menu
Приказна природа – Седемте рилски езера
Приказна природа – Седемте рилски езера
Красотите на България!

Най-посещаваните езера от туриски и гости от цял свят. Те са разположени в Дамгаския дял на Северозападна Рила и са наместени терасовидно между 2095 и 2535 м. Самите езера са поместени по вдлъбнатини по склона на планината, като са завързани помежду си чрез рекички и поточета – и се образуват малки водоскоци и водопади.

До местноста може да се стига и с лифт, който се намира на 4 км от Паничище, а до там стигате напълно спокойно с автомобила си.

А сега да уточним и кои са 7-те езера: първите три са Сълзата, Окото и Бъбрека, като те трите се оттичат в Близнака и накрая водата последователно достига и последните три: Трилистника, Рибното и Долното. През последните две се наблюдава по-мощен воден поток, изтичайки дава началото на река Джерман. Имената на самите езера отбелязват особености на всяко по отделно. Като например най-високото езеро носи името Сълзата поради прозрачността си. След него се нарежда Окото, което е с овална форма и е най-дълбокото циркусно езеро в цялата страна с дълбочина от 37,5м. А пък езерото с най-стръмните брегове е Бъбрека. Най-голямото по площ пък е Близкана, а интересен факт за Трилистника е, че формата му е неправилна и има невисоки брегове. Плиткото езеро е Рибното и на неговия североизточен бряг е разположена и хижа „Седемте езера”. А най-ниското езеро е и последното – Долното.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!