menu
Странните животни на Австралия
Странните животни на Австралия
Континентът от „долната страна“ на Земята е дом на много необичайни животни, сред които някои опасно отровни, но и неочаквано симпатични.

Странните животни на Австралия

Независимо дали някога сте били в Австралия, или не, със сигурност знаете, че там се срещат уникални животни, някои от които не живеят никъде другаде, а пък други може да предизвикат крайно неприятни емоции, ако ви доближат твърде много.

География

Австралия  е била част от континента Гондвана, заедно с Индия, Мадагаскар и Антарктида и се е отделила от останалата част на сушата преди над 100 милиони години. В резултат, повечето организми там са се развивали самостоятелно, в изолация, и това е една от причините те да са толкова уникални. Важни са и специфичният климат, както и липсата на особено големи хищници, което позволило животинските популации да процъфтяват. Океаните около Австралия са богати на биоразнообразие, а на изток от континента се намира известният Голям бариерен риф, където съжителстват милиони морски животни, много от които също са уникални.

Биоразнообразие

От над 300 вида сухоземни бозайници в Австралия, 90 процента се срешат само там. 70 процента от птиците и 90 процента от влечугите също са ендемични за континента. Австралия е дом животните птицечовка и ехидна – бозайници, които снасят яйца, на птицата казуар и на един вид симпатично малко пингвинче. Там се срещат торбести бозайници, като коала и кенгуру, които са едни от най-древните видове бозайници на света и са най-разнообразни в Австралия.

Опасности

Австралия е дом на едни от най-опасните животни в света. Всички 31 вида змии, които се срещат там са отровни, сред тях е и най-отровната змия на света – тайпанът. Отровата, която отделя само от едно ухапван може да убие около 25 души.

В Австралия живее и най-отровният паяк, познат на света. За нещастие на местните, той не само, че е агресивен, но обитава градски и крайградски райони.

Във водите около континента пък ще попаднете и на един вид отровна медуза, чието ужилване освен че може да ви убие, е и изключително болезнено.

Там плува и един малък красив октопод, който може да ви парализира за 10 минути.

Кенгуру, разбира се

Безспорно най-известните животни на Австралия са кенгурата, които спадат към торбестите бозайници. Познати са ни 60 вида, които се срешат само в Австралия, Тасмания и някои близки острови. Кенгурата са тревопасни, живеят в групи, наречени „тълпи“ и след като родят малките си, ги доизносват в торбата за период, достигащ до над една година. Кенгурата са широко разпространени, но хората постепенни го изтласкват от хабитатите им. Месото им е популярно и често се ловуват за храна.

Макар Австралия да се намира на другия край на света, този континент е привлекателен с необичайните си животни, повечето от които не можем да срещнем никъде другаде. Една част от тях са заплашени от разрастващата се човешка дейност, а други успяват някак да устоят на натиска, несъмнено с помощта на различни природозащитни организации, но най-важно е желанието на хората да опазят уникалното биоразнообразие. Опознавайки животните на Австралия, научаваме повече и за механизмите по които еволюира животът поради изолираността на континента от останалия свят.

 

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!