menu
5 признака, че се влияеш прекалено много от мнението на другите
5 признака, че се влияеш прекалено много от мнението на другите
Понякога обръщаме на другите повече внимание, отколкото трябва.

5 признака, че се влияеш прекалено много от мнението на другите

Често имаме нужда от чуждата гледна точка, за да изясним своята. Понякога сме прекалено емоционални, а и рядко можем да бъдем съвсем обективни. Ако обаче приемаме чуждото мнение за по-ценно от своето в повечето ситуации и се влияем от него без да го анализираме достатъчно, това е сигнал за проблем и може да доведе до негативни последици. Ето 5 признака, че се влияете прекалено много от чуждото мнение.

1. Дни наред обмислете и най-дребната критика

Не е приятно да грешиш, а хората сме устроени да търсим причина защо сме прави, дори да не сме. Когато сгрешим е нормално да се почувстваме зле за малко, да си вземем поука и да продължим. Ако обаче някоя дребна критика или неодобрение на действията ви остават с вас дни наред, помислете защо се напрягате толкова заради нещо извън вашия контрол.

2. Приемате всяко мнение

На света има милиарди хора, а вероятно ще срещнете стотици, които ще имат различно мнение от вашето. Макар да е ценно и полезно да изслушаме чуждите мнения, няма причина да приемаме всяко такова и да действаме според него. Ако правите това, опитайте се да се фокусирате върху мненията на близките ви хора, защото те ви познават и е по-вероятно тяхната позиция да ви е по-полезна от тази на непознат.

3. Правите компромиси със себе си, за да се впишете

Случвало ли ви се е да изберете да не правите нещо, да не казвате нещо, да не носите определена дреха или аксесоар, защото смятате, че това би отблъснало хората от вас? Може би дори сте прикрили важна част от личността си, само и само да се харесате на някого? Компромисите със себе си често водят до силно неудовлетворение от живота. По-добре е да си потърсите нови приятели, отколкото да не бъдете себе си с настоящите такива.

4. Страхувате се да слагате граници

Независимо дали винаги казвате „да“ или вършите нещо, което не желаете, отказът да заявите границите си неизменно ще доведе до усещането , че другите ви използват. Границите в отношенията ни са важни, затова опитайте се да го отстоявате, дори да ви се струва, че другите няма да ги приемат.

5. Не показвате себе си напълно

Ако се страхувахте от отхвърляне; ако сте перфекционист и често отлагате; ако се притеснявате, че сте смешен или ще провокирате подигравки у другите, вероятно отказвате да поемате и най-малкия риск. Това ще блокира креативната ви енергия, ще изпуснете страхотни възможности за развитие и най-вероятно няма да сте щастливи.

Често започваме да обръщаме прекалено много внимание на чуждото мнение лека-полека, докато един ден не се окаже, че целият ни живот е подчинен на това да не обидим някого, да не ни се присмее някой и да се държим така, че да се впишем, независимо от чувствата си.

Ако разпознавате себе си в това поведение, напомнете си, че най-вероятно никога няма да можете да отговорите на очакванията на всички, но ако сте по-често себе си, ще привлечете правилните хора, които ще донесат повече смисъл в живота ви и ще ви помогнат да се развивате.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!