menu
Интересни факти за алкохола
Интересни факти за алкохола
Независимо дали обичате да консумирате алкохол, тези факти сигурно ще ви изненадат

Повечето хора често се наслаждават на няколко питиета през уикенда или седмицата и е много вероятно да си мислите, че знаете всичко, когато става въпрос за алкохола. 

 

В този списък сме събрали някои забавни и интересни факти за алкохола, които може би не знаете. 

 

1. В Русия медицинските специалисти имат уникален начин за лечение на алкохолизъм. В кожата на човека се вкарва малка капсула, която е предназначена да предизвика тежка реакция при консумация на алкохол. 

 

Дори след най-малката глътка алкохол, индивидът ще изпита сериозни негативни усещания, които могат да бъдат сравнени със симптоми на спиране на употребата на хероин. 

 

2. Любителите на бирата може да не са изненадани от този факт, но според изследванията, бирата всъщност е най-популярната напитка в света заедно с водата, кафето и чая. 

 

3. Въпреки че много хора избират да пият алкохол, за да забравят за проблемите си, той всъщност е депресант и трябва да се консумира само в малки количества, ако страдате от депресия. 

 

4.  Водката е най-популярната напитка в Русия - поради много добра причина. Тя е една от единствените напитки, които могат да издържат на изключително студени температури, без да замръзват. 

 

80-процентова водка замръзва при температура при чак -27 градуса по Целзий. 

 

5. Едно от най-последните неща, които трябва да пиете при болест, е водка. Тя, обаче, е била използвана за медицински цели в миналото, преди да стане главно “социална” напитка. 

 

6. Бирата е най-старата напитка в света и датира от преди 5000 години. Първата ечемичена бира е била консумирана в Годин Тепе в планините Загрос на Иран. 

 

7. Учените идентифицират, че има медицински диагностициран страх от вино, известен като енофобия. Този страх може да накара имащите го да изпитат изключителна тревожност и да проявят ирационално поведение, когато около тях има вино или бутилки от вино. 

 

Въпреки че е доста рядък страх, изследователите смятат, че страдащите от него може подсъзнателно да се притесняват от това да се напият.

 

Но все пак пиенето на вино не е лошо, когато се прави умерено. 

 

8. Наздравицата за добро здраве на английски е известна и като “toast“, което означава тост, но защо е така?

 

 Е, думата възниква в древен Рим, когато парче препечен хляб често бива потопено във вино, преди да се пие.

 

9. Да бъдеш под 21-годишна възраст и да изхвърляш боклука си в Мисури може да доведе до лошипоследици. В този щат на САЩ можете да бъдете арестувани и глобени за незаконно притежаване на алкохол, без дори да имате алкохол в кръвта си, ако имате празни бутилки от алкохол и кенчета в торбата си за боклук. 

 

10. Според експерти производството на алкохол е започнало преди повече от 12 000 години. 

 

11. Знаете ли, че налягането в бутилка с шампанско е 90 пск, което е три пъти повече от гумата на автомобила ви? Не е чудно, че всеки затаява дъх, преди да се отвори бутилка с шампанско! 

 

12. Британският премиер, сър Уинстън Чърчил е известен с това, че е бил един от най-големите почитатели на алкохол в световната история. Той е започвал сутринта си с чаша уиски, преди да премине към водка и накрая, е завършвал с мартини в късния следобед или ранната вечер.

 

13. Изследвания на учени показват, че човешкото тяло може инстинктивно да произвежда алкохол, при определени болестни състояния. 

 

14. Консумацията на алкохол е забранена в британския парламент, с изключение на един важен повод. Канцлерът е разрешен да пие по едно питие, докато изнася речта си за бюджетния отчет.

 

15. Според проучвания, обикновеният британец харчи по 50 000 паунда за алкохол в живота си. Всяка секунда във Великобритания се консумират 247 пинта бира, както и 232 чаши вино. 

 

16. През 18 век,  императрица Катрин, I от Русия, създава закон, който забранява на жените да се напиват. Ако някой е бил хванат, това го е довеждало до санкции и наказания. 

 

17. През 2017 г. в Мериленд, САЩ, група студенти консумирах толкова много алкохол по време на домашно парти, че дори въздухът вътре в къщата на партито е отчетен като положителен за алкохол. 

 

18. През 1912 г. по време на потъването на „Титаник“ главният хлебар на кораба се напива, за да издържи на замръзващите температури, на които по-късно ще бъде изложен. Така той успява да остане жив за цели два часа в ледения Атлантически океан и по-късно е спасен. 

 

19. През 2018 г. бутилката водка, която е отчетена като най-скъпата в света от книгата на Гинес, беше открадната и открита празна на строителна площадка. 

 

20. Ако сте веган, ще се зарадвате да узнаете, че почти всяка марка твърд алкохол (джин, водка, уиски и бърбън) всъщност е 100% веган. Така че можете да пиете спокойно, без да се притеснявате. Единствените спиртни напитки, които да сизбягвате, са тези, които са на основата на крем, като Baileys например. 

 

21.Според експерти, консумацията на алкохол подобрява способността на хората да се научат да говорят чужд език. Трябва обаче да добавим, че не е много добре да обърнете следващия езикова урок в посещение на бар. 

 

22. Учените са доказали, че пиенето на алкохол всъщност може да подобри креативността на хората. Смята се, че то може да засили въображението на хората като подобри мозъчната активност в темпоралния корпус на мозъка, който се намира в частта на главата, разположена над ухото.

 

23. В Нова Зеландия e бил отворен бар, който не сервира алкохолТой обаче бива затворен само пет седмици по-късно, поради липса на интерес. Дори онези, които са подкрепяли начинанието, се са отказали да посещават мястото, след като са видели, че за да си купят напитка, се очаква да платят минимум 15 долара.

 

24. В някои американски щати консумацията на алкохол все още е забранена. Смята се, че този закон датира от забраната преди векове. 

 

25. Въпреки че не бива да давате на домашния си любимец глътка от алкохолната си напитка, тя всъщност може да им спаси живота. В случай, че животно консумира антифриз, малко количество водка може да се използва за противодействие на нанесените щети.

 

26. Били ли сте някога толкова пияни, 

че на следващия ден просто не можете да си спомните какво се е случило предишната вечер? Това, което може би досега не сте знаели, е, че тази липса на памет не означава, че сте забравили нещо, а се дължи на това, че мозъкът губи способността да „записва“ какво се случва след употребата на прекалено много алкохол. 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!