да извърши специален тип тазова физиотерапия, за да постигне нещо, наречено "истеричен пароксизъм". На съвременен език това е оргазъм.

Тазовите масажи са били популярни много векове - започвайки в древна Гърция като ранен метод за лечение на "блуждаеща утроба" и продължавайки в западната медицинска практика до 20-те години на миналия век. 

До края на 19 век се смята, че 75 процента от американските жени страдат от истерия. 

Всъщност лечението е толкова популярно, че лекарите търсят по-бърз и по-ефективен начин за извършване на лечението, отколкото със собствените си ръце. 

Първият електрически вибратор се появява в края на 1800 г. - това е преди изобретяването на прахосмукачката- и той намаява времето за третиране от един час до само 10 минути.

През 20-те години на миналия век вибраторите започват да се появяват в еротични филми и това ги поставя в немилост в кабинета на лекаря и ги довежда до общия пазар.

 До началото на 20-ти век жените могат да избират и купуват свои собствени вибратори от каталога на много компании като Sears, Roebuck and Co. Преди жените да имат достъп до популярните Hitachi Magic Wand and the Rabbit и други модели, масово използвани в момента, са имали скъпата Chattanooga от $200 (плюс доставка) – в долари от 19-ти век. 

Пиявици и кръвопускане

През предишни времена при отиване при бръснаря си за бръснене и подстригване е можело да го накарате и да извади гниещ зъб или дори да намести счупена ръка. 

Бръснарите, известни тогава като бръснари-хирурзи, също са извършвали кръвопускане. (Ако някога сте се чудили защо прътът на бръснаря е червен и бял, това е от тази история на кръвопроливане).

Древните гърци са допринесли много за света в областта на математиката и науката. Известен още като „кървене“, този метод е бил доста популярен дори сред древните месопотамци. 

Кръвопускането е сред малкото остарели лечения, които са се прилагаха много дълго време. 

Този метод много бързо се е разпространил в различни части на света поради причината, че се е смятал за много ефективен. 

От гърците се разпространява в Месопотамия, след това при египтяните, маите, ацтеките и други големи древни цивилизации. 

Смятало се, че изтичането на малко „лоша кръв“ също ще премахне болестта със себе си. 

Въпреки че се е смятало за много ефективно, това лечение всъщност е наранило тези, подложени на него и естествено е довело до загуба на голямо количество кръв. 

При този метод обикновено се прави дълбок разрез в ръцете на пациентите, близо до вената, където кръвотокът е бърз. Поради високото кръвно налягане моментално бликва кръв и се смята, че заедно с нея извежда и болестта. 

След лечението неправилното зашиване на порязваната кожа е причинило много инфекции и загубата на кръв е правила хората много слаби. 

Въпреки това, пренебрегвайки тези недостатъци, този метод е бил следван до началото на деветнадесети век, само за да бъде заменен по-късно от метода на „кръвопреливане“, използван сега, който е по-безопасен.

Някога кръвопускането също се е практикувало като начин за освобождаване на злите духове от тялото, освен че се е смятало за лечение на различни състояния, от кървене от носа до пневмония. 

То също е ключова терапия в това, което е известно като хуморална медицина, която е медицина, базирана на четирите хумора в тялото: храчки, жълта жлъчка, черна жлъчка и кръв. Смята се, че вземането на кръв спомага за поддържането на баланса на тези чувства. 

Въпреки че кръвопускането може да се проследи най-малко 3000 години назад, повечето от нас вероятно се сещат за практиката му във Викторианска Англия в края на 18-ти и началото на 19-ти век, когато милиони пиявици са били пуснати в употреба вместо ланцети (или, в древността, трън или остра пръчка за разрязване на вена).

Днес кръвопускането все още съществува, въпреки че сега е известно като флеботомична терапия; която използва се в ограничени случаи, като например за лечение на хемохроматоза (състояние, при което в тялото ви се натрупва твърде много желязо). 

Пиявиците, често използвани в практиките за кръвопускане, откакто древните египтяни са ги използвали, също продължават да имат място, макар и ограничено, в съвременната медицина; според FDA медицинската пиявица, Hirudo medicinalis, може да бъде използвана като медицинско изделие при операции за повторно зашиване на рани, както и при процедури за присаждане на кожа, поради нейните антикоагулантни свойства.

Морфин и опиати

Морфинът, кръстен на гръцкия бог на сънищата, някога е бил основен продукт в аптечката. 

Той продължава да има място в съвременната медицина - всъщност повече от 230 тона от веществото се използват за лечение на болка всяка година.

 И въпреки че има почти 200 години напредък в медицината, откакто морфинът е въведен, опиатът остава колкото проблематичен, толкова и полезен. 

Той все пак обаче е силно пристрастяващ и има странични ефекти, които включват запек, сърбеж и силно гадене.

Морфинът има силна връзка с медицината на бойното поле, използван силно за лечение на болки в рани по време на Гражданската и Световната война. В допълнение към употребата му във военната медицина, морфинът някога е бил често използван и като домашно лекарство. 

През 1900 г. можете да си купите опиати без рецепта - като лауданум (пристрастяваща смес от алкохол и опиум) - както и патентовани лекарства на базата на кокаин, хероин, морфин и опиум за лечение на вашите настинки, безсъние, менструални спазми и всичко друго, което може да те е разболяло. 

Комплектите за инжектиране на морфин (и кокаин) се продават в каталога на аптеки като Sears, Roebuck and Co и други. 

Дори бебе с никнещи зъбки може да бъде успокоено да спи, ако имате под ръка еликсири на основата на опиум, като например богатия на морфин успокояващ сироп на г-жа Уинслоу.

Трепанация

Пробиването на дупка в черепа на пациент – без никаква анестезия – някога се смята за добро лекарство.

Трепанацията е една от най-старите известни хирургични процедури, датираща още от мезолита - 10 000 г. пр.н.е., още преди хората да използват метални инструменти.

Това също поставя метода много преди медицинските пионери Хипократ в древна Гърция и Гален в древен Рим да се практикуват тази техника.

Архаичната медицина и лечения са склонни да клонят повече към мистиката и ритуалите, отколкото към науката, и практиката на трепаниране започва по този начин.

Археолозите теоретизират, че техниката е целяла практикуващият да освободи злия дух (демоните се смятат за корена на психичните заболявания), хванат в капан в пациента.

Това лечение е от онези дни, когато хората вярват, че болестите са дело на зли духове, обладаващи хората, което ги разболява. 

И така, използваните от хората техники са взели това предвид и повечето от тях нямат абсолютно никакво научно обяснение. Този метод се използва за повечето междучерепни нарушения и тези заболявания, свързани с главата. 

При този метод с помощта на специален инструмент се пробива дупка в черепа на пациента, за да се разкрие сивото вещество вътре. 

Вярвало се също, че злият дух, хванат в капана на тялото на пациента, ще се освободи и ще избяга, като по този начин ще остави пациента, излекуван от болестта. Така че тази техника често е била последвана от ритуали, насочени към прогонване на злия дух или привличане на добрите духове за помощ. 

Предвид факта, че пробиването на дупка в главата не само звучи смъртоносно, то наистина е отнело живота на много хора, но тогавашните хора вярват, че това е дело на зли духове, които са отмъстили, отнемайки живота на нещастния пациент.

Има доказателства, че методът е бил използван и за лечение на мигрена и епилептични припадъци и през годините се е развил като неврохирургична интервенция за наранявания на главата като фрактури на черепа и контузии на костите.

Въпреки че звучи не много вероятно, има доказателства, че много пациенти са оцелели след процедурата. 

Просто се уверете, че не натискате твърде силно, когато лекувате фрактури на черепа, предупреждава Гален, или „пациентът веднага губи всичките си усещания и става неподвижен".

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Елена
Този коментар съдържа спойлери? Щракнете тук, ако искате да прочетете.

Когато говорим за живак,това в случая става въпрос за червения живак най- вероятно.Той и сега се ползва в медицината.Малко потайно,но все пак го има.

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg