menu
Неочакван интернет сленг
Неочакван интернет сленг
Знаем ли какво означават думите, които ежедневно използваме, за да обозначим концепции, свързани с интернет.

Неочакван интернет сленг

Интернет е прекрасно място, което, ако сте родени след 90-те години на 20 век, вероятно възприемате като даденост и дори необходимост. Интернет неусетно промени из основи обществото ни, а се наложи да измислим и нови думи, които да ни помагат да се ориентираме във виртуалната среда. Някои от тях първоначално имат съвсем различен смисъл, а новото им значение е плод на колективните усилия на цялото глобално общество.

Уай-фай

Популярно и като „Ви-фи“ в България. Няма човек, който да не знае, че уай-фай е технологията, позволяваща ни да имаме безжичен достъп до интернет. Повечето хора обаче смятат, че wi-fi значи нещо конкретно, дори има няколко предложения за думата, които обикалят пространството и озадачават поколението, което не помни модемите. Истината е скучна. Уай-фай е просто удобно буквено съчетание, което създателите на технологията използват, за да обозначат стандарт IEEE 802.11 х. Едва впоследствие, „wi придобива значение на „wireless, тоест „безжичен“ и от там – объркването.

Спам

Наясно сме, че това са нежеланите съобщения, които получаваме по имейла или по останалите комуникационни канали, които ползваме. „Спам“ обаче е марка консервирано месо, произвеждано в САЩ и широко консумирано по света още от 30-те години на 20 век. През 70-те години, комиците от Монти Пайтън изиграват скеч, в който всички ястия от менюто на един ресторант съдържат спам и от това произтичат разни забавни недоразумения. Десетилетие по-късно, думата е използвана по аналогия със скеча, за да обозначи нежелани, но постоянно натрапвани имейл съобщения. Днес, за по-голяма част от света, „спам“ значи точно това.

Меме

Правилното произношение на думата е „мийм“, но едва ли някой се вълнува. В оригинал, концепцията произхожда от работата на Ричард Докинс, който прави паралел между култура и генетика и нарича „миймове“ елементи или идеи от културата, които се разпространяват, еволюират и мутират сами, подобно на гените. В 21 век концепцията се трансформира в познатите ни забавни картинки с текст. Днес всеки знае какво е „меме“ и въпреки че паралелът е размит, все пак меме-тата си имат собствен живот из дълбините на интернет.

Гугъл

Най-популярната търсачка в света през далечната 1998 г. е била иновативен старт-ъп, който тепърва е трябвало да доказва ползата си. „Googol” е името на числото 1, последвано от 100 нули и точно така създателите на Гугъл искали да кръстят компанията си, за да направят асоциация с огромния обем информация, която търсачката може да намери. Направили правописна грешка при регистрирането на домейна и благодарение на тази историческа случайност, компанията получила оригиналното и вече емблематично име „Google”.

Интернет пространството е източник на вдъхновяващи идеи и неочаквани обрати, а технологията, която стои зад него го превръща в поле за експерименти на нови и оригинални концепции, които помагат за прогреса на цивилизацията. Връщайки се назад към началото на технологията, с изумление ще установим, че еволюцията на интернет и свързаните с него обществени и културни особености е бърза, уникална и съвсем неочаквана.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!