menu
10-те най-щастливи държави в света
10-те най-щастливи държави в света
Научете ги тук

Всяка година публикация на Мрежата за решения за устойчиво развитие на ООН публикува своите открития относно щастието по света. Докладът за световното щастие е базиран на оценки на жители в различни държави относно техния живот, които изследователите от проучването корелират с различни фактори засягащи качество на живот.   

 

Така докладът носи данни относно най-щастливите (и най-нещастните) нации, както и идентифицира факторите, които водят до по-високи нива на щастие. Екипът зад доклада използва данни от глобални проучвания в над 150 страни по света. 

 

Докладът е публикация на Sustainable Development Solutions Network, глобална инициатива на Обединените нации. Въпреки това, докладът изрично казва, че съдържанието му не отразяват възгледите на която и да е организация, агенция или програма на Обединените нации.

 

Позовавайки се на този списък, съставихме тази листа с десетте най-щастливи страни, които трябва да обмислите да посетите тази година. 

 

Ако търсите доза серотонин, време е да стегнете куфара си и да се отправите към някои от най-щастливите страни в света.

 

Вижте кои са 10-те най-щастливи държави в света в този списък и ги имайте предвид, когато планувате следващото си пътешествие:

 

1. Финландия

Трудно е някои да надмине Финландия за това първо място, тъй като скандинавският рай е избиран за най-щастливата страна в света през всяка от последните пет години. Има няколко фактора зад това защо Финландия е най-щастливата страна, включително универсалното й здравеопазване, ниските й нива на престъпност, ниските й нива на бедност, добре функциониращите й обществени услуги, всеобщото доверие във властта и акцента върху изграждане на общността и сътрудничеството й. Много хора биха описали щастието като радостен момент, породен от заобикалящата среда и Финландия е пълна с тези малки моменти. Независимо дали се отпускате в сауна, потапяте се в естествен басейн с ледена вода, изживявате първото си северно сияние в магическия регион Лапландия или релаксирате в дървена хижа край езеро, Финландия със сигурност ще ви спре дъха и ще отнесе стреса ви далеч. В Лейкланд ще откриете лабиринт от езера, острови и гори, докато крайбрежният регион пък има ветровити плажове, предразполагащи към спокоен начин на живот на острова. С изобилието от завладяваща природна красота е лесно да разберете защо финландците просто не могат да спрат да се усмихват.

 

2. Дания

Със своите високи нива на равенство, силно чувство за споделена отговорност за социалното благосъстояние, безплатен достъп до висше образование и безплатно обществено здравеопазване, не е изненада, че Дания е една от трите най-щастливи страни в света. Може би друг фактор, който влияе върху щастието на датчаните, е hygge (произнасящо се „ху-гаа“), което е концепцията на отделяне на време, за да се насладите на простите неща в живота. Когато посещавате Дания, има много начини да нахраните душата си и да усетите вкуса на hygge – Дания може би е най-доброто място за така нареченото “бавно пътуване”, изпълнено със спокойствие. Дания също е една от най-добрите страни за колоездене, така че можете да бъдете като местен жител и да изследвате страната с велосипед. За нещо малко по-релаксиращо, можете да се наслаждавате на гледките на Копенхаген по време на обиколка на канала. Посещение през зимата? Това е силният сезон на hygge, когато можете да се потопите в атмосферата на магическите градини Тиволи, да пиете греяно вино на коледните базари или да се настаните удобно в многото кафенета и ресторанти - градът също така има бързо развиваща се кулинарна сцена, категоричен ключ към щастието в нашите книги.

 

3. Исландия

Зимите може да са дълги и сурови там, но Исландия заема трето място в световната класация по щастие, завършвайки изцяло скандинавския подиум - не, това не е случайно. Култура на приемане и равенство, чувство за общност, прозрачност и справедливост, добро здравеопазване и качествено образование са само част от факторите зад щастието в страната, наречена Земята на огън и лед, и като цяло в Скандинавия . С нейните невероятни природни пейзажи, би било глупаво да не изследваме великолепните фиорди, ледници, водопади и вулкани, осеяни около Исландия. За авантюристите пък има опции за посещение на ледени пещери и туризъм в ледник. Това е възможност, която гарантирано ще предизвика усмивка на лицето ви. Ако предпочитате нещо малко по-малко предизвикващо адреналин, релаксирайте в естествените горещи басейни и прочутата Синя лагуна или изживейте това в столицата Рейкявик, известна със своето оживено изкуство и музикална сцена.

 

4. Швейцария

Предвид, че се води страната на шоколада и фондюто не е трудно да разберете защо Швейцария е на високо място в този списък за най-щастливите места в света. Там има истинско чувство за общност и национална гордост сред гражданите, отлична система за обществен транспорт, универсално здравеопазване, висок БВП и, разбира се, великолепна природа. Известните забележителности и пейзажи несъмнено ще ви дадат онази доза швейцарско щастие, която довежда до това, че страната влиза в топ 5 на класацията. Все пак, кой може да бъде тъжен или сърдит, когато стои на върха на света? От туризъм и рафтинг в горите до каране на ски и шейна в Алпите, има безброй дейности на открито, на които да се наслаждавате през цялата година. Или, ако не сте човек на открито, има много градове за посещение, от живописната столица Берн до артистичния град Базел. Който и начин да изберете да изследвате, за да изследвате Швейцария. не забравяйте да планирате й поне едно релаксиращо потапяне в една от многото термални бани в страната, за да разберете истинското значение на „без стрес“.

 

5. Холандия

На последно място в топ 5 в нашата класация на щастието е Холандия. Холандците постоянно постигат високи резултати по показатели като психично здраве, благополучие, доверие в публичните институции и удовлетворение от работата, така че това, че стоят на високо място в списъка няма да бъде изненада за мнозина. И дори ако по някаква причина това ви изненадва, то още при стъпването ви в страната на лалетата и вятърните мелници скоро ще разбрете защо Холандия заслужава това високо място. С репутация на отворена, гостоприемна страна, Холандия има от всичко по малко - оживени градове, красива природа и спокойни села и много други неща. Столицата Амстердам е пълна с исторически сгради, музеи от световна класа, тесни улички, граничещи с множество канали, и много зелени площади, на които да се отпуснете, докато си почивате от колоезденето из града. Ако търсите друг тип неща, може да се потопете в природата в някои от националните паркове на страната или се да се обърнете към романтичната си страна с посещение на известните цветни полета. Обзалагаме се, че всички тези преживявсния ще ви донесат истинска усмивка.

 

6. Люксембург

По БВП на глава от населението, малката държава Люксембург е на първо място в света. Това определено допринася до това, че страната заема шесто място в класацията за щастие, но парите не са всичко - други елементи като свобода, социална подкрепа и продължителност на живота също карат хората, живеещи в Люксембург да се усмихват. Когато става дума за европейски страни, които да посетите, може да не се сетите веднага за Люксембург, но ще се изненадате колко много е събрано в неговите скромни 2586 km². Столицата е град Люксембург, красив град, разположен над дълбоките проломи на реките Алзет и Петрюс. Старият град на столицата е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е дом на богат лабиринт от тунели, музеи и оживена сцена за храна и напитки. Не забравяйте също така и да излезете извън града, където ще намерите непокътнати природни пейзажи, пълни със стръмни долини, буйни гори, плата с невероятни гледки и причудливи замъци.

 

7. Швеция

Швеция е винаги във списъците на най-щастливите места в света, до голяма степен благодарение на акцента си върху социалното равенство, 16 месеца платен семеен отпуск след раждане и още много позитивни социални услуги. Може ясно да се разбере как този акцент върху баланса между професионалния и личния живот води до по-щастливо население. Този баланс има огромно влияние върху ежедневния живот, тъй като шведите следват концепцията за lagom, дума, означаваща „точното количество“. Независимо дали се отнася за гардероба им или диетата им, умерените количества очевидно са важен фактор за щастието в тази част на света. За да опитате този начин на живот, присъединете се към fika, което представлява време от деня, посветено на забавяне на ритъма. Fika обикновено включва отпускане с кафе и печива в някое от многото кафенета в Стокхолм. Друг фактор за щастието на населението на страната  е, разбира се, привлекателната й природа. Освен плажовете, езерата, реките и островите, Швеция е заета от 70 процента гора, така че има безкрайни начини да се насладите на природата.

 

8. Норвегия

Комбинацията от икономическо благополучие, икономика, изградена върху отговорно управление на природните ресурси, и добре интегрирана социална система води до това, че животът в Норвегия е доста добър. Ако харесвате смесица от градове и природа, тогава Норвегия е, честно казано, идеалната дестинация за вас. Изживейте оживените градове Осло, Берген, Трондхайм и Ставангер, преди да избягате от суматохата и да се отправите към природата. Вдишайте чистия планински въздух, изследвайте дивите пейзажи на фиордите, потопете се в ледените води на едно от многото красиви езера и открийте спиращото дъха южно крайбрежие на Норвегия. Разбира се, няма да е пътуване до Норвегия без да опитате и от местната храна и напитки. През последните години тук се извършва кулинарна революция, като местните и органични продукти намират място на масата под всякаква форма.

 

9. Израел

Под номер девет, Израел влиза в списъка с топ 10 на най-щастливите страни в света. Въпреки продължаващите военни конфликти около нейните граници, страната отбелязва високи резултати в официалните допитвания за удовлетвореност от живота. Това се дължи на нейната икономика, здравеопазване, социална подкрепа и щедрост. Със сигурност това високо ниво на щастие има нещо общо и с топлото време, привлекателните плажове, спиращите дъха хълмове и долини и интригуващите исторически места. Независимо дали искате да го изживеете в Тел Авив, да посетите винарните на Галилея, да се изкъпете в Мъртво море или да донесете наслада на небцето си на маси, отрупани с мезе, винаги ще намерите идеалния начин да се насладите на Израел.

 

10. Нова Зеландия

Кивитата са известни като весела и приятелски настроена група, най-вероятно поради сравнително спокойния си начин на живот, политическа стабилност и високо ниво на безопасност на Нова Зеландия. Добрият баланс между работа и личен живот също така оставя на жителите на страната достатъчно време за изследване на незабравимата природа, която е навсякъде около тях. Това със сигурност също играе своята роля. Нова Зеландия много пъти е разпознавана като най-близкото подобие на рай на Земята. Из цялата страна ще откриете пустини, величествени планини, уединени заливи, златни плажове, спокойни езера и фиорди, обвити в мъгла – направо като от приказките. Така че, независимо дали изберете да карате каяк в Милфорд Саунд, да карате ски на връх Руапеху или да се отпуснете в естествено отопляем термален басейн в гората, вие непременно ще усетите щастливия живот на кивитата. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!