menu
Зависимостите – състояние на мозъка
Зависимостите – състояние на мозъка
Какво е зависимостта към субстанции и може ли да се преодолее?

Зависимостите – състояние на мозъка

Пристрастяването към различни субстанции като алкохол, цигари, наркотици, както и някои видове поведение, водещо до зависимост дълги години се считат за житейски провал, но зад тях се крие много по-сериозно и трудно контролируемо състояние. То е свързано с биохимията в мозъка и способността му да си създава и подсилва „пътища“, които носят максимално удовлетворение. Днес зависимостите се считат за медицински проблем, който обаче има социално-културни и психологически, не само биологични аспекти.

Освен субстанциите, към които можем да развием зависимост, хазартът създава същата зависимост в мозъка, а отскоро се счита, че при малка част от хората, видео или компютърните игри могат да доведат до подобни ефекти на биохимично ниво.

Причини за зависимост

Няма определен „тип“ човек, по-податлив на зависимост от друг. Причините за създаване на зависимост към дадена субстанция са свързани изцяло с мозъка ни, защото той определя и поведението ни преди зависимостта. Решението дали да вземем субстанцията повече от веднъж е наше, но се влияе от факторите от средата, включително приятели, семейство, житейски опит, самочуствие, личностни разстройства, емоционални травми, психологическа устойчивост.

Субстанциите, които причиняват зависимост създават реакция в мозъка, при която се отделя допамин и най-често са свързани с т.нар. система за награждаване. При определени условия тя „пуска“ награда – допамин, който ни кара да се чувстваме добре. Субстанциите предизвикат именно това – извънредно отделяне на допамин в определени области от мозъка. При повторяема употреба, мозъкът ни свиква, че ще му се дава нещо, което стимулира допамина и се фокусира върху създаването на „широка“ мрежа, която да поддържа и подсилва подтика да се взима съответното вещество. Наградата е неустоима. Накрая, дори рационално да искаме да спрем, мозъкът ни ни „убеждава“ чрез химични сигнали, че трябва да му дадем субстанцията и същевременно прекратява и отслабва останалите пътища, по които можем да си осигурим допамин.

Симптоми на зависимост

Симптомите на зависимост могат да варират по интензитет, но сред тях са натрапчиво желание за приемане на субстанцията, дори когато знаем, че ни вреди; отказ от социални ли обществени дейности за сметка на време прекарано в употреба; отделяне на прекалено много усилия за набавяне на субстанцията или възстановяване след употреба; промени в поведението и рутината; неприятни симптоми след спиране на приема; развиване на толеранс и нужда от по-високи дози за постигане на същите нива на допамин.

Лекуват ли се зависимостите

Тъй като зависимостите имат и социална компонента, тяхното лечение е продължително, трудно и често включва завръщане към зависимостта за кратък период. Според лекарите е напълно възможно зависим от субстанция или хазартно поведение да се излекува напълно.

За лечението се ползват медикаменти, които могат да повлияят общите симптоми на детоксикация, когнитивно-поведенческа терапия и други форми на психотерапия. Те помагат да се изяснят целите, мотивацията и част от причините, поради които конкретният човек употребява субстанцията, причинила зависимост.

Често зависимите се опират на семейство, близки или приятели, които да им помагат да се справят с ежедневните си емоции и предизвикателства. Постоянството е ключът към успеха, защото мозъкът има нужда от време да премахне старите пътища и да създаде нови, за да снабдява засегнатия с допамин.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!