menu
Какво са ГМО храните
Какво са ГМО храните
Знаме ли наистина какво се крие зад плашещото съкращение „ГМО“?

Какво са ГМО храните

Повечето хора свързват генно модифицираните организми с рекламите на продукти не съдържащи такива или пък с кампаниите на природозащитниците против тях. Но ГМО са нещо по-сложно и далеч не толкова страшно.

Естествени ГМО

Откакто хората започват да опитомяват различни растения и животни за нуждите си, започва и генното модифициране. Гените на един организъм, най-общо казано, определят какви протеини ще има този организъм и как ще се подреждат. Чрез селекция, продължила десетки хиляди години например, хората модифицират гените на вълците в съвременните стотици разнообразни породи кучета. Съвременната версия е просто краткият път.

Генетика от 20 век

В средата на 20 век започва директното променяне на гени, най-често бактерии или растения. Учените впрягат всичко, което знаят за гените, за да разрешат някои проблеми на съвременната цивилизация. От 1982 г. насам, инсулинът, който помага на диабетиците се произвежда от ГМО бактерии. Днес повечето антибиотици се синтезират от бактерии с добавени гени за тях, защото е просто, бързо и евтино. Започват да се отглеждат първите домати с добавени гени за устойчивост, създават се царевица и соя, способни сами да произвеждат инсектицид, създава се пшеница устойчива на хербициди. Всичко това допринася за развитието на земеделието, а от там и на икономиките на страните.

Екологични притеснения

С първите успехи, които излизат извън лабораториите, идват и първите притеснения – относно безопасността и влиянието на такива растения върху дивата природа. Различни екологични групи и учени изискват създаване на закони и такива се въвеждат в повечето развити страни. Въпреки притесненията, до този момент няма никакви негативни последици от използването на генно променена храна никъде по света.

Успехите

От началото на 21 век, в Индия се отглежда генно променен памук, който е по-устойчив на вредители и на местния климат. Това допринася за изхранването на цели села, които иначе биха изгубили реколтата си.

Създаден е и златният ориз, който може да набави витамин А на страдащото от недохранване население на Африка, където годишно над половин милион души умират или ослепяват от липсата на този витамин.

Работи се успешно по сортове житни, картофи и соя, които издържат на суша, инсектициди или хербициди, като едновременно с това дават и по-високи добиви.

Митове за ГМО

Основната причина за общественото недоволство относно използването на ГМО е липсата на адекватна информация  по темата. Разбира се, рискове има, както и злоупотреби, но днес науката е категорична: генно модифицираните организми са безопасни и използването им не носи никакъв риск за здравето или околната среда.

Нещо повече – те могат да помогнат за запазването на диви екосистеми, при увеличение на нуждите от храна, тъй като носят по-високи добиви.

Могат и да помогнат на развиващите се страни.

В условията на нарастващо неленения в световен мащаб, ГМО могат да донесат повече полза отколкото вреда и е нужно да сме добре информирани относно развитието и използването им, за да вземем правилните решения.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!