menu
Хормоните, които ни управляват
Хормоните, които ни управляват
Как отделните тъкани, органи и системи в тялото си комуникират?

Хормоните, които ни управляват

От раждането си, започваме да растем и да се развиваме, обменяме енергия и информация със средата, а телата ни се променят и реагират на различни стимули. Хормоните са това, което ни движи, отговаря за метаболизма ни, както и за настроението.

Какво всъщност са хормоните?

Това са молекули от различни вещества, които се отделят от специални структури – ендокринни жлези – и чрез кръвта пътуват до всяка точка на тялото, за да управляват дейността на органите. Нужни са много малки концентрации от даден хормон, за да се предизвика действие, затова и резки промени в стойностите водят до нежелани реакции.

Какви хормони познаваме?

Преди откриването на тези химични молекули, голяма част от процесите в телата ни са били мистерия. В началото на 20 век това се променило и от тогава насам сме изследвали функциите на около 50 хормона. Произвеждат се от различни жлези, разположени в различни части от тялото.

Основна ендокринна жлеза е хипофизата. Това е малка структура в мозъка, която чрез няколко вещества, контролира дейността на останалите жлези. Панкреасът, щитовидната жлеза, жлезите за производство на адреналин, както и тестисите и яйчниците са другите ендокринни жлези с важно значение. Тяхната дейност определя колко бързо растем, как се развиваме в пубертета, как качваме или сваляме килограми, колко сме гладни, колко сме активни. Хормоните, отделяни от тези жлези, отговарят за основни процеси, свързани с развитието на мозъците ни и управляват настроението ни.

Заболявания

Ако хипофизата не работи правилно през пубертета, хормонът на растежа може да доведе до изоставане или избързване в растежа, което в един от крайните случаи създава джуджетата. Наднормено тегло може да бъде резултат от неправилно действие на щитовидната жлеза, а едно от най-познатите ни състояния – диабет – се дължи на неспособност на панкреаса да синтезира инсулин, който разгражда кръвната захар.

Науката познава състояния, при които неправилното функциониране на жлезите води до тежки когнитивни увреждания в ранна възраст, или до физически такива, които в миналото водели до преждевременна смърт.

Напредъкът на медицината

Преди 20 век, много от хората, страдащи от заболявания на ендокринните жлези са били третирани несправедливо, често и жестоко. Тогавашната медицина не успявала да им помогне, а опитите включвали понякога неетични или жестоки експерименти.

От тогава насам,  благодарение на усилията на много изследователи медицинската наука е напреднала значително и днес вече знаем достатъчно за хормоните, за да можем да помагаме на хората, страдащи от заболявания, свързани с тях.

Знаем например, че отпадналостта и мускулната слабост, повишеният апетит или аномалното кръвно налягане може да са резултат от неправилно функциониране на ендокринните жлези.

Чрез просто изследвания можем да установим точно кои хормони са засегнати и да предприемем лечение.

Можем да третираме и лекуваме различни състояния, както и да се справим с нарушените функции на повечето от жлезите с вътрешна секреция. Ако не можем, има медикаменти, които успешно заместват хормоните, произвеждани в тялото ни. Добър пример е инсулинът. С други заболявания, свързани с хормоните тепърва предстои да се справим, тъй като те изискват по-комплексен подход, но при всички положения вече сме наясно с ролята и значението на хормоните, които ни управляват.

 

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!