menu
Празнични напитки по света
Празнични напитки по света
Омръзнало ли ви е от едни и съши напитки? Ето с какво може да разнообразите празничната трапеза.

Празнични напитки по света

Празниците в края на годината са чудесен повод да се отпуснем, да се насладим на малко свободно време и да споделим преживяването с приятелите и семейството. Разбiра се, срещите около празниците няма да минат без съответните слабо алкохолни напитки. Българската традиция повелява да се наблегне на виното и ракията, като последната често може да бъде и „греяна“ – затоплена с малко захар или мед. Тъй като по цял свят се празнува Коледа или нейния еквивалент, навсякъде има различни традиционни напитки, някои от които можем да включим в менюто.

Егног или яйчен пунш

Това е класическа напитка, която преди няколко стотин години е била традиционна във Великобритания и западна Европа. По-заможните домове са сервирали егног около Kоледа. Колонистите в Америка приели напитката, още повече, че тя включва мляко, сметана и яйца, които били в изобилие в новите територии. Към пунша може да се добави бърбън, уиски, ром или бренди, което го превръща в чудесен аперитив.

Вино с подправки

Популярно е навсякъде в Европа, като има различни начини за приготвянето му, а на някои места рецептите се предават през поколенията. Датира още от древен Рим, когато се е ползвало като лекарство. За да го приготвите, изберете вино, добавете подсладител и подправки като канела и портокалова кора и загрейте внимателно.

Сорел

Това е напитка, популярна на Карибите. Приготвя се от цветовете на вид хибискус, които цъфтят точно в коледния сезон, след което се смесва с вино, но може да се консумира и без алкохол. За да се приготви, предварително се сваряват джинджифил, канела, портокали и различни други плодове, след което се добавят цветовете.

Канелазо

Популярна напитка в Южна Америка и по-точно планинските региони. Името идва от испанската дума за канела, така че се смята, че е внесена от европейските заселници. Около празниците, местните я приготвят като сваряват вода с тръстикова захар и канела и добавят различни плодове и местни алкохолни напитки.

Палмово „вино“

Не е точно вино, а сокът на един вид палма, която се среша в западна Африка. Докато е пресен, сокът съдържа около 4 процента алкохол и е популярна напитка за всякакви поводи в Нигерия и близките страни. Тъй като Коледните празници са привнесени там, палмовото „вино“ се налага и като традиционна коледна напитка. Сокът трудно се консервира, така че е малко вероятно да се намери в други краища на света.

Корейска напитка sujeonggwa

Това е вид плодов пунш, който се приготвя около новогодипните празници от канела, джинджифил и различни плодове. Сервира се с ядки като диджестив и е безалкохолен.

Вино тусу

Древна китайска напитка, която се използва в традиционната медицина, а на Нова година се пие за здраве и дълголетие. Приготвя се от оризово вино, подобно на Европейското топло вино с подправки. Регионално рецептите се различават, но не можете да го намерите из магазините – хилядолетната традиция повелява да се приготви вкъщи.

Макар напитките, характерни за края на годината да се различават по света, между тях има едно общо нещо – всички те се приготвят, за да бъдат споделени с любимите хора.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!