menu
Защо да бъдем оптимисти за бъдещето
Защо да бъдем оптимисти за бъдещето
Нагласата ни за следващите години може да окаже влияние не само върху нашия живот.

Защо да бъдем оптимисти за бъдещето

С бързото развитие на технологиите и различните глобални събития, които се случват в последните години, много от нас не виждат позитивно развитие на цивилизацията. Въпреки че данните сочат именно в тази посока, голяма част от обществото е объркано, обезверено и усеща надвисналия апокалипсис. Това е далеч от реалността, но много изследователи предвиждат големи промени в следващите десетилетия, като се фокусират върху негативните им страни и това предизвикат страх у много хора. Защо е важно за всички да останем позитивни?

Прогресът е процес

Може би ви се струва, че ей сега ще се случи някаква огромна промяна, която ще тласне цивилизацията към дъното. Не сте сами, изследванията показват, че във времена на глобални кризи, хората често изпитват такива чувства. Но историята ни показва недвусмислено, че са много малко нещата които могат да променят света за една нощ. От друга страна, заплахата, че новите технологии, закони, норми ще се използват с користни цели е съвсем реална. Ние не можем да го предотвратим, но можем да направим много, за да намалим рисковете. Изкуството също показва предимно песимистична перспектива за бъдещето, но не бива да забравяме, че крайностите са интересни. Едва ли ще ви хареса филм, в който не се случва нищо необичайно. Е, в живота по-често е така.

Здравословно е

Негативните мисли, като усещането за безизходица, липсата на контрол върху събитията, страхът, че утре или следващата година светът ще свърши, роботите ще ви вземат работата или уменията ви ще станат излишни, предизвикват добре изследвана реакция на стрес в тялото. Веществата, които се отделят в такива случаи могат да навредят на здравето на органите ви, а и ще блокират креативните ви способности. Ще мислите за „края“ като за нещо неизбежно. От друга страна, позитивната нагласа води до друг биохимичен отговор, който ще ви накара да се чувствате спокойни и ще можете да се фокусирате върху решаването на истинските проблеми.

Обществено полезно е

Тъй като живеем във все по-глобализиран свят с бързо движеща се информация, става все по-явно, че за да изградим по-добро бъдеще за цялото човечество, се налага да работим заедно и да гледаме в една посока. Предизвикателствата, пред които сме изправени като цивилизация, днес може да ни се струват непреодолими, но това е израз на песимизма ни. Видът ни е оцелял и доминира планетата защото може да решава на пръв поглед нерешими проблеми и да се кооперира. Да, разбра се, че няма да бъде лесно, но едва ли предците ни са водили лесен живот. Макар сега да сме свидетели на безпрецедентен прогрес и развитие, които понякога предизвикват страх, нашата суперсила, като вид, е именно способността ни заедно да се справяме с предизвикателства.

Когато мислим за бъдещето, трябва да си напомняме, че позитивната нагласа е това, което ни води напред и позволява да се развиваме и че ние имаме контрол върху живота си и имаме глас като граждани. Ако си представяме прекрасно, оптимистично бъдеще, е по-вероятно да го направим именно такова.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!