menu
Как неусетно вредим на самочувствието си
Как неусетно вредим на самочувствието си
Понякога създаваме вредни навици без да искаме.

Как неусетно вредим на самочувствието си

Самочувствието е сложна концепция, но психолозите са съгласни, че то е важно за емоционалното ни здраве, успеха и развитието ни в живота, а от там и за цялостното ни щастие и благополучие. Самочувствието е „репутацията“, която имаме пред самите себе си. Прекалено високото или прекалено ниското самочувствие могат да са еднакво контрапродуктивни и обикновено зад тях се крият по-сериозни проблеми. Но има няколко други начини, по които сами вредим на самочувствието си, без да има никаква причина, освен една особеност на мозъците ни – те обичат да градят навици и превръщат в такива всяко повтарящо се поведение, дори мислене и няма никакво значение колко е полезно или вредно. Ето няколко примера.

Оплаквате се от трудностите, които срещате

Всеки има нужда да си го “излее“ от време на време, живеем в стресиращ свят. Но когато непрекъснато наблягаме на затрудненията, които изпитваме, дискомфортът от тях се превръща в страдание, а това има директен ефект върху усещането ни за самите себе си. Какво мислите за човек, който е постоянно измъчен и се проваля? Ако вие сте този човек, нормално е да започнете да се харесвате по-малко.

Търсите помощ

Отново невинно действие – ние живеем в общество и е приемливо да искате помощ. Но ако го правите постоянно, скоро ще започнете да смятате, че не умеете нищо сами и винаги някой трябва да ви оказва съдействие. Разбира се, че няма да имате високо мнение за такъв неспособен човек, нали?

Избягвате да вършите неща, от които се страхувате

Естествено е да изпитваме страх в различни ситуации; това е реакция, която е спасявала предците ни, а и нас неведнъж. Когато обаче започнете да поставяте такива страхове в центъра на живота си, мозъкът ви ще започне да ви „изненадва“ с тази емоция по-често и ще се окажете затворени в свят на болка и ограничения, който съществува само във вашата глава. Харесвате ли такъв човек?

Отлагате

Ако си въобразявате, че ще се справите с нещо, но в реалността не се получава така, сблъсъкът между двете представи ще ви накара да отлагате да действате и ще блокира цялата ви креативна енергия. Защо да се опитвате, като няма да стане? Разбира се това рефлектира върху самочувствието ви и вие ставате човек, който не може нищо.

Казвате „да“ постоянно

На пръв поглед така ще бъдете по-добре приети, а и е по-лесно да се съгласите. Когато това се превърне в модел на поведение, се получава остро разминаване между желанията и действията ви и това отново ви превръща, за вас самите, в човек-„безгръбначно“. Вие бихте ли уважавали човек, който не може да се застъпи за себе си?

Предавате се

Отказвайки се прекалено бързо, губите възможността да научите нещо ново, а и да успеете. Никой не харесва хора, които се отказват лесно, така че ако това сте вие, очаквайте, че самочувствието ви ще пострада.

Лесно е да саботираме сами себе си, а с натрупването на опит успяваме да рационализираме някои неща и да се убедим, че има реална причина за ниското ни самочувствие. Разпознавайки тези модели и с малко целенасочено усилие, ще избегнем възможността да променим мнението си за самите себе си в негативна посока.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!