menu
Странните състояния на мозъка
Странните състояния на мозъка
Най-сложният човешки орган понякога се поврежда.

Странните състояния на мозъка

Познаваме множество заболявания на мозъка, които водят до различни неприятни последици. Много от тях са нелечими, а други още не сме изследвали достатъчно подробно. Но за последните над 200 години и особено в 20 и 21 век са документирани десетки случаи на необичайни и меко казано странни състояния на мозъка, които и до днес още ни удивляват. Повечето от тях са свързани с някакво нараняване или инсулт – кръвоизлив в мозъка

Почти необратими увреждания

Още през 19 век са описвани състояния, при които след нараняване човек не може да усеща кога се движи. Днес това се свързва някои неврологични заболявания, но при всички тях пациентът се налага да мисли и съзнателно да координира и най-малкото си движение, иначе то просто не се извършва.

Друго познато състояние, известнo днес като хемианопсия се получава от увреждане на част от мозъка, свързана с обработката на информацията. Пациентът не може да вижда обекти в лявата или дясната част на зрителното си поле. За него съществува само едната страна и ако се намирате от другата, няма да ви види.

Ако се засегне зоната, отговаряща за речта, пациентът не може да говори смилено. Не успява да произнесе на глас мислите си. В случай че ги напише, всичко е както трябва. Може да е и обратното.

Известно лечение на епилепсията в миналото е премахването на едната половина на мозъка. Мозъкът компенсира почти напълно функциите в другата хемисфера и такива хора живеят пълноценно и без да страдат от болестта в продължение на дълги години.

Личностни изменения

Според психологията, личността на човека е сбор от вродени и придобити характеристики. Всички те обаче съществуват благодарение на правилното функциониране на мозъка.

Случаят на Гейдж от 1848г. е известен в неврологията. Голям клин се забива в мозъка му при инцидент и е изваден като по чудо без Гейдж да бъде засегнат по някакъв начин. Освен че от приветлив млад мъж става агресивен и избухлив и дори приятелите му не могат да го разпознаят.

През 1994 г. един хирург-ортопед говорел по телефона, когато бил ударен от мълния. След няколко седмици развил неочакван интерес към свирене на пиано, научил се бързо и продължил живота си като пианист.

През 2004 г. Малкълм Майът получил инсулт, който увредил част от мозъка му, отговаряща за емоциите. В резултат, той не е способен да изпитва тъга и винаги е щастлив.

Познаваме случаи на хора, които след инсулт или удар от мълния развиват артистични способности или проговарят с чуждестранен акцент, без да са стъпвали в чужда държава.

Макар да сме изучили основните функции на мозъка и да имаме описани хиляди случаи на аномалии, не можем нито да предвидим, нито да прогнозираме точно какво ще се случи в мозъка при нараняване. Това е така защото мозъците ни са способни да пренасочат функциите си към други, здрави области, ако се налага, но не винаги с пълен успех. 

Тези състояния не са смъртоносни, но безспорно са ужасно досадни и плашещи – ние сме само това, което можем да възприемем, че сме.

 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!