menu
Новогодишни поверия по света
Новогодишни поверия по света
Намисляте ли си желание, когато часовникът удари полунощ?

Новогодишни поверия по света

На Нова година вдигаме наздравици, ядем баница с късмети, пожелаваме си един куп хубави неща, децата сурвакат за здраве и късмет, а в останалата част от нощта празнуваме, пеем, танцуваме и се опитваме да сме щастливи, защото според поверието, както започне новата година, такава ще бъде до края. По света има хиляди подобни поверия, които отдавна са се превърнали в традиции. Не се знае дали винаги носят късмет, но със сигурност не вреди да се запознаем с начините, по които по света си „подсигуряват“ щастлива година.

12 зърна грозде

В Испания има поверие, че ако успееш да изядеш 12 зърна грозде – за всеки месец от новата година – късметът ще те споходи. Трябва обаче да го направиш докато часовникът отброява дванайсетият час в полунощ. Това поверие е разпространено и в останалата част от испаноговорящия свят.

Бельото е от значение

В Латинска Америка пък вярват, че цветът на бельото ти в нощта на Нова година ще определи какво ще ти се случи занапред. Ако си търсиш половинка, трябва да сложиш червено бельо. Жълтото е на пари, а бялото – ако си имаш тези неща и просто искаш здраве и спокойствие. Бельото трябва да е ново, а още по-добре – подарък.

Нека изгорят

В Еквадор, в нощта на Нова година изгарят предварително направено плашило, а докато гори, присъстващите хвърлят в огъня снимки и предмети, които свързват с неприятни събития от изминалата година. Смята се, че огънят ще премахне лошото и за новата година ще остане само хубавото.

Счупеното носи щастие

Датчаните имат обичай да събират чинии, които в навечерието на новата година да хвърлят пред къщите на близките и приятелите си, за късмет, щастие и благоденствие. Колкото повече, толкова по-хубава ще е годината.

Изхвърлете старото

В някои части на Италия и Южна Африка в нощта на Нова година през прозорците се изхвърлят непотребни мебели и предмети от бита. Счита се, че така се освобождават от старото и правят място на новото. Днес вече се хвърлят предимно малки неща, за да не се стигне до инцидент с преминаващи хора.

Кръгли предмети

Филипинците празнуват Нова година обградени от кръгли предмети, като монети или дрехи на точки. Вярва се, че това ще привлече повече пари през новата година. Местните пълнят джобовете си с монети и подрънкват с тях през цялата вечер.

Изгонете лошото

В Япония Нова година е традиционно по-духовен празник отколкото на други места по света. Тогава будистките храмове звънят 108 пъти с традиционните си звънци боншо. Така те гонят негативните емоции – причина за страдание – и за хората остават само приятните, на които да се насладят през новата година.

Независимо къде се намираме, желанието за започване „ на чисто“ през новата година и стремежът да бъдем по-успешни, да имаме повече късмет и да сме по-щастливи съпътстват всички ни. В навечерието на следващата година правим равносметка на старата и си обещаваме да бъдем по-добри занапред. Малките ритуали, съпътстващи празника ни помагат да се споделим надеждата за по-добър живот с останалите.

ВАШАТА РЕАКЦИЯ?

Коментари

https://aha.bg/assets/images/user-avatar-s.jpg

:брой коментар

Напишете първия коментар за това!