menu
Трябва ли да шофирате по време на епизод на мигрена?
Трябва ли да шофирате по време на епизод на мигрена?
Безопасно ли e да шофирате в такъв момент?

Мигрената е неврологично заболяване, което причинява силно главоболие и други симптоми като гадене, повръщане и чувствителност към светлина, звуци и миризми.

Главоболието, свързано с мигрена, може да бъде изтощително. То може да попречи на хората да ходят на работа или училище, както и да извършват обичайната си рутина.

В един идеален свят няма да седнете зад волана на колата и да шофирате по време на епизод на мигрена. Физическите ограничения и нарушената мисловна способност могат да направят шофирането опасно. Реалността обаче е, че много хора с мигрена трябва все пак да се приберат от работа, да вземат детето след училище или да отидат до лекарския кабинет.

И така, доколко е безопасно  шофирането с мигрена и има ли начини за намаляване на рисковете?

Какво е мигрена?

Въпреки че повече от 10% хората по света страдат от мигрена, тя често се приема погрешно просто като  „лошо главоболие“. Мигрената може да се появява рядко или да е хронична, да напомняза себе си няколко пъти в седмицата или  в месеца. Епизодите могат да продължат часове или дни.

По време на мигренозен епизод хората често имат пулсираща болка от едната или двете страни на главата, която се влошава при движение. Това често ги принуждава да се оттеглят от ежедневието си, докато болката премине.

Може също да има етапи на мигрена преди и след епизода, които причиняват:

 • мозъчна мъгла
 • раздразнителност
 • световъртеж
 • силна умора
 • зрителни нарушения

·   Безопасно ли е да шофирате, ако имате епизод на мигрена?

Въпреки че може да бъде трудно да се избегне шофирането по време на епизод на мигрена, особено ако мигрената ви е хронична и имате чести епизоди, шофирането не се счита за безопасна дейност.

Изследванията на ефектите от мигрената върху шофирането са оскъдни, но има два потенциални проблема: неврологичните симптоми, които се появяват по време на епизод, и страничните ефекти на всички лекарства, които може да приемате за предотвратяване или лечение на епизоди.

Когато Ви предписва лекарство против мигрена, Вашият лекар или фармацевт ще Ви каже дали някое от лекарствата ще Ви ограничи възможността да шофирате. Обичайните лекарства  могат да ви направят замаяни или сънливи.

От Американската фондация за мигрена съветва хората с мигрена да избягват шофиране по време на всеки етап от епизода на мигрена, тъй като симптомите могат внезапно да се влошат.

Как мигрената влияе върху способността ви да шофирате?

Има няколко симптома на мигрена, които могат да направят шофирането опасна дейност.

 Ето някои от най-често срещаните, заедно с това как пречат на шофирането.

Гадене и повръщане

С гаденето е трудно за справите по време на шофиране. Почти невъзможно е да задържите очите си на пътя, а има и опасност да започнете да повръщате.

 Замаяност

Усещането за замаяност е често срещан симптом на мигрената и може да се влоши при чести движения на главата. Този тип вестибуларно нарушение може да затрудни шофирането. Според преглед на изследване от 2020 г., много хора с вестибуларни нарушения казват, че техните симптоми ограничават способността им да шофират.

Зрителни смущения

Ако възникне мигренозен епизод,  може да изпитате зрителни смущения като:

 • мигащи светлина
 • виждане на петна или звездички
 • временна загуба на зрение

Тези смущения могат да повлияят на способността ви да оценявате заобикалящата ви среда по време на шофиране. 

Мозъчна мъгла

Епизодите на мигрена често включват редица когнитивни увреждания, като:

·       загуба на паметта

·       забавен или объркан говор

·     затруднено концентриране

Мозъчната мъгла може да затрудни безопасното придвижване от едно място на друго, докато сте зад волана.

Може да изпитате още:

 • сънлисвост
 • слабост
 • чувствително към звуците и светлините, с които се заобградени в атомобила и на пътя

Ако епизодът на мигрена започне или се влоши, докато сте зад волана, има начини за смекчаване на рисковете.

Какво можете да направите?

Спрете някъде на безопасно място и се опитайте да изчакате докато се почувствате по-добре като затворите очи и си починете или дори поспите.

Паркирайте колата си на безопасно място и се обадете на приятел с молба за превоз или на член на семейството. Можете да повикате такси.

Шофирайте бавно. Включете аварийните светлини или карайте в крайната дясна лента.

Спрете и вземете лекарствата, които имате под ръка или спрете в аптеката за болкоуспокояващи без рецепта. Проверете дали някое от тези лекарства влошава шофирането. Ако можете, консултирайте се с фармацевт.

Отворете прозорците или включете климатика, изключете радиото, сложете слънчеви очила.

Спирайте за чести почивки. 

В крайна сметка, ако имате мигрена и знаете, че е възможен епизод преди или по време на шофиране, помислете за възможностите си и имайте план за това какво можете да направите, за да управлявате симптомите си или да избегнете изцяло шофирането.

Дръжте лекарства в колата, знайте къде можете да спрете безопасно по маршрута си и имайте предвид няколко души, на които можете да се обадите, ако имате нужда от превоз.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!