menu
Грип - всичко, което трябва да знаете за него
Грип - всичко, което трябва да знаете за него
Грипът се активизира у нас обикновено през ноември, а ваксинациите срещу него започват от края на септември.

В една типична година грипният сезон настъпва от есента и трае до ранна пролет. Тежестта на заболяването варира според хората, но пандемията от COVID-19 придава допълнителна важност на защитата ни, защото и при двата вируса заболеваемостта нараства през идващите месеци.

Каква е разликата между настинка и грип?

Обикновената настинка и грипът може да изглеждат подобни в началото. И двете са респираторни заболявания и могат да причинят подобни симптоми, но различни вируси причиняват тези две състояния.

Вашите симптоми могат да ви помогнат да разберете разликата между тях. И настинката, и грипът имат няколко общи симптома.

Хората с двете заболявания често изпитват:

 • хрема или запушен нос
 • кихане
 • болки в тялото
 • обща умора

По правило симптомите на грип са по-тежки от симптомите на настинка.

Друга различна разлика между двете е колко сериозно се боледува. Настинките рядко причиняват други здравословни проблеми, докато грипът може да доведе до:

 • синузит
 • ушни инфекции
 • пневмония
 • сепсис

Вашият лекар ще проведе тестове, които могат да помогнат да се определи какво стои зад вашите симптоми.

Симптомите на настинка и грип също трябва да се третират внимателно поради припокриването им със симптомите на COVID-19.

Приемането на противогрипни медикаменти в началото на цикъла на вируса може да помогне за намаляване на тежестта на заболяването и да съкрати времето, през което сте болни. Почивката и хидратацията също са полезни за хората с грип.

Каква е разликата между грипа и COVID-19?

Симптомите на COVID-19, грипа и алергиите имат известно припокриване, но често са различни. Основните симптоми на COVID-19 са:

 • умора
 • висока температура
 • кашлица
 • задух

Кихането не е типично.

Симптомите на грипа са подобни на тези на COVID-19, включително треска и болки в тялото. Но може да не намерите задух като симптом при грип. Симптомите на алергията обикновено са по-хронични и включват кихане, кашляне и хрипове.

Какви са симптомите на грипа?

Ето някои от често срещаните симптоми на грип:

Висока температура

Грипът почти винаги причинява повишаване на телесната температура. Това също е известно като треска. Повечето свързани с грипа трески варират от ниска температура около 37,8°C до много висока около 40°C.

Въпреки че е тревожно, не е необичайно малките деца да имат по-висока температура от възрастните. Ако подозирате, че детето ви има грип, посетете неговия лекар.

Може да почувствате „треска“, когато имате повишена температура. Признаците включват втрисане, изпотяване или студ въпреки високата телесна температура. Повечето трески продължават по-малко от 1 седмица, обикновено около 3 до 4 дни.

Кашлица

Сухата, упорита кашлица е често срещана при грипа. Кашлицата може да се влоши, да стане болезнена. Понякога може да почувствате задух или дискомфорт в гърдите през това време. Много често кашлицата, свързана с грип, може да продължи около 2 седмици.

Мускулни болки

Мускулните болки, свързани с грип, са най-чести във врата, гърба, ръцете и краката. Те често могат да бъдат тежки, което затруднява движението дори когато се опитвате да изпълнявате основни задачи.

Главоболие

Вашият първи симптом на грип може да бъде силно главоболие. Понякога симптомите, включително чувствителност към светлина и звук, вървят заедно с главоболието.

Умора

Чувството за умора е не толкова очевиден симптом на грипа. Чувството за общо неразположение може да е признак на много състояния. Тези чувства на умора и отпадналост могат да се появят бързо и да бъдат трудни за преодоляване.

Ваксина срещу грип

Грипът е сериозен вирус, който води до много заболявания всяка година. Не е нужно да сте млади или да имате отслабена имунна система, за да се разболеете тежко от грип. Здравите хора могат да се разболеят от грип и да го разпространят сред приятели и семейство.

В някои случаи грипът може дори да бъде смъртоносен. Смъртните случаи, свързани с грипа, са най-чести при хора на възраст 65 и повече години, но могат да се наблюдават при деца и млади хора.

Най-добрият и ефикасен начин да избегнете грипа и да предотвратите разпространението му е да се ваксинирате срещу грип.

Колкото повече хора се ваксинират срещу грип, толкова по-малко може да се разпространи грипът. Ваксинацията също така помага за груповия имунитет, помагайки за защита на онези, които не могат да получат ваксината по медицински причини.

Ваксинацията също може да помогне за намаляване на тежестта на заболяването, ако в крайна сметка се разболеете от грип.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!