menu
Табута по света
Табута по света
Обичаите се променят непрекъснато, а забраните са част от културата.

Табута по света

Думата „табу“ идва от тропиците и означава „забранено“. Някои табута са наложени от правителствата като част от цивилизацията, но други са културни или религиозни особености. Това създава неприятности на емигрантите, тъй като едно невинно на пръв поглед действие, може да представлява тежка обида за другия. Вероятно всеки от нас може да посочи няколко популярни табута от нашата култура, но ето с какво ще се сблъскаме по света.

Културни табута

В Азия и Близкия изток соченето на нещо с крак или показването на стъпалото се счита за обида. В някои азиатски култури не се яде с лявата ръка, тъй като се счита, че тя се ползва за почистване, след като сме ползвали тоалетната. В много арабски страни, не може да гледате другия пол в очите, да си показвате рамената и коленете, ако сте жена, а дори за мъжете някъде се счита, че носенето на шорти е проява на неуважение.

В западните култури да питате жена за възрастта ѝ, да се карате с половинката си на публично място или да си разказвате публично сексуалния живот се считат за форма на табу. Също се счита за проява на лош вкус да откажете подарък, да закъснявате за официална среща или да се пазарите за цената на продукт. В Япония пък, влизането с обувки вкъщи е табу. Днес голотата на публични места, полигамията, оригването и плюенето се считат за табу, макар в миналото точно тези действия да са приемани напълно нормални.

Религиозни табута

Всички религии по света имат набор от правила, които техните последователи трябва да следват и те включват и забрани. Християните например не могат да правят секс преди брака или да изневеряват. Евреите не работят в събота, а мюсюлманите не ядат свинско. Свидетелите на Йехова не празнуват рождени дни; амишите не използват технологии от 21 век; някои радикални култове изключват жени, които са в цикъл от различни дейности. Хомосексуалността, аборта и предпазването от нежелана бременност са били и някъде все още се определят като забранени от религиозните водачи.

Хранителни табута

В западния свят не ядем кучета и плъхове, а в някои източни страни се счита за обида да се ползва вилица, вместо традиционните прибори. Някъде е табу да оставиш храна в чинията си, да си слагаш лактите на масата, да ставаш по време на хранене, да дъвчеш с отворена уста или да не използваш прибори. Популярни са и хранителните правила „кошер“ и „“халал, които определят каква храна може да присъства в менюто не само като вид, но и като качество.

В някои арабски страни пиенето на алкохол се счита за табу, а в християнските спазваме пост и в определени дни ядем определени храни.

Всички табута по света имат своите корени в традициите, културата и дори биологичната еволюция на хората. Днес виждаме света по различен начин от този на предците ни, а табутата  постоянно се променят и отпадат, за да отворят път на…нови табута, които ще продължават да определят културния облик на цивилизацията ни.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!