menu
Отровни гъби, които може да изядем без да искаме
Отровни гъби, които може да изядем без да искаме
Какви опасни за здравето гъби можем да си наберем случайно и как да го избегнем.

Отровни гъби, които може да изядем без да искаме

Гъбите са интересни организми, разпространени навсякъде по света. Те не са нито животни, нито растения, а изследователите са ги обособили в отделно царство.  Изпълняват много важна функция в природата – разграждат мъртва органична материя и я връщат в кръговрата на веществата.

Гъбите са вкусна и питателна храна и през есента много от нас  съчетават разходките в гората с бране на гъбки, с които да разнообразим трапезата.

Не бива да забравяме, че гъбите са си изработили механизми за предпазване от хищници като нас, и често, привлекателни на вид гъби, могат да предизвикат силно отравяне, дори смърт.

Ето някои отровни гъби, които може да срещнем в гората и да ги изядем без да искаме.

Мухоморки

Към тях спада най-отровната гъба в света – зелената мухоморка, както и позната ни червена. Други мухоморки приличат на някои ядливи печурки и невнимателният берач може да пострада.

Токсинът, съдържащ се в мухоморките, наречен в тяхна чест – аматоксин – е устойчив на висока температура и дори след готвене ще предизвика силни стомашни болки, повръщане, треска и ще увреди необратимо черния дроб, а може да доведе и до смърт.

Смъртта на римския император Клавдий се приписва на отравяне с тази гъба.

Червено-кафява сърнелка

Много прилича на обикновените ядливи сърнели, които са популярни, често срещани, много вкусни и се берат от неопитни гъбари. Съдържа токсинът на мухоморките – аматоксин и може да доведе до тежко отравяне, дори при консумация на малки количества.

Оранжево-червен паяжник

Неопитният гъбар може да я сбърка с пачи крак, или просто да хареса „безопасният“ ѝ вид. Гъбата съдържа токсинът олеранин, който води до тежко увреждане на черния дроб. Тъй като симптомите се проявят след няколко дни, се диагностицира трудно. Историята познава цели семейства, отровени с тази гъба.

Дяволска гъба

Може да се обърка с вкусните и ароматни манатарки, които са често срещани в горите из цяла Европа. Отравянето с нея ще предизвика повръщане, диария и световъртеж, но няма да ви убие. Рядко срещана е, така че е малко вероятно да я изядем.

Лъжлив трюфел или отровна пърхутка

Това е гъба, която лесно може да бъде объркана с познатата пърхутка. За разлика от нея обаче, е отровна и може да се наложи по спешност да търсим медицинска помощ, ако решим да я хапнем.

Из горите се срещат много отровни гъби, които за нетренираното око може да приличат на ядливи. В желанието си да се сдобием с ароматна добавка към вечерята си, може да се окажем жертва на незнанието си, или пък на обикновен лош късмет. Някои отровни гъби имат неприятна миризма, но повечето изглеждат ядливи. За да избегнем приключения в спешното, е хубаво, когато берем гъби, да имаме под ръка добро ръководство със снимки, да не берем непознати видове или да поканим на разходка с нас опитен гъбар, който познава района. А най-сигурно е да не ядем гъби, за които имаме и най-малкото съмнение, че може да са отро

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!