menu
Интересни факти за човешката коса
Интересни факти за човешката коса
Научете много неща за косата си

 

 

 Любопитни ли сте да научите повече за вашата коса?  

 

Косата е доста интересна и от историята може да стане ясно, че човешката коса е преминала през много етапи, включително е и била свързана с доста големи количества митове, изследвания и проста суета. 

 

Как хората се възприемат един друг, до известна степен се определя от чертите на тяхната коса. 

 

В тази статия ще научим повече за тази част от човешкото тяло. 

 

 Растеж и анатомия на косата

 Между 50 и 80 косъма на ден се отделят от главата на човека по естествен път.  

Падането на косата се увеличава през пролетта и есента. 

 

Женската коса пък расте по-бързо от мъжката. Що се касае до възрастта, косата расте най-бързо между 15 и 30 години, и има рязък спад между 50 и 60 години.

 

 Като цяло, ккосата расте с пи 1/72 инча на ден или около 1/2 инча на месец. Средната човешка глава има около 100 000 космени фоликула, от които могат да порастат много косми. Така, 85 процента от космите на главата са във фаза на растеж във всеки един момент.

 

Всички косми по тялото растат с еднаква скорост, но се различават по дължината на етапите си на растеж. Космите на миглите и космите под мишниците имат кратък жизнен цикъл от един месец или по-малко. Косата на главата расте от две до шест години, преди да изсъхне в основата си и да падне, като след този момент космения фоликул си “почива” за около три месеца и след това се събужда за нов период на растеж.

 

Всяка една нишка коса има 3 слоя: най-външният слой коса е кутикулата (прозрачни, припокриващи се клетки);  средният слой е кората (източник на сила, еластичност и пигмент), а най-вътрешният слой се казва медула.

 

Науката за косата

Научният термин за коса, която е на главата на човек е капили. 

Бялата коса пък е научно известна като каноми, а цъфналите, разделени краища са научно познати като трихоптилоза. 

 

Цвят на косата

Косата получава цвета си от пигмента меланин, същото вещество, което оцветява кожата и очите.

 

Цветът на косата се съдържа в ствола на косъма или кортекс, който е в средния слой на косъма.

 

Тъй като косата до голяма степен се състои от протеина кератин, въглерод и кислоро, то може да се забележи, че по-тъмната коса има повече въглерод и по-малко кислород от по-светлата коса.

 

Цветът на косата се наследява, заедно със степента и времето на започване на побеляване. 

 

Като говорим за това: бялата коса всъщност не е бяла, а просто има липса на цвят в косъма, което го прави да изглежда бял или сив. Побеляването обикновено започва от линията на косата и напредва към задната част на главата. Сивите непигментирани косми обикновено са по-груби от цветните косми. 

 

 Цветът на косата може да бъде променен и подобрен с бои и изплаквания, но боядисаната коса е с около 10 процента по-слаба от нетретираната коса.

 

Стилизиране на косата

 Сресването на косата може да разпредели естествените й масла по дължините й и така да й придаде повече блясък или да я направи по-блестяща.

 

 Косата може да бъде права, вълнообразна или къдрава, в зависимост от ъгъла и посоката, в която стволът на косъма излиза от фоликула. Ъгълът на фоликулите, наричан още космената струя, създава къдрици, извивки и отговаря за общата тенденция косата да се извива. 

 

 В напречно сечение косъмът може да бъде кръгъл, овален или плосък. Формата на косата може да бъде променена временно чрез изправяне или други методи, използващи топлина, но нейните естествени свойства ще се проявят отново след известно време. 

 

Добре е да се отбележи, че опитите за промяна на формата на косата с температури над 140ºF може да разтопи косъма и следователно сериозно да увреди косата.

 

Състав на косата 

 Човешкият скалп има средно 1000 косъма на квадратен инч, или общо около 120 000 косъма. На 20-годишна възраст може да се отбележе пик на дебелината на косата. 

 

 Русата коса има тенденция да бъде най-многобройна - с по 140 000 косъма на глава, следвана от кафявата - с по110 000, черната- 108 000 и червената - 90 000.

 

 Въпреки че русите хора имат повече коса, то техните отделни косми на косата обикновено са по-тънки от тези на хора с  по-тъмни тонове.

 

Косопад

 На 60-годишна възраст половината от всички мъже са или плешиви или оплешивяващи, а 40 процента от жените са имали някакъв вид косопад през живота си.

 

 Мъжката плешивост възниква, когато ген, предизвикан от възрастта, промени хормона тестостерон в ново вещество, наречено дихидротестостерон, което прави косата по-тънка и по-фина с всяко ново израстванр на нова коса, докато не се стигне до плешивост.

 

 Косата на бременните жени често изглежда особено гъста и пищна, тъй като високите нива на естроген удължават фазата на растеж и не позволяват на косата да навлезе във “фаза на покой”. Космите излизат от “фазата си на покой” след раждането, причинявайки значителна загуба на коса.

 

Високатемпература, транквиланти, нарушения на щитовидната жлеза и висок стрес също могат да причинят временна загуба на коса.

 

 Митове за косата

Много хора смятат, че подстригването и бръсненето насърчава растежа на косата. Всъщност обаче те не влияъ върху скоростта и дебелината на растеж на нова коса. Също погрешно смятано е, че мехлемите и маслата за коса могат да ускорят растежа на косата. Всъщност, тези средства само подхранват косъма.

 

Косата също така не расте след смъртта на човека. Истината е, че плътта и кожата на починалия човек се свиват, което кара косата да стърчи малко повече и да изглежда по-дълга. 

 

Друг мит е, че плешивостта се наследява от майчината страна, но моментът и степента на оплешивяване може да се наследи от всяка родителска страна.

 

Косата не може и да побелее за една нощ. Това никога не е било документирано. Рядко състояние, наречено алопеция ареата, може да причини падане на пигментирани косми, докато побелелите остават. Това може да се случи за кратък период от време, от което произтича и митът. 

 

Може би знаете някои от тези факти, но ние сме почти сигурни, че няма да знаете следващите и те ще ви оставят изумени! 

 

Да започнем нашето изследване на някои от по-интересните факти за човешката коса:

1.              Хората си правят прически от 32 века.

2.              Косата е единствената част от човешкото тяло, която непрекъснато расте, дегенерира и като по чудо израства отново и отново през целия живот.  

3.              Човешката коса расте по-бързо ако правите секс

4.              Косата е склад на информацията. Човек може да разбере всичко, което е попаднало в кръвообращението на човек, като анализира кичур коса, като това включва приети лекарства, алкохол, както и витамините и минералите. 

5.              Средно има 100 000 до 150 000 кичура коса на човешка глава.

6.              Един кичур коса е в състояние да издържи 100 грама тегло, което означава, че всички кичури коса, взети заедно, могат да поддържат до два тона тегло. Това е еквивалентно на теглото на два слона. 

7.              Полът на човек не може да бъде идентифициран с помощта на коса. 

8.              Еластичността на косата на азиатците е по-голяма в сравнение с всички други раси в света. Интересното е, че азиатската коса също и расте най-бързо в сравнение с другите раси! 

9.              Растежът на косата се стимулира от по-топло време и следователно, ако сте жител на която и да е топла климатична зона, косата ви ще расте по-бързо от хората в зона на по-студено време. 

10.           Най-разпространеният цвят на косата в света е черният, а най-редкият е червеният. 

11.           Някои специалисти са се опитали да разберат връзката между харектера и цвета на косата и според тяхното проучване блондинките предпочитат повече забавление и флиртуване, червенокосите обичат да изглеждат силни и независими, а тези с кафява коса са най- сериозни и умни. 

12.           Косата е втората най-бързо растяща тъкан в човешкото тяло, като първата позиция се заема от костния мозък. 

13.           Всяка част от нашето тяло има изолационни мастни слоеве. Единственото място, където такъв слой отсъства, е главата ни. Поради тази причина косата ни работи като изолатор. 

14.           Косата е направена от мъртви клетки и само коренът на косата е жив. Коренът на космите е вътре в епидермиса и частите от тях, които са над епидермиса са мъртви. 

15.           След като кичур коса е оскубан, друг веднага започва да расте. 

16.           Фоликулите за коса са напълно независими един от друг. 

17.           90% от японците мият косата си два пъти на ден, докато само 20% от северноамериканците мият косата си два пъти на ден. В Европа хората обикновено мият косата си три пъти седмично, и само 1/4 от европейското население мият косата си всеки ден. 

18.           Косата расте със скорост 1 см на месец, но азиатската коса расте със скорост 1,3 см на месец. Най-бавният темп на растеж на косата е сред африканските. Косата на тях расте със скорост 0,9 см на месец, но пък имат най-висока плътност на косата им е най-висока. 

19.           Няма разлика между мъжката и женската коса по отношение на растежа и структурата. 

20.           От общото население на света, само 4% имат естествено червена коса. 

21.           Еластичността на косата е много висока. Кичур коса може да се разтегне до 30%, без да понесе никакви щети. Въпреки това, къдравата черна коса има по-ниска еластичност в сравнение с по-светло оцветената коса.

22.           Медната жичка и косъма имат еднакъв диаметър. 

23.            Всички космени фоликули, които човек някога ще има през целия си живот, всъщност се образуват, когато плодът е само на 5 месеца.

24.           Има 14 различни елемента, открити в един косъм. Повечето от тях са само в малки количества. Един от тези 14 елемента е златото! 

25.           Косата е способна да абсорбира мазнината от вода. Така че петна от мазнина или масло могат лесно да се почистят с помощта на човешка коса. 

26.           Азиатците имат напречно сечение на косата с кръгла форма. За европейците пък напречното сечение е овално, а за афро-американците е с плоска форма. 

27.           Най-висок дял на червенокосите могат да бъдат намерени в Шотландия. 13% от шотландците са червенокоси. По отношение на общия брой червенокоси обаче Америка води в света. 

28.           Смята се, че аномалия, известна като хирзутизъм, е източникът на легендата на върколака. При хирзутизма, коса започва расте на места, където не трябва да растат, например, на лицето. 

29.           Древните гърци са смятали, че червенокосите се превръщат във вампири след смъртта си. 

30.            Древните гърци също вярват, че  русите жени са по-склонни да се занимават с проституция. 

31.           Косми никога не расте по дланите, петите на краката, устните, лигавиците и клепачите на очите на хората, но могат да растат навсякъде другаде по тялото.

32.           Тор от гълъб може да се използва за боядисване на косата в русо. Точно това е методът, използван от древните римски жени. 

33.           Всеки косъм, който е върху човешкото тяло, има свой нерв, кръвоснабдяване и мускули. 

34.           Главната цел на химиотерапията е да елиминира клетки, които се размножават много бързо. Известно е, че клетките на космените фоликули растат и се делят много бързо и следователно химиотерапията убива и тези клетки и затова хората с рак често остават без коса. 

35.           Косата е съставена предимно от сяра (S), водород (H), азот (N), кислород (O) и въглерод (C). Процентът на всеки елемент е: Сяра: 5% водород: 6% азот: 17% кислород: 21% въглерод: 50% 39. 

36.           По-светлата коса има по-малко въглерод в сравнение с по-тъмната коса. 

37.            Жените прекарват по около 2 часа всяка седмица в стилизиране на косата си. 

38.           Мъжете прекарват средно 5 месеца от целия си живот в бръснене. 

 

Сега, след като знаете всичко за косата си, сигурно сте нетърпеливи да я поддържате здрава!  Вижте тези съвети за здрава коса, за да завършите “образованието” си относно косата. Следвайте тези прости съвети, които дерматолози дават, за да поддържате здрава коса.

 

Мийте вашата коса по-рядко. 

Колко често миете косата си, трябва да се основава на това колко мазнина произвежда скалпът ви. Ако скалпът ви е мазен, може да се наложи да го миете много често, дори всеки ден.

 

Ако пък имате много третирана коса, косата ви може да е по-суха, така че е по-добре да я миете по-рядко.

 

 С напредване на възрастта скалпът ви произвежда по-малко мазнина, така че може да не се налага да миете с шампоан толкова често.  Но ако видите люспи в косата си, то може би това показва, че  не използвате достатъчно шампоан. Това може да доведе до пърхот и други заболявания на скалпа.

 

Слагайте шампоан главно върху скалпа си.  

Когато миете косата си, концентрирайте се върху почистването предимно на скалпа ви, вместо да миете цялата дължина на косата си. 

 

Измиването на краищата на косата ви може да я направи по-суха и по-малко блестяща. 

 

Използвайте балсам след всяко измиване с шампоан, освен ако не използвате шампоан „2 в 1“, който и почиства и подхранва косата.  Използването на балсам може значително да подобри вида на увредената или изтощена коса като увеличи блясъка й, подобри здравината й и й осигури известна защита от вредните ултравиолетови лъчи.

 

Слагайте балсам главно върху краищата на косата ви.  

Тъй като балсамите могат да направят мазната коса още по-мазна, те трябва да се използват само върху краищата на косата, а не върху скалпа. 

 

Изберете шампоан и балсам, създадени специално за вашия тип коса.  

Например, ако боядисвате косата си, използвайте шампоан, предназначен за боядисана коса.  

Ако косата ви е увредена или много третирана, помислете за шампоан „2 в 1“.  Независимо от цената, много марки по-евтини шампоани и балсами осигуряват същите предимства като по-скъпата козметика.

За разлика от етикетите на гърба на хранителните артикули, етикетите на гърба на шампоаните в повечето случаи остават непрочетени.  През последните няколко години се обръща голямо внимание на сулфатите в шампоаните.  Какво представляват сулфатите?  Те са причината вашият шампоан да се пени така, както го прави. Те почистват скалпа и косата, отстранявайки мръсотията от тях.  Но някои експерти предупреждават, че сулфатите също лишават косата ви от важни за нея масла. Също така, те са и причината очите ви да щипят, когато шампоанът се стича по лицето ви.  Ако почувствате някакво дразнене на скалпа или установите, че косата ви изсъхва с течение на времето, опитайте да си купите шампоан без сулфати.

 

Защитете косата при плуване.

Защитете косата си от вредните ефекти на хлора, като носите плътно прилепнала шапка за плуване и използвате специално формулиран за плуване шампоан и дълбоко подхранеащ балсам след плуване, за да компенсирате за изгубената влага.

 

Хранете се по-здравословно

Важна стъпка в грижата за косата е полезната диета. Двете най-важни неща от вашата диета са желязото и протеините.  

 

Клетките на космите са най-бързо развиващите се клетки в тялото ви, но те са и първите засегнати, ако не се храните правилно или страдате от дефицит, защото не са необходими на тялото ви за неговото оцеляване. 

 

Опитайте се да включите в диетата си храни, богати на желязо, като листни зеленчуци,  риба, тиквени семки, боб, нахут, соя и зърнени храни във вашата диета.  Лекарите препоръчват и да приемате около 12 мг желязо дневно.  

 

Също така, имате нужда и от протеини, защото те укрепват косата ви. Включете протеини, които също са богати на аминокиселини: като сирене, мляко, соя, леща, грах, киноа и кисело мляко.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!