menu
Три техники са моментално подобряване на настроението
Три техники са моментално подобряване на настроението
Възможно ли е вместо да страдаме от внезапно обзелото ни лошо настроение, да го подобрим и то без никакви специални усилия?

Три техники са моментално подобряване на настроението

Случва се на всички. „Батерията“ ни пада, става ни тъжно, или просто непредвидени обстоятелства ни развалят настроението. После с часове се чувстваме зле, отлагаме срещи или по-лошо – изкарваме си го на най-близките, които изобщо не са виновни.

Хормоните

Това са химичните сигнали в тялото. Чрез хормоните, отделните системи в тялото ни се „задействат“ или „забавят“ и разбира се това оказва пряко влияние на настроението ни. Жените са доста наясно с тази особеност, а покрай тях и половинките им. Всичко е наред, докато изведнъж – не е. Но хормоните оказват постоянно и ежедневно влияние върху емоциите и на двата пола и са основната причина за лошото ни настроение. Ето три неочаквано прости техники, с които можем да им повлияем.

Хапнете

Когато сме гладни, особено ако не се храним регулярно през деня, тялото но отделя хормони, които ни карат да се чувстваме отпаднали – за да се сетим да се нахраним. Ако сме свикнали да игнорираме глада, можем погрешно да го интерпретираме като лошо настроение. Отделете си 20-30 минути да се нахраните без да бързате и се насладете на всяка хапка. Парче шоколад или вафла няма да помогнат особено. Изберете храна, съдържаща достатъчно протеини и въглехидрати и много скоро настроението ви ще се подобри.

Ускорете си пулса

Няколко леки упражнения, освен, че ще ни разсеят и са полезни за здравето, ще ускорят пулса и ще ни накарат да поемем повече кислород. Това обикновено е сигнал за стрес и тялото отделя вещества, които ни помагат да се справим с него – адреналин и норадреналин. Дори и в малки количества, те ще ни накарат да се чувстваме по-добре отвътре навън и даже и да искаме, няма да можем да си запазим лошото настроение. Ако нямате възможност, или не обичате упражнения, една бърза разходка в парка, скоростно качване на стълбите или дори дълбоко бавно вдишване и бързо издишване ще свършат същата работа.

Отидете в „щастливото“ си място

Доказано е, че хората, които си въобразяват разни приятни неща през деня са по-щастливи от останалите. Ако не сте от тях, може да ви звучи малко странно, но има голям ефект. Представете си нещо хубаво, въобразете си, че сте някъде, където много бихте се радвали да сте, визуализирайте се като победителят, най-важният човек. Добавете детайли за хората, мястото, чувствата и реакциите си, бъдете „там“ с всичките си сетива и се насладете на „преживяването“. Мозъкът не прави особена разлика между реалност и въображение и допаминът, който ще се отдели, докато си въобразявате неща, които биха ви направили щастливи, ще си свърши работата – ще се почувствате щастливи.

Разбира се, понякога лошото настроение има много по-дълбоки корени. Има моменти, в които не успяваме да се насладим на живота, но с тези три елементарни техники, поне денят ни ще мине по-бързо, а пък кой знае, може докато се опитваме да си подобрим настроението да ни се случи нещо неочаквано хубаво и да нямаме нужда от никакви техники вече.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!