menu
Възможните проблеми с кожата по време на бременност и техните решения
Възможните проблеми с кожата по време на бременност и техните решения
По време на бременност настъпват множество промени в кожата, някои от които могат да се превърнат в проблем.

По време на бременността може да настъпят много промени по кожата ви. Тези промени са свързани с прилив на женски хормони (естроген и прогестерон) в кожните пигменти, кръвоносните съдове, жлезите и вашата имунна система. Тези промени могат да бъдат физиологични или да се проявят като кожни заболявания.

Пигментация

Ще забележите, че цветът на зърната, кожата на гениталиите и центърът на корема ви потъмняват. Съществуващите лунички и бенки потъмняват. По бузите, челото, носа и брадичката ви може да се появи тъмно петно, наречено мелазма („маска на бременността“).​ Тук меланиновите отлагания се увеличават в повърхностната и средната част на кожата. За щастие пигментът изчезва след раждането.

Много жени обикновено имат слаба бяла линия (наречена linea alba), минаваща от пъпа им до центъра на срамната кост. През втория триместър тази линея алба може да потъмнее. Нарича се linea nigra. При някои жени линията се простира и нагоре от пъпа. Linea nigra е по-тъмна при жени с по-тъмна кожа и обикновено изсветлява няколко месеца след раждането.

Има друго състояние с локализирана пигментация на подмишниците и слабините, наречено acanthosis nigricans, при което кожата е удебелена и тъмна.

Стрии

Разтягането и раздуването на корема води до разцепване на кожата. Тези разделени линии се наричат ​​striae gravidarum или просто стрии.

Това са лилави вълнообразни линии, които се появяват по корема, гърдите, бедрата и слабините. След раждането те стават по-бледи на цвят, но ивиците остават като постоянни белези. Използвайте качествени овлажняващи кремове през цялата бременност, за да намалите броя им.

Промени в кръвоносните съдове

Промените, свързани с кръвоносните съдове, се проявяват като зачервяване на дланите, известно като палмарен еритем; венозни разширения на краката, съдови бучки по венците и „паякообразни невуси“ или пролиферация на кръвоносни съдове по лицето и гърдите.

Увеличеният обем на кръвта също кара бузите да поемат привлекателна руменина поради многото кръвоносни съдове точно под повърхността на кожата. В допълнение към това зачервяване, повишената секреция на мастните жлези придава на кожата восъчен блясък. Мнозина виждат това като „блясък на бременността“.

В края на втория или третия триместър може да се появи разширени вени във вулвата и вагината. Това може да причини усещане за „тежест“ в слабините.

Акне 

Повечето жени се потят повече по време на бременност, тъй като техните потни жлези стават по-активни. Особено през третото тримесечие мастните жлези се активират най-много и в резултат можете да развиете пъпки или акне.

Съвети за грижа за кожата по време на бременност

​​Използвайте слънцезащитен крем с широк спектър на лицето си всеки ден, за да предотвратите допълнително потъмняване на пигмента. Избягвайте силното слънце.

SPF факторът или слънцезащитният фактор трябва да бъде поне 15 до 20.

Стриите биха били да са по-малко, ако се носи специално стягащо бельо за бременни. Също може да правите упражнения, за да поддържате мускулите на корема здрави.

Поддържайте изрядна хигиена на кожата на лицето, за да избегнете появата на акне.

Посъветвайте се с вашия лекар, ако получите екзема, тъй като може да се нуждаете от лечение.

Уверете се, че приемате витамини и минерали и то в необходимите количества за бременните жени.

Тежкото акне може да се лекува с антибиотични лосиони, например с еритромицин или клиндамицин. Не използвайте третиноин (Retin-A) крем по време на бременност, тъй като е известно, че причинява множество малформации на бебето.

Намалете приема на храни с много мая, ако имате гъбична генитална инфекция, както и сладките храни.

Осигурете достатъчно сън. От козметиката се придържайте към основните неща като слънцезащитен крем, овлажнител, меки почистващи продукти.

Преди всичко бъдете щастливи и не преяждайте, сякаш ядете за двама. Натрупаните килограми са трудни за сваляне, а допринасят и за образуването на повече стрии.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!