menu
Някои факти за Европа, за които вероятно никога не сте знаели
Някои факти за Европа, за които вероятно никога не сте знаели
Един от тях включва България!

Европа е земна маса, която се счита за самостоятелен континент, които преди е бил субконтинент на Евразия. Тя е разположена изцяло в Северното полукълбо и предимно в Източното полукълбо. Състои се от най-западните земи на общата земя Евразия и споделя континенталната земна маса както и с Афро-Евразия както с Африка, така и с Азия.  

Съставена от 51 държави, Европа е дом на държави като Франция, Германия и още много други държави, включително и части на Русия. Тези държави говорят на повече от 200 езика. 

 

Това са някои от главните географски факти за Европа, с които вероятно сте наясно. 

 

Но в Европа са и някои от най-посещаваните атракции в света и там може да се видят невероятни подвизи на природата и човечеството, 

 

Европа е един завладяващ континент. От най-малкия град в света до най-голямата църква на земята и до страна, където няма комари, има стотици по-интересни и забавни факти за Европа.

 

В тази статия ще разгледаме някои неща за този невероятен континент, които може да ви изненадат.

 

1.Въпреки че има повече от 200 говорими езика в цяла Европа, само 24 от тях са признати за официални езици. От тези 24 езика 3 от тях са декларирани за процедурни езици, което означава, че те са основните езици, които се говорят, когато се извършва бизнес например.

 

2. В Европа има 10 монархии. Британската монархия не е единственото кралско семейство в света. В интерес на истината Дания има най-старата монархия в Европа. Тя е формирана през 935 г. от викинги. Останалите 8 монархии, които са в Европа, са Испания, Швеция, Норвегия, Холандия, Лихтенщайн, Андора и Белгия. 

 

3.Европейският континент е дом на повече от 400 обекта на световното наследство на ЮНЕСКО. 

 

Докато някои от тези места са добре познати, други от тях са по-малко известни и за тях може би никога не сте чували! 

 

4. Страната с най-висока продължителност на живота в Европейския съюз е Монако, въз основа на данни от проучвания. 

 

Проучванията показват, че хората в Монако живеят средно до 89,4 години. Забавен факт е, че това не е само най-високата продължителност на живота в Европа, но и в света. Смята се, че високата продължителност на живота на Монако е в резултат на доброто му географско местоположение, което е по протежение на Френската Ривиера, както и високо образованите му жители и специалистите му в областта на медицината. 

 

5. Повечето замъци в Европа са в Чехия. Като цяли, ако искате да видите замъци, посетете някоя от европейските страни. Те имат толкова увлекателна история, която трябва да бъде изследвана и много разнообразни култури, които да бъдат разкрити. Този невероятен континент наистина е дом на атракции, с които никоя друга държава или континент не може да се мери изправи. 

 

Но знаете ли, че Чехия е държавата, където е най-голямата част от замъците? Разбира се, Европа може да се похвали с доста готини исторически атракции, но Чехия е била дом на много кралски семейства, поради което това е страната с най-много замъци! Като цяло в Чехия има 932 замъка. И на всичкото отгоре има и приблизително 1187 други “царски домове“ в страната. 

 

Ако посещавате един замък на ден, ще ви отнеме повече от 2,5 години, за да ги видите всички! 

 

6. Не е позволено целуването по френските влакови платформи. Още от 1910 г., целувките са забранени по всички френски влакови платформи. 

 

Интересен факт е, че това се е превърнало в закон, за да се поддържат графиците на влаковете и хората да не спират да се движат. 

 

7.Австрия е дом на най-стария зоопарк в света, зоопаркът Шьонбрун във Виена 

 

Австрия е дом на не само най-старият зоопарк в Европа, но и най-старият зоопарк в света. Зоологическата градина се намира в градините на двореца Шьонбрун. 

 

Първоначално зоопаркът е бил частна колекция за кралското семейство Хапсбург. 

 

Може би не е нужно да го казваме, но той е и най-посещаваната атракция в Австрия! 

 

8. Най-голямата компания в европейските страни е Volkswagen, която всички познаваме под известното лого на VW. Въпреки това, някои хора може да не знаят, че всъщност той е немска компания. 

 

Volkswagen генерира много печалби; до 240,4 милиарда долара приходи на година. 

 

Друг факт е, че Volkswagen всъщност е седмата по големина компания в целия свят и е продал общо над 11 милиона автомобила. 

 

9. Не можеш да си купиш капучино след 11 часа в Италия. 

 

Друг забавен факт за Европа е, че в Италия не може да се консумира капучино след 11 часа.

 

 В рамките на италианската култура всичко с “пенесто мляко“ се счита за напитка, предназначена за закуска. 

 

Затова следващия път, когато сте в Италия, не се опитвайте да поръчвате капучино, освен през „предвидените“ часове. 

 

10.Пържените картофи са изобретени в Белгия. Ястието, познато на английски като French Fries е любима храна от мнозина от цял свят. 

 

Толкова много, че повечето смятат, че тази храна е изобретена във Франция или САЩ. Истината обаче е, че пържените картофи са родом от Белгия. 

 

Белгийската дума за пържени картофи е „фрити“, а те се ядат заедно с майонеза от местните жители. 

 

Белгийците обичат пържените картофи толкова много, че има музей, изцяло посветен на него, наречен „Frietmuseum“. 

 

12. Ватиканът е най-малката страна в света. Нещо, което може би не е известно не мнозина, е, че Ватикан е страна. Всъщност това е най-малката страна в света с размер от 0,02 мили. 

 

Ватиканът е известен в световен мащаб като официална резиденция на папата. 

 

Естествено, тази „страна“ е също така и с най-малкото европейско население! Ватиканският град всъшност си е доста самодостатъчен, тъй като има собствен монетен двор за отпечатване на евро, издава собствени паспорти, както и има свои собствени медии, химн и дори печати. 

 

13. В Шотландия има над 400 думи за сняг. 

 

Изглежда, че има много сняг в Шотландия и затова сигурно имат много думи, които означават „сняг“. 

 

Има над 400 думи, които означават сняг в Шотландия, 421 думи, ако искате да бъдем точни. 

 

Всички думи за сняг имат различни значения като - „flinkdrinkin“, което означава „лек сняг“ или „unbrak“, което означава „началото на размразяването“. 

 

14. В Швеция Доналд Дък е коледен телбодз 

 

Кой ли би свързал Доналд Дък с Коледа? В Швеция Доналд Дък обаче играе голяма роля в коледните традиции. На Бъдни вечер е обичай шведските семейства да гледат повторения на коледния специален епизод на сериала за Доналд Дък. 

 

Много местни жители, които са родом от Германия, също са възприели тази традиция. 

 

15. Лувърът е най-посещаваната атракция в Европа.

 

Кое според вас е най-посещаваната атракция в Европа? Колизеумът? Айфеловата кула? Дисниленд Париж? Всичко това са близки предположения, но всъщност това е Лувъра в Париж!

 

Той e имал рекордните 10,2 милиона посетители тази година, докато Дисниленд в Париж е на второ място с около 10 милиона. Айфеловата кула следва с около 7 милиона, а пък Колизеумът е имал 6 милиона посетитрли. 

 

Хубаво е, че има толкова много фенове на изкуството, които се стичат да видят някои от най-емблематичните произведения на изкуството в Лувъра. Може би причината е усмивката на Мона Лиза ...? 

 

Друг забавен факт за Лувъра в Европа е, че дори и да прекарвате само 30 секунди на всяко произведение на изкуството в Лувъра, все пак ще ви отнеме 35 дни, за да видите всяко едно от тях. 

 

16. В Исландия няма комари. Въпреки че в света има повече от 3000 вида комари, в Исландия изобщо няма никакви. Удивително е, че Исландия се смята, че е напълно без всякакви комари, благодарение на студените си температури и липсата си на плитки водоеми, които комарите обичат. Така че, ако сте често имате ухапвания от комари, по-добре се насочете към Исландия! 

 

17. Можехте да получите картичка от кралицата. Един от най-причудливите факти за Европа е, че ако живеете в Англия, то сте могли да получите писмо от английската кралица! Ако празнувате своя 60-ти, 65-и, 70-и годишнини и всяка година след това, сте могли да получавате поздравителна карта от самата кралица Елизабет, преди тя да почине. 

 

18.На летището в Брюксел се купува повече шоколад, отколкото където и да е другаде в света. Най-вероятно сте чували за белгийския шоколад. Той се слави като едни от най-добрите шоколади в света и пътешествениците очевидно го знаят, тъй като летището в Брюксел продава повече шоколадови неща, отколкото където и да е другаде на земята. 

 

Над 800 тона шоколад се продават всяка година на летището и знаем, че сигурно и вие няма да можете да устоите да си вземете кутия или две по пътя си обратно от Брюксел! 

 

19. В Норвегия рицар пингвин. Да, има пингвин, който по-аристократичен от вас. 

 

Един от любимите ни забавни факти за Европа е, че зоопаркът в Единбург в Шотландия е дом на “рицарски” пингвин на име бригаден сър Нилс Олав III. Той е талисман и главен “полковник” на норвежкия крал и той всъщност е третият пингвин, който служи на краля. 

 

Първият сър е бил Олав Пинф, между 1972 и 1987 г. 

 

20. Базиликата „Свети Петър“ е най-голямата църква в Европа. Тя се намира във Ватикана, в Рим и има 222 метра дължина, 152 метра ширина, 137 метра височина и капацитет за 60 000 души. 

 

Тя е не само най-голямата църква в Европа, но и целия свят и е във Ватикана, домът на папата. 

 

21. Кралство Дания е най-старата монархия в Европа. Тя е основана през 935 г. от викинг Кингс Горм Старият и Харалд Блутоут и така управлява Дания от над 1000 години. 

 

От Кингс Горм Старият до настоящата кралица Маргарет II, това кралско семейство е най-старото в цяла Европа. 

 

Друг факт за европейските монархии е, че все още има десет европейски държави с кралски семейства. 

 

Въпреки че по-голямата част от вниманието е насочена към кралица Елизабет и нейното семейство във Великобритания, в Испания, Швеция, Норвегия, Холандия, Белгия, Монако, Люксембург, Лихтенщайн, Андора и Дания също има монархии. 

 

22. Най-високата сграда в Европа е в Санкт Петербург в Русия. Извисявайки се в небето като стъклен шлак, центърът Lakhta е с огромните 462 метра височина. 

 

Има 87 етажа и със сигурност ще имате невероятни гледки от върха на тази невероятна сграда. 

 

23.  Норвегия е с най-дългата брегова ивица в Европа. Съставена от зашеметяващи фиорди, грапави острови и ветровити скалисти брегове, бреговата линия на Норвегия е най-дългата в Европа и втората най-дълга в света (след Канада). Дълга е над 100 000 километра и със сигурност ще имате невероятни приключения, изследващи скандинавските брегове.

 

24. Най-малкият град в Европа е в Хърватия. Също факт е, че той е и най-малкия град в света! 

 

Малкият град Хум се намира в района на Истрия северозападно от Хърватия, а населението му е само 30 души (според преброяване през 2011 г.). Наред с малкия си размер, Хум е известен и със своята рецепта за традиционна храна, наречена Биска. Легендата гласи, че древните келтски друиди са оставили рецептата на Биска в Хум преди около 2000 години. 

 

Друг интересен факт за града е, че по-голямата част от населението говори италиански, благодарение на близостта си до Италия. 

 

25. La Sagrada Familia се строи повече време, отколкото пирамидите. Очарователната La Sagrada Familia в Барселона е истински архитектурен шедьовър ... което обяснява защо отнема толкова дълго време да се издигне! 

 

Докато извънредните древни пирамиди на Египет са построени за 85 години, между 2589 и 2504 г. пр. Н. Е., La Sagrada Familia се строи през последните 138 години. 

 

Строителството на известната базилика за първи път започва през 1882 г. и въпреки че Гауди не е успял да види изключителната си работа завършена, Барселона се стреми да я завърши до 2026 г., по случай на 100-годишнината от смъртта на Гауди. 

 

26. В Дания има 7000 “одобрени” имена на бебета. Дания има някои необичайни закони за именуване на бебета. Новите родители трябва да изберат за детето си едно от 7 000 предварително одобрени имена, като Бенджи или Моли.

 

 Съгласно тези закони също не са разрешени различни правописи на тези одобрени имена.

 

 Искате ли да назовете детето си нещо уникално? Ще трябва да получите разрешение от правителството. 

 

Има и някои забранени имена, така че ако сте от Дания, дори не мислете да назовете бебето си Плутон, анус или маймуна. 

 

27. В Швейцария е незаконно да косите тревата, да строите нещо, да миете колата си или да окачивате дрехи на терасата си, за да изсъхнат те, ако в неделя. 

 

Швейцарците вярват, че неделята е ден за почивка и шумните и досадни домакински дела не трябва да пречат на релакса на всеки. 

 

28. България е най-старата европейска нация по име. Макар и Република Сан Марино да е най-старата независима държава в Европа (датираща от 301 г. сл. Хр.), България е най-старата европейска държава по име. 

 

Докато десетки държави в Европа са сменили имената си през годините, България се е задържала със същото име, откакто е създадена през 681 г. 

 

28. В Европа има тропическа гора. Сигурно когато мислите за Европа, си представяте снежни Алпи, буйни борови гори и криволичещи реки, но знаете ли, че има една последна останала тропическа гора в Европа? 

 

Тя е в Босна и Херцеговина, като тропическите гори на Перучица са обект на световното наследство на ЮНЕСКО и един от най-ценните “зелени дробове” в Европа. 

 

29.Само 1% от колекцията на Британския музей е изложена. Британският музей в Лондон е един от най-посещаваните музеи в света, с около шест милиона посетители всяка година. Те идват да се възхищават на впечатляващата му колекция от осем милиона произведения на изкуството и антики ... но знаехте ли, че може да видите изложена само около 1% от колекцията?

 

Това е, защото в сградата има само място за излагане на около 800 000 обекта.

 

30. В Уелс има град с 57 букви в името си Мислите ли, че сте добри в езика на скоропоговорките? Опитайте се да произнесете името на този уелски град - „llanfairpwll-gwyngyllgogerychwyrndrob-wlllllantysiliogogoGoch“. 

 

Може да изглежда, че някой е изпуснал нещо на клавиатурата си, но това е истинско име и означава „пещера“. Името е дълго 58 букви, което го прави най-дългото име на град и в Европа, и в света. 

 

Можете да го наречете Llanfairpwll или Llanfair PG за кратко. 

 

31. 10 скандинавски села имат имена, които са само една буква. В Уелс може да в град с най-дългото име, но Скандинавия взема короната за най-кратките имена на градовете. 

 

Има 10 села в Дания, Швеция и Норвегия, които имат имена, които са само една буква. Едно от тях е наречено „Å“, което означава „малък ручей или река“ на скандинавски езици, докато друго е наречено „ö“, което означава „остров“ на шведски. 

 

32. 1 от 10 европейци е заченат в легло от IKEA. IKEA е толкова популярна в Европа, че се смята, че едно от 10 бебета в Европа и дори едно от пет във Великобритания са заченати в нейните легла. Въпреки че тази цифра е широко разпространена в различни медийни издания, не е ясно откъде точно идва статистиката. IKEA обаче е заявила, че ще "разследва" твърдението.  (Как, не знаем.). 

 

IKEA е известна с продукти, които имат трудни за разбиране инструкции, но изглежда, че може би нейните продукти могат да се използват пълноценно след като се конструират. 

 

33. Почти всеки град във Франция има улица, кръстена на Виктор Юго. Taha Франция почита своя най-известен поет и писател Виктор Юго. 

 

Той не само е написал „Клетниците“ и „Гърбушкото от Нотр Дам“ като част от романтичното движение, но беше много отдаден на страната си и служи като политически защитник.  Не е чудно тогава, че страната също е включила лицето му в своята валута.

 

34. Във Франция е незаконно да кръстите прасето си Наполеон

 

В книгата „Животинската ферма“ на Джордж Оруел може да има прасе на име Наполеон, но не се опитвайте да дадете това име на домашния си любимец прасе във Франция.

 

Този странен закон първоначално е създаден по време на управлението на Наполеон, за да не се налага той да споделя името си със свинете - и никога не е излизал от законодателството на Франция.

 

Но не се притеснявайте: французите надали ще дойдат да претърсват дома ви за прасе, кръстено на един от най-известните владетели на Европа.

 

35. Червено вино тече от фонтан в Италия. В град Калдари ди Ортона в Северна Италия местно лозе постави фонтан, от който тече червено вино вместо вода, и то 24 часа в денонощието!

 

Фонтанът всъщност е предназначен за поклонниците, следващи Cammino di San Tommaso, маршрут от 196 мили от Рим до Ортона, които следват стъпките на Свети Апостол Тома. След такава дълга разходка виното е добре дошло като начин за почивка. 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!