menu
6 зеленчука, които трябва да ядете всяка седмица, според диетолозите
6 зеленчука, които трябва да ядете всяка седмица, според диетолозите
Препоръчваме да ги включите към диетата ви

  Не е тайна, че яденето на зеленчуци е полезно за вашето здраве. Въпреки това,  хранителните вещества, които се намират в зеленчуците, варират в различните видове и сортове и предлагат различни ползи за здравето. 

 

Яденето на препоръчителните пет порции зеленчуци на ден от различни растения може да ви помогне да получите много витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, от които тялото ви се нуждае, за да процъфтява. 

 

Научете кои зеленчуци са пълни с най-много хранителни вещества, което ги прави най-доброто попълнение към вашата типична диета.

 

1. Рукола 

 

Това листно зелено растение е питателно, освежаващо и пълно с аромат. 

 

Руколата има пикантен вкус, който е уникален сред листните зелени зеленчуци. 

 

Тя е с високо съдържание на витамин С и е източник на калий, калций, магнезий и фолат. 

 

Бет Старк, консултант по хранене, казва: „Руколата е ключов източник на фолат, който помага за подпомагане на производството на ДНК и е особено важна по време на бременност или ако искате да забременеете“ 

 

Руколата също съдържа глюкозинолати, съединения, за които изследвания показват, че могат да имат стимулиращи здравето свойства като понижаване на риска от някои видове рак. 

 

Руколата също е добър източник на каротеноиди, които са важни съединения, които са свързани със сърдечно-съдовото и очното здраве. 

 

2. Тиква 

 

Тиквата е пълна с хранителни вещества, като 1 купа от нея съдържа близо 50% от дневната препоръчителна порция на витамин С и над 10% от дневната препоръчителна порция на калий, фибри и магнезий. 

 

Тя също е източник и на бета каротин и витамин А, които са от съществено значение за здравето на очите. 

 

3. Моркови

 

Морковите са вид зеленчук, кокто е богат на витамин С, бета каротин, фибри и калий. 

 

Морковите също съдържат и съединения, за които някои изследвания са установили, че могат да намалят риска от някои видове рак. Едно проучване, публикувано в списанието Nutrients през 2020 г., установява, че по-високият прием на моркови е свързан с намален риск от рак. 

 

4. Лук

 

Лукът може да не е сред първите неща, които ви идват на ум, когато чуете за зеленчуци, които да добавите към вашата диета, но този член на семейство Allium, група зеленчуци, която включва също чесън и праз, е пълна с хранителни вещества и антикарциногенни съединения. 

 

Лукът е естествено нискокалорична храна и е източник на основни микроелементи, включително витамин С и калий. 

 

Интересно е, че външните слоеве на лука са с най-висока концентрация на антиоксидантни съединения, така че опитайте се да обелите лука максимално малко, преди да го използвате в готвенето, за да извлечете най-големите ползи. 

 

„Лукът съдържа и растително съединение, наречено кверцетин, което може да понижи кръвното налягане и да допринесе за цялостно по-здраво сърце“, казва Старк. 

 

5. Брюкселско зеле 

 

Кръстоцветните зеленчуци като брюкселско зеле са отличен източник на витамини, минерали и други съединения с антиоксидантни свойства. 

 

“Брюкселското зеле е богато на витамин К, който е особено важен за съсирването на кръвта и здравето на костите“, казва Старк. 

 

Също така, само 1 купа брюкселско зеле съдържа над 100% от дневната препоръчителна стойност за прием на витамин С и над 10% от тази на фибри. 

 

Заедно с други кръстоцветни зеленчуци като зелето и броколи, брюкселско зеле съдържа глюкозинолати. Тези растителни съединения са свързани с намаляване на възпаления, което може да е полезно при болести.

 

 6. Гъби

 

Гъбите може да не са растения, но са категоризират като зеленчук, когато става въпрос за хранителна диета.

 

Те са с естествено ниско съдържание на калории, мазнини и натрий, но са богати на много други хранителни вещества и съединения, които са свързани с положителни ползи върху здравето. 

 

Гъбите съдържат фибри, калий и множество витамини от група В, включително ниацин (витамин В3), рибофлавин (витамин В2) и пантотенова киселина (витамин В5). 

 

"Когато са изложени на UV светлина по време на процеса на отглеждане, гъбите също са източник и на много витамин D, който допринася за здравето на вашите кости, тъй като помага на тялото ви да абсорбира калций", казва Старк. 

 

Освен това, гъбите са източник на ерготионеин, аминокиселина, която действа като антиоксидант и е свързана с множество ползи за здравето, включително по-нисък риск от някои видове рак. 

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!