menu
Ползата от спорта за ума
Ползата от спорта за ума
Тренировките са полезни не само за здравето на тялото.

Ползата от спорта за ума

Движението и редовните тренировки са полезни за сърдечно-съдовата система, за поддържането на когнитивните способности, а също и за умственото здраве. Според последните изследвания, спортът и редовните упражнения, особено когато повишават пулса и ни изпотяват, помагат и при по-сериозни състояния, като депресия и тревожност. Целенасочените тренировки подобряват симптомите на редица състояния и допринасят за по-пълноценния живот на хората, борещи се с тези заболявания, но спортът ще окаже положително влияние върху умственото здраве на всеки от нас.

Малко физиология

Когато спортуваме, налагаме на тялото си да излезе от „обикновеното“ си състояние, поставяме го в необичайни, екстремни за него условия и откровено го затрудняваме. Това  го кара да включва различни механизми, за да се справи със ситуацията, запазвайки хомеостазата си – постоянното състояние на органите и системите, което ни поддържа живи. Отделят се ендорфини, които помагат за регулация на хормоните кортизол и адреналин, част от реакцията на стрес. След 30-40 минутна тренировка, както знаят всички трениращи, се чувстваме спокойни и дори щастливи. Усещането трае няколко часа и може драстично да промени начина, по който възприемаме света около нас.

Когато стресовите хормони са балансирани, а ние сме щастливи, това ще се отрази и на възприятието ни за самите себе си. Спортуването изисква усилие и дисциплина, така че ще подобрим и самочувствието си, знаейки, че успяваме да спазваме обещанието си да излезем и да потренираме, дори ако не ни се иска.

Докато спортуваме, се налага да се концентрираме върху това, което вършим и така прочистваме ума си от притесненията и тревогите си, а може да ни хрумнат и нови идеи. Спортът подобрява и креативността, а от там – способността за решаване на проблеми.

Тревожност и депресия

Според проучванията, спортът може да окаже цялостно положително влияние върху пациенти с депресия или страдащи от тревожност. Тези състояния могат да се управляват с медикаменти, но резултатите на пациентите се подобряват значително, ако практикуват редовно спорт.

Зависимости

Хората страдащи от зависимости също се влияят добре от спорта, а в много случаи той е и начин да скъсат със зависимостта си. Изследванията показват, че тийнейджърите, които практикуват колективни спортове и са част от отбор по-рядко развиват зависимост към цигари или канабис.

Тежки умствени заболявания

Според данните, спортът помага за подобряване на състоянието на пациенти страдащи от тежки умствени разстройства като шизофрения. Макар влиянието му да е ограничено, все пак се наблюдава подобрение при част от симптомите.

Спортът съпътства човечеството от началото на цивилизацията и за това има много добра причина: в хода на цялата човешка еволюция, видът ни е прекарвал по-голям част от времето си в движение, а реакциите, свързани с бягство или борба са дълбоко вплетени в целия ни метаболизъм и изискват да сме способни да се адаптираме към бързо променящи се условия. Днес светът ни е такъв, че предполага по-малко движение, но с напредъка на науката откриваме колко ценно е за телата и умовете ни да изпитваме силите си и да полагаме усилия. Все повече хора избират да прекарват част от свободното си време с спорт и не е далеч времето, когато ще превърнем спорта в обичайна част от ежедневието си.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!