
изгледи
Успешно изолирано през 1926 г., това вещество се е доказало като едно от най-важните за правилното функциониране на имунната ни система.
През далечната 1910 г. японският учен на име Уметаро Сузуки прави откритие, което може да промени парадигмата на храненето. Докато анализира оризови трици, Сузуки открива съединение, което е напълно непознато по онова време. Първоначално го нарича беринова киселина, тъй като може да бъде ключов фактор при лечението на бери-бери. С течение на годините обаче то официално ще бъде наречено тиамин.
Днес тиаминът е една от най-продаваните добавки в света. Значителните му ползи за здравето и благосъстоянието означават, че той играе съществена роля в ежедневието ни. Но кои са най-важните функции на това вещество и в кои храни можем да намерим тиамин. Или, както го познаваме по-разговорно, витамин B1.
Функции на тиамина
Благодарение на ролята си на коензим, тиаминът позволява реакции, отговорни за превръщането на въглехидратите в енергия. Това е жизненоважно за функционирането на енергоемки органи, като мозъка и сърцето. Без достатъчно тиамин, тялото не може адекватно да произвежда необходимата му енергия.
Освен това, той играе ключова роля в нервната проводимост и мускулната функция. Необходим е за синтеза на невротрансмитери и за правилното функциониране на централната и периферната нервна система. Следователно, дефицитът може да причини умора, раздразнителност, объркване, неврологични проблеми и дори сериозни заболявания като бери-бери или синдром на Вернике-Корсаков.
Кои храни съдържат тиамин?
Сред най-богатите източници на тиамин са пълнозърнестите храни, като кафяв ориз, овес и пълнозърнеста пшеница. Този витамин е изобилен и в бобовите растения, като леща и нахут. Ядките и семената, особено слънчогледовите семки, са други важни източници. Присъствието му в балансирана диета осигурява правилното функциониране на нервната система. Тиаминът се среща в животинските продукти, макар и в по-умерени количества. Свинското месо, особено свинското филе, е едно от месата с най-високо съдържание на този витамин. Други храни, които го съдържат, са яйца, черен дроб и някои риби. Струва си да се отбележи, че много преработени храни, като хляб и зърнени закуски, са обогатени с тиамин. Те помагат предимно за предотвратяване на дефицити, особено при диети, при които се консумират недостатъчни пресни храни.
Коментари
:брой коментар