menu
Как да се предпазим от идващите горещи дни
Как да се предпазим от идващите горещи дни
Какво да правим, за да се предпазим от горещото време?

Изследванията показват, че човешкото тяло обикновено издържа 1 час при 71о С, 49 минути при 82о С, 33 минути при 93о С, а на 104о С само 26 минути. Точно поради тази причина трябва да спазваме някои ограничения в тези горещи летни дни, а ето и няколко съвета, които може да използвате в летния сезон.

Употреба на повече течности в топлите дни

Горещините засягат много важен орган в нашето тяло – сърцето и затова е препоръчително да се употребва по-голямо количество вода. Световната здравна организация съветва да се пие по 2,9 литра течности за мъжкия пол и до 2,2 за женския. Друго питие, което е добро решение е айрянът, а прилив на витамини ще получите от плодовете и зеленчуците, които консумирате.

Приемът на течности доста зависи и от здравословното състояние на човека. Топлината през летния сезон е провокация дори и за здравите хора. Хората пък, които са със сърдечно-съдови проблеми трябва да внимават изключтелно много.

Има и напитки които затрудняват нормалните функции на сърцето и това са алкохолът, започвайки от бирата и стигайки до аперативите с концентрати – точно по тази причина е нужно да се ограничат.

Интересен факт е, че топлият чай през горещите дни намалява топлоотделянето – не утолява жаждата като водата, но намалява разликата между температурата навън и тази на тялоло. Пиенето на студената вода пък стресира лигавицата на стомаха и може се разболеем, а кафето дехидратира тялото и не е препоръчително да наблягаме на него. Любимият сладолед на всички е препоръчителен, но е хубаво да се наблегне на този с бял цвят.

Поддържане на тялото хладно и хидратирано

Хората които са хипертоници – трябва да внимават много с кръвното си и да не стоят дълго време на слънце, когато е горещо. Нормалната температура, която трябва да бъде в затворено помещение е 28 градуса.  Ако не е възможно да поддържате хладно в дома си, поне се опитайте да прекарате по 2-3 часа на хладно. Обличайте сводобни дрехи, които да са в светли цветове. Носете широка шапка или с козирка и слънчеви очила. Ако е възможно, използвайте леки чаршафи. Храната трябва да бъде по-малко и рядко – храни, богати на протеин.

Какво да правим когато тръгваме на път

Повече почивки, с цел ободряване и охлаждане. Температурата в автомобила не трябва да е много по-различна от тази отвън. Амплитудата между вън и в колата трябва да бъде не повече от 8 градуса.

Излагайте се на слънчевите лъчи рано сутрин или в следобедните часове и защитавайте кожата си.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!