menu
Интересни факти за човешкия мозък и ум
Интересни факти за човешкия мозък и ум
Ще успеете ли да ги запомните?

 

Човешкият мозък не е много голям по размер. Независимо от това, той е един от най-сложните и мистериозни органи, известни, който дава живот на човешкото изкуство, спорта, личност и морал. 

 

С над 86 милиарда неврона, той поражда над 50 000 мисли всеки ден. 

 

Може би не си давате сметка, че човешкият мозък е наистина изумителен. 

 

Ето някои факти от човешкия мозък, които ще ви докажат това.

 

1. Паметта ни може да съхранява приблизително 2 500 000 гигабайта данни.

 

Според Пол Ребер, професор по психологи, човешкият мозък може да съхранява приблизително 2 500 000 гигабайта, което е еквивалентно на 300 години филми на запис.

 

Изследвания показват, че човешкият мозък се състои от около 86 милиарда неврони.  Всеки неврон образува връзки с други неврони, което води до общ брой от 1 квадрилион (1000 трилиона) връзки. Също така, с течение на времето невроните могат да се комбинират, като така увеличават капацитета си на съхранение.  Въпреки това, при болестта на Алцхаймер, например, много неврони могат да се “повредят” и да спрат да работят ефективно, което засяга особено паметта.

 

2. Продължителността на човешкото внимание е по-кратка, отколкото тази на златната рибка.

 

Изследване показва, че средният период на внимание на човека е намалял с около 12 минути през последните 10 години. 

 

Затова според експерти, в момента продължителността на човешкото внимание е по-къса от тази на златната рибка. 

 

Проучванията показват някои поведения, които говорят за това например, ако сте в социалните медии, докато гледате телевизия, то най-вероятно нямате много широк обхват на вниманието. 

 

3. Мозъкът е доста интересен орган.

 

Средното тегло на мозъка на възрастен човек е средно три килограма, За справка това е сравнимо с това колко тежи един пъпеш. 

 

Състои се от 73% вода, като според експерти при само 2 процента ниво нс дехидратация, това ще

повлияе на вашето внимание и памет. 

 

Всъщност, според научни данни, потенето може временно да свие мозъка ни с около сантиметър и половина 

 

Мозъкът използва 20 процента от общия кислород и енергия на тялото, които пътуват до мозъка през кръвоносните съдове. Това е така, тъй като нервните клетки там се нуждаят от много енергия. Без адекватно количество получен кислород и енергия към тъканта на централната нервна система, която е в мозъка, човек може да изпита нарушени мозъчни функции и различни неврологични разстройства. 

 

Пет минути без кислород могат да причинят сериозно увреждане на мозъка ви, тъй като ще доведе до умиране на мозъчни клетки, 

 

Друго интересно нещо, е, че този ни орган генерира между 12 и 25 вата електричество, което е достатъчно за захранване на крушка с ниска мощност! 

 

4. Витамин В1 може да помогне за подобряване на краткосрочната и дългосрочната ви памет. 

 

Този витамин е от съществено значение за производството на химичното съединение ацетилхолин, което е необходимо за концентрацията и съхранението на спомени. 

 

Австралийско проучване разкрива, че тези хора, които консумират B1 добавки и фолиева киселина в продължение на две години, подобряват дългосрочната и краткосрочната си памет.

 

5. Лесният достъп до информация може да затрудни запомнянето

 

Настоящата възможност за бърз достъп до информация, която получаваме чрез интернета - всъщност затруднява запомнянето. 

 

Колкото по-трудно получаваме за достъп до данни, толкова по-голяма е вероятността да си спомним, според учени, цитирани от Huffington Post

 

6. Спомените започват да се образуват още в утробата

 

Спомените ни започват да се образуват още толкова рано, тъй като този период е критичен за развитието на мозъка. Затова и трупането на спомени в нашата памет може да се започне още когато само четири месеца от бременността са минали.

 

7. Невроните пътуват с до около 150 mph в мозъка. 

 

Тази скорост варира и различните видове неврони се движат с различна скорост - например невронните сигнали за болка се движат много по-бавно от другите. 

 

8. Хората, които учейки правят тестове са с 65% по-голяма вероятност да запомнят информациятс на тях.

 

 За това сочи проучване, проведено в САЩ. 

 

Когато пък научим нещо ново, мозъкът ни образува нови връзки между невроните и нивото на сивото вещество в мозъка ни се увеличава. 

 

9. Емоциите могат да променят химията на мозъка ни подобно на горния факт

 

Установено е, че емоциите драстично променят мозъка ни. Химичните реакции, породени от чувствата са много по-бурни. Това е наблюдавано при сканиране на човешки мозъци и изследвания на сивото вещество в тях. 

 

10. Средният човек използва мозъка си, за да произвежда между 50 000 и 70 000 мисли на ден. 

 

За жалост, според учени, голямо количество (приблизително 60-70 процента) от мислите ни са отрицателни. 

 

За да се осъществят тези мисли, повече от 100 000 химични реакции се извършват в мозъка всяка секунд. В тях участват приблизително 100 милиарда мозъчни клетки

 

11. Когато сте в нетрезво състояние мозъкът ви не може да образува спомени 

 

Така че не, не сте „забравили“ случилото се снощи. Памет за събитията от тогава просто никога не се е формирала. 

 

12. Мозъчната текстура и консистенция са сравними с тези на сиренето тофу

 

13. Мозъкът започва да се забавя на около 24-годишна възраст

 

Едно изследване показва, че когнитивната скорост на мозъка ви започва да се забавя, когато сте на около 24 години и става все по-бавна. 

 

14. 95% от всички ваши решения са подсъзнателни 

 

Повечето от всички човешки решения се правят чрез подсъзнанието. Това означава, че по-голямата част от нашите действия и поведение възникват поради мозъчната дейност, която е извън нашето съзнателно осъзнаване. 

 

15. Самият мозък не може да почувства болка 

 

Въпреки че болката се обработва от мозъка, самият орган не може да почувства болка. 

 

Ето защо мозъчните операции могат да се извършват, докато пациентът е буден, без той да изпитва какъвто и да е дискомфорт. 

 

16. Шестдесет процента от човешкия мозък е изградена от мазнини.  

 

Това не само го прави най-тлъстият орган в човешкото тяло, но и тези мастни киселини са от решаващо значение за работата на мозъка ви.  Затова е добре да се уверите, че го подхранвате по подходящ начин с диета, която съдържа здравословни, стимулиращи мозъка хранителни вещества.

 

17. Мозъкът не е напълно оформен до 25-годишна възраст. 

 

Развитието на мозъка започва от задната част на мозъка и преминава към по-предните му части. Следователно предните части, които контролират планирането и разсъжденията, са последните, които се изграждат. 

 

За разлика от главния мозък, гръбначният мозък спира да расте, когато сте на 4 години. Гръбначният мозък се състои от снопове нервна тъкан и нервни клетки и е отговорен за изпращането на сигнали от мозъка до цялото тяло. Така той е основната комуникация между тялото и мозъка.  

 

18. Мит е, че използваме само 10 процента от мозъка си.  

 

Ние всъщност използвате всичките 100%.  И това е така дори когато спим. 

 

19. По-голямата част от мозъчните клетки не са неврони

 

Всъщност, освен всички неврони, в мозъка има и много клетки, които поддържат и защитават тези неврони.

 

„Тези микроскопични “невъзпяти герои” гарантират, че невроните получават постоянно снабдяване с хранителни вещества и кислород, изолират невроните един от друг и дори помагат за справяне с невронни увреждания“, казва експерт по неврология.  „Те дори помагат и за оптимизация на комуникацията между невроните.“

 

20. Физическите упражнения са също толкова полезни за мозъка, колкото и за другите части на тялото ви

 

Професионалните спортисти знаят колко важно е здравето на мозъка им, за да са сигурни, че могат да влагат максимално усилие и енергия в тренировките си.  

 

Също така, упражненията водят и до умствена стимулация и по-добро кръвоснабдяване на мозъка“, казва Уингайер.  

 

А пък когато опитвате нова фитнес тренировка или режим за първи път, мозъкът ви работи усилено, за да научи движенията и да контролира мускулите ви.  

 

Това е още един начин, по които упражненията са от полза за вашия мозък.

 

21. Мозъкът може да се пренастрои

 

Невропластичността или способността на мозъка да се реорганизира и променя през целия живот на човека е наистина забележително нещо.

 

В едно проучване от 2011 г., публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences, изследователи от университета в Монреал сравняват мозъчната активност на хора, които са родени слепи, и такива, които имат нормално зрение.  Те откриват, че частта от мозъка, която обикновено е свързана да работата на очите ни, може сама да се пренастрои, за да обработва звукова информация вместо визуално възприятие.  

 

22. Визуалните области на мозъка са най-отзад

 

Този мозъчен факт може да звучи контраинтуитивно, като се има предвид, че очите ви са в предната част на главата ви, но частта от мозъка ви, отговорна за зрението, се намира отзад на главата ви. 

 

Въпреки че са предлагани различни еволюционни теории за това защо това е така, засега не се знае. 

 

23. Вашата мозъчна дейност е толкова уникална, колкото и вашите пръстови отпечатъци

 

 Изследване, публикувано в списанието Nature Neuroscience, предполага, че мозъчната дейност на човек може да бъде толкова уникална, колкото и собствените му пръстови отпечатъци. За да стигнат до заключението си, учените са използвали функционален магнитен резонанс (fMRI), за да създадат различни „профили“ на хората, което да им позволи да идентифицират огромните разлики в мозъчната активност на индивидите, които са взели участие в проучването.  

 

24. Вашият мозък е по-малък от този на вашите предци

 

Това може да е един от най-изумяващите мозъчни факти, но палеоантропологични изследвания показват, че мозъците ни се свиват.  

 

Някои учени предполагат, че това може да е свързано с факта, че средният размер на човешкото тяло също е намалял през последните 10 000 години.  „По-голямото тяло изисква по-голяма нервна система, така че с намаляването на телата ни, мозъците ни може би също се смаляват“, предлага Доналд Криф, невролог от университета Колумбия. 

 

Това бяха някои много интригуващи факти за нашия мозък. 

 

Тъй като се провеждат все повече изследвания, то постоянно научаваме още и още за възможностите на човешкия мозък. Затова скоро сигурно ще знаем още много интересни неща за нашите мозъци. 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!