menu
Съвети за справяне с депресията
Съвети за справяне с депресията
Депресията става все по-разпространена в нашето съвремие. Много са начините, по които можем да си помогнем, ако сме попаднали в нейните ръце.

Антидепресантите са едни от най-предписваните медикаменти и в Европа, и в щатите. Депресията е все по-често срещана. Защо се получава така, какви са причините? Стрес, самота в големия град, неумение да се справяме с емоциите, повишените изисквания и очаквания към всеки един от нас?

Дали тя се дължи на нашите субективни възприятия или на неправилна биохимия на мозъка? Този спор се гори от десетилетия като психотерапевтите твърят, че е първото, а психиатрите второто. Истината е, че не може да се каже със сигурност и най-вероятно е комбинация от двата фактора и съответно пътят за възстановяване минава и през кабинета на психотерапевта, и през този на психиатъра.

Не бива да пропускаме нито един от двамата, но трябва и само да се опитаме да си помогнем. Това не просто е възможност. Едва ли ще се отървем от депресията, ако очакваме някой да ни спаси. Трябва да се погрижим за себе си по всички възможни начини.

Ето с какво може да започнете:

  1. Насторението има връзка с това с какво се храним -  и физичека, и психологическа. Витаминиtе, минералите, както и удоволствието от храненето се борят с депресията. Храни, които се прероръчват са зелени листни зеленчуци, овесени ядки, бобови култури, ядки, яйца, авокадо, сардини, банани. 
  2. Спорт - спортувайте редовно. Спортът е есествен начин за производство на серотонин, който бори депресията. Ако не сте спортен тип, поне започнете да се разхождате всеки ден.
  3. Връзка с природата - природата ни успокоява по естествен начин. Морето, гората, небето ще подобрят насторението ви, ще ви помогнат да се отпуснете.
  4. Експериментирайте с приятни неща като ароматерапия, музикотерапия, цветотерапия. 
  5. Работете вурху самочувствието си. Хората с депресия често имат ниско самочувствие. Поставяйте си малки, а в последствие все по-големи цели. Постигайки ги, самочувствието ви ще расте.
  6. Бъдете благодарни - упражнявайте се в това. Хората с депресия виждат само в черно. Когато станете всяка сутрин, напишете пет неща, за които сте истински благодарни в живота си. Може да са от чашата кафе до прегръдката от любимия или детето. 
  7. Слушайте лекаря си, изберете добър психиатър, на който имате доверие. Не се страхувайте да пиете лекарствата си. Не ги спирайте самоволно. Не се поддавайте на стигмата над тях като опасни - тя не е оправдана от науката.
  8. Вярвайте, че ще победите депресията. Не се отчайвайте. Това е възможно и зависи от вас, колкото и сега да не ви се вижда така.
  9. Заобиколете се с хора, които ви подкрепят и отстранете токсичните хора около вас.
  10. Намалете скоростта на работата си. Помислете от какво се нуждаете лично вие, за да почувствате по-добре.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!