menu
Каква е ролята на хранителните добавки по отношение на здравето?
Каква е ролята на хранителните добавки по отношение на здравето?
Често на хранителните добавки се приписват какви ли не качества и лечебни свойства. Къде е истината? Могат ли те все пак да помогнат в превенцията на различни заболявания?

Изследванията показват, че телата ни се нуждаят от голямо разнообразие от хранителни вещества, за да останат здрави. Витамини като витамин C и D и минерали като калций и желязо са от съществено значение за нашето здраве.

Последните проучвания също подкрепят ролята на антиоксидантите, като фитохимикалите, открити в растенията. Те могат да поддържат клетките ни здрави и да намалят риска от заболяване.

Има ли смисъл в изолирането на тези вещества и приемането им под формата на хранителни добавки? Това бърз и лесен начин ли е за добро здраве?

Клиничният диетолог Хейли Гейл казва, че има добавки, които могат да повишат нивото  на определени полезни хранителни вещества в организма, но истинският път към здравето е много по-прост от това. Според него много по-важно човек да има здравословни хранителни навици, вместо да компенсира с добавки.

Кога има смисъл от добавките?

Най-добрият начин да получите хранителни вещества е чрез храната, ако имате недостиг на дадено вещество, хранителна добавка може да помогне. Ако се притеснявате, че имате хранителен дефицит, говорете с Вашия лекар, преди да вземете добавки.

Ето какво трябва да знаете за най-популярните добавки:

Витамин D. Много хора не получават достатъчно витамин D. Ако не получавате достатъчно от него, тялото ви не може да абсорбира калция добре, а костите ви се нуждаят от калций.

Не започвайте просто да приемате витамин D. Вашият лекар може да тества нивото ви на витамин D и ако имате нужда, да назначи приемът му под формата на добавка.

B12. Витамин B12 поддържа нервите и кръвните клетки здрави и предотвратява анемията, която може да ви накара да се чувствате слаби и уморени. Повечето хора, които ядат месо или млечни продукти, получават достатъчно B12 от диетата си. Хората, които са вегани, може да се наложи да приемат добавка B12.

Мултивитамини. Ако смятате, че не се храните пълноценно и разнообразно, мултивитамините може да ви помогнат да компенсирате.

Имайте предвид, че много водоразтворими добавки в крайна сметка се отделят с урината ви, така че парите ви буквално отиват направо в тоалетната.

 

Омега 3 мазнини. Тези здравословни мазнини се намират например в мазна риба като сьомга и в семена като лененото семе. Омега 3 маслата съдържат две ценни мастни киселини: ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA). Проучванията показват, че EPA и DHA могат да намалят риска от рак и други заболявания.

Много храни са с противовъзпалителни свойства, например куркума и джинджифил. Включването им като част от вашата диета е по-добро от добавките. Извличането на хранителното вещество от неговия растителен гостоприемник унищожава някои от ползите му за здравето. С други думи, необходимо е да се яде цялото растение, а не само даден микроелемент.

Яжте растения от всички цветове

Всеки цвят на храната сигнализира за различен полезен антиоксидант. Доказано е, че растителната диета, богата на зеленчуци, пълнозърнести храни и плодове, намалява риска от рак по начин, по който добавките не го правят.

Уверете се, че две трети от всяко хранене е съставено от растения. Останалата една трета трябва да бъде животински протеин или растителен протеин. За да сте сигурни, че получавате възможно най-много хранителни вещества, обърнете внимание на цветовете.

Поставете си за цел да имате три различни цвята плодове и зеленчуци в чинията си на обяд и на вечеря. Ако се постараете да разнообразявате диетата си по този начин, това ще ви даде много повече хранителни вещества, отколкото една добавка.

Обобщението е, че много по-добре е да се постараете да си набавяте всички витамини, минерали и микроелементи по естествен начин чрез храната. Добавките имат своя смисъл в по-особени ситуации когато това е невъзможно – при различни заболявания, хранителни алергии и т. н. Те не бива да се ползват като заместител на разнообразното и балансирано хранене – предупреждение, което ще срещнете и на самата им опаковка. 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!