menu
Съвети за по-добър сън
Съвети за по-добър сън
Всички знаем колко е важно да се наспиваме добре, но понякога това се оказва трудна задача.

Дълбокият и здрав сън е важен за всички системи в организма. Той е важен за да бъдем адекватни и работоспособни на следващия ден, а когато качеството му не е добро, това неминуемо влошава здравословното ни съсътояние - намалява се имунната функция, ставаме много по-уязвими на различни заболявания, дори и рискът от инфаркт и инсулт се покачва. Доказано е, че хората, които спали по-малко от 8 часа на ден, което е препоръчителната норма, са по-склонни да поемат повече калории през деня, така че съществува връзка между системното недоспиване и наднорменото тегло. 

Липсата на добър сън се отразяван и на външния ни вид и то в такава степен, че често околните разпознават веднага щом ни видят, че не сме спали достатъчно.

Вярно е, че мнозина от нас съвсем съзнателно избират да ограничат времето прекарано в леглото за сметка на нещо друго - излизане навън до късно, гледане на филми, четене на книги и т. н. Други хора обаче не подценяват нуждата от сън, но имат нужда от малко помощ, за да постигнат дълбока и удовлетворяваща почивка. Ето нашите подбрани съвети:

Намалете стреса

Тревожността е основната причина за проблеми със съня. Опитайте се да намалите и овладеете стреса в ежедневието си. Старайте се да не мислите за проблемите в леглото. Пуснете си успокояваща музика, направете упражнения за релаксация. През деня не прекалявайте с кафето и не пийте такова в късния следобяд и след това. Ако не успявате да се справите сами е важно да потърсите лекарска помощ. Вече има много приспивателни, които няма пристрастяващ ефект.

Ритуали за сън

Всекидневните ритуали преди сън, както и тези след събуждане, могат да ви помогнат да си съставите ритъм на сън и бодърстване. Препоръчително е да лягате и да ставате по едно и също време, дори и в почивните дни. Ритуали преди сън може да ви бъдат чаша топъл чай или мляко, слушане на успокояваща музика, отпускаща ароматна вана за 20-30 минути. След време тялото ви ще започне за свръзва тези действия със самото заспиване и така по-бързо и по-лесно ще заспите когато легнете в леглото.

Обстановката

Избягвайте излагането на синя светлина (от екран) поне час преди лягане. Намалете като цяло осветлението в стаята час-два преди времето ви за лягане. Прекалено затоплената стая също пречи на добрия сън. Температурата в спалнята не бива да превишава 18 градуса. Хубаво е стаята да е проветрена и дори, ако може да има постоянен приток на свеж въздух. Вложете средства за хубав матрак, заслужава си и разбира се осигурете си тишина. Може да използвате тапи за уши.

Колкото по-тъмно е в стаята, толкова по-добре. Дори и малко светлина разстройва ритъма ден-нощ, който е програмиран в нас. Ето защо много хора използват маски за спане, слагат плътни завеси и т. н.

Студените крака пречат много на добрия сън. Погрижете се като спите с чорапи, вземете грейка в леглото или просто направите загряваща вана преди лягане.

Вечерята

Естествено не е добра идея да си лягате гладни, едва ли ще спите добре, но не бива и да преяждате. Вечеряйте 3 часа преди времето ви за лягане с по-лека храна - това е оптималния вариант.

Физическа активност

Важно е да сте достатъчно изморени. Това означава да имате препоръчителната физическа активност, за да бъдете здрав и да спите добре. Освен това трябва да внимавате със следобедните дремки. Ако имате такива, те не трябва да са по-дълги от 15-20 минути, за да не нарушат нощния ви сън, който е най-важен за качествената отмора на организма.

Не подценявайте значението на качественя сън и направете всичко по силите си, за да го имате. Той е важен за всеки един аспект от живота ни.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!