menu
Потъналите кораби на 20 век
Потъналите кораби на 20 век
Корабокрушенията не са само част от филмите и книгите.

Потъналите кораби на 20 век

Най-известния кораб, не достигнал до крайната си точка си разбира се е Титаник, който поема на първото си пътуване от Саутхемптън до Ню Йорк през април 1912 г. По пътя си се сблъсква с айсберг и потъва в Северния Атлантик. Над 1500 от 2208 пътници намират смъртта си в студените води на океана, като повечето от тях загиват от хипотермия.

Това обаче далеч не е единствения такъв случай. С увеличаване на морския трафик, все повече хора се качват на презокеански лайнери, без да знаят, че поемат на последното си пътуване.

„Лузитания“

Считан за най-луксозния кораб за времето си, с дължина 238 метра, през 1915 г. тя пътува от Ню Йорк до Ливърпул, когато е ударена от немска подводница. На борда загиват 1200 души, а потъването ѝ се смята за част от причините за включването на американците в Първата световна война.

„Императрицата на Ирландия“

Това е втората по големина трагедия след Титаник. Този 168 метров кораб, задвижван с парни двигатели, пътувал между Квебек и Ливърпул. Потъва в Река Сейнт Лорънс през май 1914 г. заедно с 1000 души.

Трагедията се случва в условия на гъста мъгла и студ, поради което не могли да се спуснат всички спасителни лодки. В последвалото объркване, екипажът допуснал още няколко грешки, които се считат за причина за събитията.

„Карпатия“

Това е корабът, отзовал се на сигналите за помощ от Титаник. Неговата съдба е подобна. През 1917 г. докато плава между Ливърпул и Бостън е потопен от немска подводница.

„Моро Касъл“

150 метров параход, извършвал пътувания между Америка и Хавана. През септември 1934 г. на него загиват над 400 души. Предполага се, че трагедията е причинена от пожар, избухнал в библиотеката и обхванал целия кораб. Поради лошите метеорологични условия и наличието на силно запалими материали на кораба, както и неадекватните действия на екипажа, едва 12 спасителни лодки били спуснати.

„Андреа Дория“

Първата трагедия в морето, причинена от неправилно разчитане на радарната информация. Италианският лайнер с дължина 212 метра пътувал към Ню Йорк през юли 1956 г. В условията на гъста мъгла,  близо до Нантъкет, се сблъсква с шведския пасажерски кораб „Стокхолм“. Загинали 52 души, а повече от 1600 били спасени благодарение на бързата реакция на екипажите.

„Естония“

Това е 165 метров кораб, плаващ в Балтийско море, от 1980 г. до 1993 г. Потъва при пътуване между Талин и Стокхолм през 1994 г., когато се обръща на десния си борд. Загиват над 800 души, като едва 137 са спасени. Счита се, че това се случва поради изключително тежките условия в морето и е една от малкото подобни трагедии от края на 20 век.

Повечето инциденти, довели до потъване на кораби дори в 20 век са причинени от човешки грешки в комбинация с метеорологичните условия. Въпреки развитието на технологиите, океанът си остава опасна и непредвидима територия.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!