menu
Китаец е екстрадиран в Малави заради расистки видеоклипове
Китаец е екстрадиран в Малави заради расистки видеоклипове
Китаец е екстрадиран в Малави заради расистки видеоклипове

Замбия екстрадира китайски режисьор в съседна Малави, за да се изправи срещу обвинения, свързани с расизъм и детска експлоатация.

 

Лу Ке e жител на Малави, когато e разобличен от BBC Africa Eye, което съобщи, че е използвал местни деца за заснемане на персонализирани видеоклипове, някои от които с расистко съдържание.

 

Видеоклиповете могат да бъдат закупени на цена до $70 (£55) в китайските социални медии и интернет платформи.

Лу Ке отрича да е правил унизителни видеоклиповe и казва, че ги е направил, за да разпространи китайската култура сред местната общност.

 

Полицията на Малави започна разследване през юни, но не успява да арестува китайския режисьор, тъй като не може да бъде открит. 

 

Лу Ке беше задържан миналия месец в Замбия и глобен за незаконно влизане.

Главният прокурор на Малави Табо Чакака Ниренда потвърди пред BBC, че той е бил екстрадиран. Той добави, че китайският гражданин трябва да се яви в съда в понеделник в съответствие с процедурите. 

 

Документалният филм на BBC Africa Eye доведе до обещание от Китай да вземе мерки срещу онлайн расизма срещу африканците, съобщи South China Morning Post.

 

Също така след филма социалните медийни платформи, популярни в Китай, предприеха стъпки, за да предотвратят разпространението на унизителни видеоклипове от Африка. 

В един от видеоклиповете, заснети в Малави и видяни от BBC, група малки деца са накарани да скандират на китайски - "Аз съм черно чудовище. Коефициентът ми на интелигентност е нисък", очевидно не осъзнавайки какво казват. Докато беше тайно заснет от журналист под прикритие, представящ се за потенциален купувач, Лу Ке признава и след това веднага отрича да е направил видеото.ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!