menu
Ползата от пластичната хирургия
Ползата от пластичната хирургия
Съвременната медицинска наука помага да подобрим живота си по неочаквани начини.

Ползата от пластичната хирургия

От хилядолетия, хората са прилагали всякакви методи, за да подобрят външния си вид, като често това водело до опасност за здравето. Днес, с развитието на съвременната медицина, пластичната хирургия набира скорост като сравнително безопасна, а за много хора подобряването на външния вид води до подобряване на живота.

Началото

Сведения за кожни присадки има още от древна Индия, а различни практики за поправяне на „дефекти“ по тялото се срещат из цялата история. Но истинското начало на пластичната хирургия се поставя след Първата световна война. Тогава лекарите се сблъскват с ужасяващите последици от съвременните оръжия. Започват да извършват изцяло реконструктивни операции, за да възстановят донякъде нормалния външен вид и функционалност на ранените войници. По същото време в САЩ, хирургията започва да се обособява като самостоятелна медицинска област, а пластичната хирургия е призната за отделно течение и много лекари започват да се обучават и да въвеждат нови практики.

Средата на 20 век

След като в болничните заведения започва да се прилага анестезия и дезинфекция, пластичната хирургия преживява бум. Създадени са силиконовите импланти, които се прилагат в буквално всяка част от тялото. Разработват се много нови техники, а „подобряването“ на тялото и премахването на следите от стареене стават достъпни за повече хора. Успоредно с това, продължава и напредъка в реконструктивната хирургия, което помага на много хора с вродени или придобити дефекти да получат така желаната „нормалност“. Лекарите откриват колко силно външният вид може да повлияе върху качеството на живота и успеха на индивида и пластичната хирургия се превръща в процъфтяващ бизнес за милиарди.

Етични въпроси

Днес, имплантите, инжекциите Ботокс и всички останали разкрасителни процедури са познати и приемани за нещо естествено сред по-голямата част от развития свят. Възниква обаче въпросът дали постоянният стремеж към подобрения и усещането, че тялото или лицето ти все още не са напълно перфектни, не са източник на негативни емоции, безпокойство и депресия. Имат ли морално право пластичните хирурзи да рекламират услугите си така, че да предизвикват у обикновените хора чувство за малоценност и желание непременно да подобря нещо в себе си?

Ползата

Много от нас биха заклеймили пластичната хирургия като лицемерие, измама и търговия с човешката чувствителност към красотата и самочувствието. Но нека не забравяме, че за хората, преживели инциденти, деца с вродени малформации или пациенти, претърпели различни антиракови терапии и операции, пластичната хирургия е единственият шанс отново да видят в огледалото себе си, такива каквито се разпознават. Благодарение на напредъка на пластичната хирургия и търсенето на тази услуга за разкрасяване, е възможно хората, които наистина страдат от външния си вид да получат помощ.

Не на последно място: много от нас бихме променили нещо в себе си, което не харесваме и в това няма нищо лошо. Стремежът към красота и съвършенство е дълбоко заложен в човека. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!