menu
Опасности на плажа и как да се предпазим
Опасности на плажа и как да се предпазим
На плажа е мечтана почивка, но там се кирят и опасности.

Всички чакаме лятото с нетърпение. Повечето от нас предпочитат да почиват на морето. Свързаме плажа ссъ спокойствие и релакс, но истината е, че и там има неща, за които да внимаваме, за да сме в безопасност. 

Топлинен удар, слънчев удар

Стойте под чадър и често влизайте да се разхлажвате във водата. Слънцето е най-опасно между 12 и 16 часа. Важно е и да пиете много вода и то начесто по малки глътки. Ако се почувствате зле, веднага потърсете лекар без да се колебаете.

Важно да е защитавате и кожата си. Не пестете пари от качествено плажно масло с висок фактор. 

Медузи

Когато влизате във водата е добре да се оглеждате около вас. Ако видите медуза, веднага се преместете, защото контакта с нея предизвиква болка и парене като това е само в по-леките случаи. Ако все пак ви опари, поръсете мястото с пясък и потърсете медицинска помощ.

Скали и камъни по дъното

Концесионерите на добре поддържаните плажове са почистили камъните в пясъка, а и навътре във водата. Във всеки случай винаги е добре да се придвижвате бавно в нея. Може да стане дълбоко изведнъж, да има скала под водата и да се спънете в нея. Може да порежете крака си на мида, черупка или по-остър камък. Не е лоша идея да се използват обувки за плуване.

Опасности в пясъка

Колкото и добре да е почистен даден плаж, винаги има какво още да се желае. По-дивите плажове не са почиствани специално. В пясъка може да има остри парчета от черупки, стъкла, остатъци от храна, които са пълни с бактерии, дори спринцивки, от които може да се заразите с настина страшни неща. Именно затова е по-добре да посещавате плажове, които се поддържат и охраняват. Ако все пак отидете на място по-далеч от цивилизацията, преценете добре дали е добра идея веднага да свалите плажните си обувки. 

Вируси

Вирусите ни дебнат не само между хората, но и във водата. Никой не иска да прекара почивката си в тоалетната заради летен вирус с повръщане и разстройство. Затова не отивайте на най-претъпканите плажове, дори и да са най-красивите. Внимавайте каква храна и от какъв обект си купувате на плажа. Следете за добра хигиена в заведението, за да не се обзаведете с Ешерихия коли. Вие също мийте често ръцете си.

Крадци

За съжаление плажовете са им любими. Не носете много пари и скъпи вещи със себе си. Измислете по-необичайно място където да ги скриете докато сте във водата. Паркирайте колата си на охраняем паркинг или поне на оживено място.

Опасности за децата

За децата опасностите са същите плюс още някои. Научете ги да не влизат във водата без да са поискали разрешение, както и да не се отдалечават от вас на пясъка прекалено много. Ако детето е по-малко, за да ограничите риска да сложи в устата си някой камък, фац или друг боклук, предварително разчистете в известен периметър около вашето място на плажа. Ако не сте с тях във водата, наблюдавайте ги постоянно. Добре да носят шапки през цялото време когато са извън водата.

Удавяне

Разбира се това е най-лошото, което може да се случи. Не влизайте във водата когато флагът до забранява. Не отивайте по-далеч от шамандурата и не плажувайте на неохраняеми плажове. Ако попаднете в мъртво вълнение, трябва да плувате успоредно на брега докато излезете от него, а не право към брега. Не изпадайте в паника!

Вълни

Играта с вълните е забавна, но ако не прецените добре силата на дадена вълна, тя може да ви удари лошо, да ви зашемети и да загубите ориентир във водата. За малките деца те са още по-опасни. От ударите дори на толква силни вълни, може да ги заболи коремчето или главата.

Още съвети

Ако искате да се чувствате добре на плажа, не яжте много или непосредствено преди да влезете във водата. Не плажувайте точно в най-горещите часове. На плажа е прекрасно след 16-17 часа, както и рано сутрин. Носете шапка, за да не ви заболи глава. Особено внимателни трябва да бъдете с алкохола на плажа. Винаги е лошо, ако прекалите с него, но на плажа това може да се окаже фатално, ако се отрази на поведението ви във водата. 

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!