menu
Над 50 % от случаите на рак са предотвратими
Над 50 % от случаите на рак са предотвратими
Грижата за личното здраве се оказва най-важният фактор.

Ново изследване показва в проценти какво значение имат различните компоненти за здравето ни. 

7 % околна среда

36 % лично поведение 

24 % социални условия

22 собствена генетика и биология

11 % грижа в здравната система

Хората имат склонността да приписват по-голямо значение на средата и на здравната система, но се оказва, че най-голямо значение има личното поведение. Искат да прехвърлят отговорността на някой друг. По-лесно е друг да бъде виновен за нашето страдание, вместо сами да поемем отговорност за него.

В Европа и в Америка хората срадат предимно от сърдечно-съдови заболявания, диабет и рак. За тези заболявания основно значение има начинът на живот, който води човек. Над 50 % от случаите на рак са предотвратими. Основни рискови фактори са тютюнопушенето, консумацията на алкохол и нездравословното хранене, което води и надномерно тегло и затлъстяване, както и до хранителни дефиците на важни витамини и минерали. Обездвижването също е значим фактор.

Лекарите трябва да учат пациентите си, че най-голямо значение за личното им здраве има тяхното поведение. Те самите, а не някой друг или системата, има главната отговорност за тяхното здраве. Воденето на здравословен начин на живот, без вредни навици е в основата на благосъстоянието и дълголетието. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!